top of page

ODRŽAN WOMEN4CYBER FORUM: Žene su budućnost digitalne transformacije



Women4Cyber regionalni forum uspešno je održan u četvrtak, 14. septembra, u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, u organizaciji AFA (All for All) organizacije. Poslata je jasna poruka da su žene budućnost digitalne transformacije i da je cilj ovog i sličnih skupova i programa da budu konkurentne u informacionoj bezbednosti.


- AFA organizacije radi na pravljenju globalne platforme koja radi na otvaranju važnih tema i njihovom rešavanju. Posebno smo zainteresovani za podizanje procenata inkluzije u onim profesijama koje imaju fokus na IT-u, naročito sajber bezbednosti – otvorila je skup Dina Gligorijević, predsednica AFA korporativnog borda i suosnivač TeleGroup.


Tema događaja bila je Veće učešće žena u sajber bezbednosti - izazovi i mogućnosti, o kojoj su diskutovali ekspertkinje i eksperti iz ove oblasti. Sanja Kekić, predsednica Women4Cyber Srbija chapter-a osvrnula se na karijerni put jedne žene u ovoj oblasti, dok su mentorka Jelena Radulović, mentor DamjanCvetanović, mentorina Tamara Petrović, preneli iskustva o mentorskom programu sprovedenom kroz Women4Cyber Srbija program i važnosti istog, a Tatjana Simić ambasdorka za mlade otkrila je kako privući generacije koje dolaze ovoj temi.


- Women4Cyber Srbija će inicirati i podržati rad radne grupe koje će raditi na kreiranju karijernih puteva za žene u IT sektoru. Cilj je i da se pronađe još eksperata i ekspertkinja koji žele da mentorišu žene u sajber bezbednosti, kao i kompanije koje žele da zaposlene žene pripravnice - istakla je Sanja Kekić, predsednica Women4Cyber Srbija chapter-a.


Gošće iz Women4Cyber chaptera Zapadnog Balkana Belma Ohranović, Denisa Kurtagić, Katerina Veljanovska Blaževska i Fjola Pelaj istakle su važnost bliže saradnje regiona kako bi se tema podigla na društvenoj agendi i kroz podršku samih organizacije podržale i žene u informacionoj bezbednosti.


Generalni direktor Gigatorna Vladan Janković nesebično je podelio priču kako se njegova kompanija susrela sa opakim sajber napadom i preneo pouke i poruke, ali i preventivne mere kako se drugima ne bi dogodilo isto, ali i upozorio na važnost konstantnog ulaganja u informacionu bezbednost biznisa.


Novi Zakon o informacionoj bezbednosti Republike Srbije usklađen je sa regulativom Evropske unije, a šta donosi i kako će izgledati usklađivanje sa novim propisima otkrili su stručnjaci iz velikih kompanija i mreža iz oblasti informacione bezbednosti, JelenaBratić, Branko Subotić, Nebojša Jokić i PetarOljača.



- Veliko je zadovoljstvo biti deo ovog događaja jer su teme foruma ujedno i strateški pravci EBRD, što su dobro upravljanje, inkluzija i jačanje rodne ravnopravnosti, i digitalna transformacija. Primećujemo da statistiku u sajber bezbednosti i IT nije ohrabrujuća, a potencijal postoji. Naša agenda je da sa svim partnerima radimo na tome da se te stvari poprave - napomenula je Aleksandra Miladinović, regionalna koordinatorka za Zapadni Balkan, Regulatorni dijalog i relacije sa akterima od značaja, EBRD.


Institucionalni partner je bila Privredna komora Srbije.


- Imamo razne izazove i stereotipe. Ono što je važno da izazove napadnemo stručnošću, a da stereotipe otklonimo. Pozitivan primer je industrija video igara gde je u Srbiji oko 30 odsto žene, dok je u Evropi taj procenat oko 20 - izjavio je Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije.


AFA (All for All) organizacija 2021. postala deo globalne mreže žena u sajber bezbednosti osnivanjem Women4Cyber poglavlja Srbija, kroz čije se delovanje bavi osnaživanjem žena da se uključe, i podjednako učestvuju, u kreiranju digitalne budućnosti. Women4Cyber Srbija je deo Evropske Women4Cyber fondacije, koju je osnovala Evropska sajbersekjuriti organizacija (ECSO), a čija je predstavnica Elena Drago takođe bila gošća foruma.

Forum je izazvao veliko interesovanje, a bio je prenošen i online.



bottom of page