top of page

All for All Leadership Summit 2023 pomerio granice korporativnih konferencija

Updated: Nov 16, 2023



All for All Leadriship Summit pomerio je granice korporativnih konferencija. Kroz dinamičan, futuristički, informativan i pre svega koristan program, obrađena je tema ESG liderke i lideri - Stvaranje održivije, inkluzivnije i perspektivne budućnosti za sve nas (ESG leaders - Creating a more sustainable, inclusive, and growing future for all together), o kojoj su pričali globalni i regionalni lideri u ovom polju. Zaključak je da ESG indikatori postaju jednako važni kao i finansijski i da principi društveno-odgovornog poslovanja i brige o okruženju, moraju da postanu standardi kako korporativnog, tako i našeg celokupnog društva, jer nemamo rezervnu planetu.


Podeljene su saveti, zapažanja, dobri primeri iz prakse i predviđanja za budućnost, iz oblasti ravnopravnosti, finansija, cirkularne ekonomije, efikasnosti zelenih resursa, energetske tranzicije, ženskog zdravlja, transformacije malih i srednjih preduzeća, prodaje i biznisa.

Samit je otvorila potpredsednica AFA korporativnog borda Ksenija Karić.


- Društveno-odgovorno poslovanje i dobrobit za društvo je ono što nas je okupilo u AFA zajednici i želimo da verujemo da naše vrednosti postaju putokaz svima. Zato smo za ovaj 7. po redu All for All Leadership Summit izabrali ESG temu, jer će briga o okruženju, društvenim politikama i odgovornom upravljanju postati obavezujuća za sve kompanije. ESG izveštaji postaju jednako važni kao i finansijski, jer banke već sada itekako obraćaju pažnju na koji način i kome pozajmljuju novac i ESG izveštaj nije, i neće biti samo još jedan u nizu lepo napisanih formi – istakla je Ksenija Karić.


Generalna direktorka Schneider Electric za Srbiju i Crnu Grou bila je i panelistkinja na temu ESG i energetska tranzicija, gde je razmenila mišljenje sa vlasnikom Bioenergy point Zoranom Drakulićem.


- Privreda i država moraju da sarađuju na ovoj temi. Imamo izuzetne stručnjake u ovom polju, ali legislativa mora da nas isprati kako bi rezultati bili vidljivi. Već dugo pričam o brzorastućoj vrbi, drvetu života praktično, koja ima istu energetsku vrednost kao bukva, a naše društvo se još nije okrenulo ovom drvetu kao energentu - istakao je Zoran Drakulić.


Drakulić je predstavio i inovacije koje je implementirao u okviru Bioenergy point firme u okviru koje osim fabrika za proizvodnju peleta je i termoelektrana na biomasu, u kojoj se koristi otpadna drvna biomasa za proizvodnju električne i toplotne energije. Sagorevanjem biomase se ne povećava ugljendioksid u atmosferi i time se ostvaruje pozitivan uticaj na životnu sredinu. U kompleksu se u potpunosti koristi „zelena“ struja što je jedinstven pristup na Balkanu.


Schneidre Electric takođe ima pametnu fabriku i kroz delovanje na različitim nivoima pokušava da zeleni energetski standardi postanu i standardi u Srbiji.


IKEA je kroz prezentaciju generalne direktorke IKEA za Jugoistočnu Evropu i šef za održivost Ekaterine Egorove i diskusiju liderke za održivost u IKEA Srbija Staše Stojkov Rosić, prenela kako postaviti inkluziju kao osnovu poslovanja, jer je IKEA dugo godina lider u ovom polju.

- Ravnopravnost i inkluzija su važan deo poslovanja IKEA i postigli smo taj balans kako na rukovodećim pozicijama, tako i u platama. Težimo da obezbedimo bolji život za mnoge ljude kroz pozitivan uticaj na njih, ali i na planetu i trudimo se da istrajemo u tome - istakla je Ekaterina Egorova.


Tajne ESG standarda i budućnosti ESG u finansijama otkrila nam je Maja Jerkić Bogosavljević, vodeća ekspertkinja za ESG u UniCredit banci, a zaključak je da su banke među prvima krenule da se vode ESG standardima i da imaju vrlo strogu regulativu kako za sebe, tako i za proveru klijenata kojima odobravaju kredite.


AFA tradicionalno tokom centralnog događaja All For All Leadership Summit dodeljuje i godišnju nagradu, čime se odaje priznanje kompanijama koje u svojim oblastima daju doprinos unapređenju zajednice i društva. Ove godine je priznanje bilo namenjeno ESG liderima, a laureati za 2023. su IKEA, Scheneider Electric, UniCredit Bank i NIS.

Različite inovacije su bili predstavljene na All for All Leadership Summit, među kojima su i bio-razgradiva posuda za sadnice od konoplje koja može da se koristi umesto ustaljene plastične.


Govornica iz Izraela Mihal Lebntal Anderson, osnivačica startapa Impact.51, objasnila je na koji način pokrenuti sistem i zajednicu, povezati aktere od značaja i donosioce odluka, i time poboljšati položaj žena po pitanju brige i ulaganja u njihovo zdravlje, pritom koristeći tehnologije i inovacije.


Kompanija Kraftia, vodeći se brigom o planeti, fabriku je opremila solarnim panelima, a kao energent se koristi biomasa, dok su prečišćivači dimnih gasova i zaprašenog vazduha takođe obavezni kod ovog proizvođača hrane za ljubimce.


Organizaciju All for All Leadership Summit 2023 podržali su lideri u ESG polju IKEA, NIS, Astra Zeneca, Merck, UniCredit Bank, Privredna komora Srbije, LPT i ambasade Švedske i Izraela.


Uspešnost Samita najbolje opisuje utisak jedne od gošći iz publike.

- Sve je izgledalo savršeno da se moglo uživati svim čulima. „Nepodnošljiva“ lakoća elegancije, lepote, progresivne misli, vredne prakse, i kao i obično na AFA događajima smo svi mnogo toga naučili - napomenula je direktorka za razvoj biznisa i konsultantkinja Maja Grizelj iz Economic Research Group.


Ove godine j u okviru Samita posebna pažnja bila posvećena ženskom zdravlju kroz Fem Health Tech Soirée koje je održano u rezidenciji Ambasade Švedske.







bottom of page