top of page

Iz ličnog ugla: Žene koje pokreću i inspirišu

Updated: Aug 12, 2021

Jutros mi koleginica šalje članak – “Pročitaj, odlepićeš, naša tema”.


I te kako je bila u pravu.


Bivše žene milijardera doniraju desetine miliona dolara kao podršku ženama i ženskim biznisima (link)!


Vaaaaau! Kapa dole.


Istražim temu, vidim da su se dve žene ujedinile i ne samo nagradile ogromnom svotom novca kreativne inicijative koje za cilj imaju osnaživanje i poboljšanje života žena i svih onih osoba koje se ne smatraju pripadnicima isključivo jednog roda, nego su vrlo verovatno napravile bum koji će tek da odjekne. Čije su bivše žene, to me najmanje zanima. Zanima me to što ženski uzori stvaraju buduće zvezde, inspirišu. Značaj rodne ravnopravnosti u Americi definitivno osvaja nove prostore.


Požurim da kliknem na komentare, kad iznenađenje – nula komentara.


Ništa “Svaka čast”, “Bravo”, “Oduševljena sam”; izgleda da smo već navikli da se dobre vesti češće isprate nemo, uz skromno klimanje glave, nego ovacijama.


Ali, čini mi se da umemo da budemo poprilično darežljivi kad su u pitanju komentari a là: lako je njima, nisu same zaradile (!?), američki fejknjuz, bolje da su dale u humanitarne svrhe i tako dalje, i tako dalje, hejta nikad dosta, pogotovo kada su u pitanju uspešni ljudi.


Ipak, ovog puta je i hejt zaobiđen (na moje veliko oduševljenje). Ali pozitivan komentar neće. Evo pišem ga i delim sa vama, u nadi da ćemo se zajedno poradovati ovakvim inicijativama i vestima.


Dakle, Melinda Frenč Gejts i Mekenzi Skot prepoznale su se po filantropskoj liniji i ujedinile se sa fantastičnim razlogom. Organizovale su takmičenje Jednakost ne može da čeka (Equality can’t wait challenge) na koje je pristiglo 550 inovativnih ideja za osnaživanje žena i nagradile 4 inicijative sa po 10 miliona dolara, a dve sa po 4 miliona dolara. Pogledajte nagrađene projekte na linku, vrede vašeg vremena.


Eto, to su vam ukratko vesti iz Amerike. Žene i jednakost svih - bez obzira na rod, pol, rasu, poreklo, seksualnu opredeljenost - konačno su u trendu. Da li će inicijativa podstaći i druge, smislene akcije i pokrenuti novi talas podrške i umrežavanja koji će zapljusnuti i obale drugih kontinenata, ostaje da vidimo. Ne kažem da fenomenalnih organizacija, inicijativa i projekata već nema širom sveta, naprotiv, ali kad su teme koje su duboko ukorenjene u društvu, poput rodne ravnopravnosti i jednakosti u pitanju, uzori, kontinuirani rad i ono što je u današnje vreme izgleda i najvažnije – dobar publicitet, nikad nisu suvišni.


Ako mene pitate – neka ove teme postanu i ostanu trendi i na našim prostorima, nemam ništa protiv. Ako će to doneti smislene rezultate i pokrenuti promene koje će uticati na poboljšanje mogućnosti ili na proširivanje svesti makar jednog dela ljudi - fantazija.


Ako će se uticajne žene i muškarci u regionu i Evropi povesti ovakvim primerima i umrežiti se sa istim ciljem kao Melinda i Mekenzi, to će lančano pokrenuti nove biznise, podržati žene preduzetnice, ohrabriti devojčice da ciljaju jednako visoko kao i dečaci, osnažiti sve ljude koji se iz ovog ili onog razloga ne osećaju dovoljno podržano da ostvare svoj maksimum. Zar je to malo?


Zvuči idilično, ali promene u principu i nastaju kroz lančane reakcije naizgled malih stvari. Još kada su ambasadori tih pokreta uticajni, hrabri i uspešni ljudi, glas se daleko više čuje. Ovakvih ambasadora i ambasadorki je već mnogo - srećemo ih u našem okruženju, u liftu, na poslu… Rade sjajne stvari i čestitam im na tome, bilo da su od jutros dali konstruktivan fidbek koleginici, odvezli dete na trening sporta koji je samo biralo ili pak pomogli početnici - u narodu poznatijoj kao “ženskom vozaču” - da se parkira. Naše je da obratimo pažnju na dobre inicijative i da ih podržimo, a ne podrazumevamo.


Važno je da se o ovim temama priča, piše, misli. Važno je znati da postoje organizacije poput AFA koje konstantno rade na podizanju svesti o značaju rodne ravnopravnosti u biznisu i jednakog učešća žena u kreiranju digitalne budućnosti. To ne sme biti samo floskula o kojoj se priča bez konkretnih koraka i delovanja. Od krucijalnog je značaja da se oko ove teme ujedinimo, svi, i doprinesemo ko kako i koliko može. U suprotnom, muškarci će ostati dominantni u tehnološkom svetu i kreiraće se digitalna civilizacija po njihovoj meri. Alarm! Ne samo za žene, već za sve nas. Društva i timovi u kojima su svi jednako uključeni su najuspešnija društva. Diverzitet je kvalitet.


Na kraju, živimo u eri u kojoj su napredak, transformacije, inovacije, promene ključne reči. Pomalo paradoksalno kada posmatramo temu ženskih prava, a znamo da su žene u prošlom veku značajno više uradile za žensku emancipaciju nego što to činimo mi danas. Verujem da je sada došao red na nas.


Žene moraju biti solidarnije jedne prema drugima i imati više poverenja u svet oko sebe. Jednakost se postiže kroz razmene, umrežavanja, deljenja znanja, timski rad; kroz skretanje pažnje kolegama i koleginicama na određene propuste, namerne ili nenamerne, bilo da se tiču direktno nas ili naših saradnika. Zajedno ćemo biti glasnije i jasnije ćemo preneti poruku da svako zaslužuje jednaki tretman, mogućnost da radi ono u čemu je dobar, da napreduje, raste do najviših pozicija, uskladi privatni i poslovni život. Era “ženskih” i “muških” poslova i zanimanja mora postati potpuno passée ako želimo da gradimo uspešnu i održivu budućnost.


Iz sve snage navijam da trend borbe za rodnu ravnopravnost razgrana snažno korenje i proširi se i kod nas. I verujem da hoće. Samo neka bude smislen i neka ostavi trag, jer me od kopipejst modernih rečenica koje me napadaju po društvenim mrežama, a malo znače, već pomalo boli glava. Hajde da zajedno pravimo promenu, svako u svom dometu i domenu. Lako ću ja preživeti eru konzumerskog društva koja lansira trendi teme kroz heštegove, šerove i ostale meni ne baš omiljene načine, ako je trend ukorenjen u akciji. Prikloniću se, i ja ću šerovati. Ali, valja i delovati.


A ako nemate ideju kako, a žulja vas ova tema, javite nam se. Zajedno ćemo već smisliti način.


Đurđa Pokrajac, projektni menadžer u AFA

bottom of page