top of page

Smanjenje uticaja i teški izbori: Rane lekcije iz Kine

Virus koji je do sada odneo veliki broj ljudskih života ima ozbiljan uticaj na globalnu ekonomiju. Kreatori politika i dalje traže način da odgovore na ovu situaciju. Dosadašnje iskustvo Kine prikazuju da politike prave razliku kada je reč o borbi protiv bolesti, međutim neke od njih će podrazumevati teške ekonomske kompromise.


Teški izbori


Uspeh u suzbijanju virusa sa jedne strane dolazi po cenu usporavanja mnogih ekonomskih aktivnosti. U Kini, kreatori politika, primenjivali su stroga ograničenja kada je reč o mobilnosti građana, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Na vrhuncu epidemije, mnogi gradovi su primenjivali stroge policijske časove nad svojim građanima. Ublažavanje uticaja ovog teškog šoka zahteva pružanje podrške najugroženijim, što jasno daje do znanja da će, dok se pandemija širi, onima koji su najteže pogođeni biti potrebna podrška kako bi se virus obuzdao i kako bi se odložilo njegovo širenje na druge.


Visoki troškovi


Izbijanje pandemije je donelo Kini značajne ekonomske troškove, i po svim procenama i pokazateljima ostaviće dubok trag u ovoj godini. Ono što je započelo kao niz zastoja u privrednim aktivnostima, pretvorilo se u potpuni ekonomski šok na način koji je istovremeno poremetio ponudu i tražnju, što se vidi po vrlo slabim očitavanjima industrijske proizvodnje i maloprodaje iz januara i februara. Šok izazvan COVID-19 je težak čak i u poređenju sa Velikom finansijskom krizom 2007/2008 godine jer je ova kriza istovremeno pogodila domaćinstva, preduzeća, finansijske institucije i tržišta – prvo u Kini a sad i širom sveta.


Brzo delovanje


Ublažavanje uticaja ovog šoka zahteva i pružanje podrške najugroženijima. Targetirana su najugroženija domaćinstva, a Kina je tražila i nove načine da dođe do manjih firmi – na primer odustajanjem od naplate naknade za socijalno osiguranje, komunalnih računa i usmeravanjem kredita putem fintech firmi. Vlada je takođe ugovorila subvencioni kredit kako bi mogli da podrže povećanje proizvodnje medicinske opreme i drugih aktivnosti kao odgovor na pandemiju.


U Kini su vlasti brzo uskočile da pripomognu firmama pod pritiskom, dok su dozvolili da se renminbi prilagodi spoljnim pritiscima. Među preduzetim merama bili su i podsticaji bankama da daju pozajmice malim firmama putem posebnog finansiranja od strane kineske Centralne banke. Veće firme, uključujući preduzeća u državnom vlasništvu, uživale su relativno stabilan kreditni pristup tokom čitavog perioda - velikim delom zato što su ih velike kineske državne banke i dalje velikodušno kreditirale.


Nije gotovo


Iako su vidljivi znaci ekonomske normalizacije u Kini, većina kompanija je ponovo primila radnike na radna mesta te su se mnogi zaposleni vratili svom poslu. Ovaj pristup može dovesti do pojave novih infekcija, kako se nastavljaju nacionalna i lokalna putovanja po zemlji. Čak i u nedostatku još jedne epidemije u Kini, trenutna pandemija stvara ekonomske rizike. Obzirom na sve veći broj zemalja koji se suočava sa problemima na globalnom finansijskom tržištu, mnogi od uloženih napora biće najefikasniji ukoliko se sad koordiniraju na međunarodnom nivou.


bottom of page