top of page

Strateško partnerstvo Matematičke gimnazije i AFA: zajedno za talente, nosioce budućnosti!

Matematička gimnazija, škola od posebnog nacionalnog značaja i interesa i jedinstvena srednja škola u našoj zemlji za talentovane učenike u oblasti matematike, informatike i prirodnih nauka, novi je strateški partner AFA.



Matematička gimnazija je prepoznala značaj kontinuiranog AFA aktivizma na polju osnaživanja talentovanih devojčica da se podjednako uključe u kreiranje digitalne civilizacije koju danas dominantno kreiraju muškarci i u većoj meri biraju STEAM zanimanja (nauka, tehnika, inženjerstvo, umetnost, matematika), kao i naša delovanja u pravcu razvoja talenata, pa je strateško partnerstvo usledilo kao logičan korak nakon uspešne saradnje i učešća direktorke Matematičke gimnazije, Mirjane Katić, na prvom AFA Talent Development Forumu.


Strateško partnerstvo sa školom svetskih uspeha poput Matematičke gimnazije nas posebno raduje, imajući u vidu broj mladih talenata, danas doktora nauka, zaposlenih u prestižnim svetskim i domaćim kompanijama i institutima, univerzitetima, tvorcima udžbenika i zbirki zadataka, nagrađivanih olimpijaca iz STEAM oblasti koji su potekli upravo iz Matematičke gimnazije (preko 500 doktora nauka, više od 600 medalja na međunarodnim olimpijadama i više od 300 medalja na ostalim međunarodnim takmičenjima, što je jedinstven uspeh jedne škole u svetu).


Razvoj platforme More Girls in STEAM uz podršku Kanadske ambasade i pozicioniranje Matematičke gimnazije kao svetskog lidera u razvoju talenata za budućnost


Još dobrih vesti za talente – AFA je dobila podršku Kanadske ambasade za razvoj platforme More girls in STEAM koja će biti mesto povezivanja devojaka zainteresovanih za tehnologiju i nauku i pružati im kontinuiran pristup znanju i novim veštinama, informacijama o zanimanjima budućnosti, kao i ekspertima iz istraživačkih institucija, univerziteta i najprogresivnijih kompanija i startapova.


More Girls in STEAM projekat ima za cilj da osnaži i inspiriše naredne generacije devojčica i devojaka da se podjednako uključe u kreiranje digitalne civilizacije koju danas dominantno kreiraju muškarci – od ukupnog broja tech zaposlenih, samo je 20% žena (više o tome čitajte ovde).


Sa tim ciljem, AFA već tri godine zaredom organizuje Hakatone uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, Telenor Fondacije, NCR-a i brojnih drugih tehnoloških kompanija i okuplja devojke (sa tech, biznis i art fakulteta) i devojčice iz cele Srbije koje zajedno u timovima , uz podršku mentorki iz tehnoloških kompanija, rade ne razvijanju inovativnih rešenja za konkretne izazove poput: ekoloških, obrazovnih, socijalnih, itd. Na taj način rešavamo osnovne izazove zbog kojih se devojčice i devojke manje uključuju u tech oblasti i zanimanja budućnosti kao sto su nedostatak ženskih uzora, stav da su te profesije nekreativne i generalno mišljenje sredine da su više za muškarce. Imajući u vidu izuzetnu medijsku vidljivost projekta, značajno doprinosimo popularizaciji ove važne teme na svim nivoima.


Pored toga, sprovodimo i projekat “KINDLE EQUALITY: Equality in – Stereotypes out: Teachers for Future Generations” u saradnji sa organizacijom iz Hrvatske, a uz podršku Evropske Komisije, sa ciljem da kroz edukaciju među nastavnicima u osnovnim školama, projekat utiče na razbijanje predrasude o muškim i ženskim zanimanjima i poslovima budućnosti.


Global Girls Hackaton – globalna platforma za umrežavanje srednjoškolki iz STEAM oblasti širom sveta


Pored delovanja na regionalnom nivou, AFA priprema i globalni projekat Global Girls Hackathon (GGH) za izuzetne srednjoškolke iz celog sveta koje će radeći zajedno u timovima imati prilike da se međusobno inspirišu, ali i da se zbliže, podele znanja i iskustva i rade na razvoju relevantnih rešenja uz podršku mentora i mentorki, eminentnih eksperata iz najatraktivnijih oblasti poput AI, DS , ML , quantum computing…. GGH ima za cilj da postane platforma kako bi se kontinuirano podržavao razvoj srednjoškolki kroz omogućavanje pristupa najnovijim istraživanjima, znanju i svim neophodnim veštinama. To bi u velikoj meri doprinelo da što pre stasaju u liderke tehnološkog razvoja i ravnopravno se uključe u kreiranje budućnosti i rešavanje globalnih izazova.


Želimo da devojčice i svi uključeni u GGH uče od najboljih, jer se znanje najbolje umnožava baš kada se deli i razmenjuje. U toku je uspostavljanje saradnje AFA sa najeminentnijim obrazovnim institucijama iz različitih zemalja poput Izraela, UAE, Švajcarske, a tu značajno mesto svakako zauzima Matematička gimnazija, kao jedna od najboljih srednjih škola na svetu koja neosporno može da se pozicionira kao svetski lider u obrazovanju mladih i razvoju talenata za budućnost.

bottom of page