top of page

Gradovi nude 15 000$ za zaposlene

Ako niži troškovi života, povoljnije cene nekretnina i manje gužve u saobraćaju nisu dovoljni podsticaji, zaposleni koji rade na daljinu sada mogu dobiti gotovinu ako svoje talenate (i plate) presele u manje gradove SAD-a.

Kada tehnološka kompanija otvori kancelariju u manjem gradu, njeni zaposleni su dobijali naknade za preseljenje. Mnogi gradovi odavno nude kompanijama finansijske olakšice za dovođenje radnih mesta u njihov region. Sada su zapravo, samo isključili potrebu da se celokupna kompanija preseli.


Ovakvi programi nisu novost. Grad Tulsa u Oklahomi je 2018. godine pokrenuo podsticajni program koji je nudio za 250 zaposlenih koji rade na daljinu 10 000 dolara da se presele tamo. Prošle godine Vermont u Alabami i Topeka u Kanzasu su pokrenuli slične programe, nudeći za zaposlene između 5 i 15 000 dolara. U prvoj fazi programa severozapadne Alabame, koji je prošle godine dodeljivao 10 000 dolara za 10 najnovijih stanovnika, primio je preko 200 aplikacija iz 33 države.


Ali sada, usled pandemije koronavirusa, sve više zaposlenih radi na daljinu i samim tim više odredišta nudi novac tim radnicima da se presele.


Prema nedavnom istraživanju, skoro dve trećine radnika u tehnološkim kompanijama iz San Franciska razmotrilo bi preseljenje ako im se pruži opcija, a mnogi od najvećih poslodavaca u regionu uključujući Facebook, Google, Tvitter, Square i Coinbase, najavili su da planiraju da barem jedan deo zaposlenih permanentno radi na daljinu.


Kako sve više kompanija nudi stalne mogućnosti rada na daljinu, i kako sve više pojedinaca odlučuje da živi izvan glavnih sedišta kompanija, postoje znaci koji sugerišu da će gradovi sve više koristiti novčane podsticaje kako bi se nadmetali u borbi za talente.


Umesto da regrutuju čitavu kompaniju ili kancelariju koja dovodi talentovane ljude, gradovi mogu uživati slične koristi od podsticaja za pojedinačne dobro plaćene radnike na daljinu. Prednosti za gradove su slične - radnici na daljinu ulažu svoj novac u lokalnu ekonomiju, kupuju kuće i ostvaruju porezni prihod.


Kao i rad na daljinu, i ovakvi podsticajni programi su već bili u povoju pre COVID-19, ali pandemija je podstakla širu primenu. Nakon što su ljudi širom sveta uvideli kako se prilike transformišu, shvataju da mogu živeti i raditi gde god žele.


Ovi programi nude radnicima jednokratnu isplatu, a opštinama pružaju stalni povraćaj uloženog. Procenjuje se i do 10 puta veći godišnji doprinos na svakih 5 000 dolara utrošenih na podsticaje.


U gradovima u kojima se osipa stanovništvo, ili oni iz kojih su se veliki poslodavci odselili ili zatvorili poslednjih godina, ponuditi gotovinu zaposlenima na daljinu relativno je jednostavan način za diverzifikaciju i proširenje lokalne ekonomije. U poređenju sa onim što bi ponudili kompanijima koje bi došle, što bi uglavnom mogle biti višegodišnje poreske olakšice, gradovima može biti lakše da nude olakšice pojednicima a prednosti bi bile iste.


bottom of page