top of page

Više žena u nauci i tehnologiji

O Inicijativi

Inicijativu za smanjenje rodnog jaza u nauci i tehnologiji smo pokrenuli kako bi omogućili i pružili podršku svim ženama da se ostvare kao naučnice, inženjerke i motivišu generacije mladih devojaka i devojčica da se opredele za STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) zanimanja.

 

 

Cilj projekta je da okupimo žene iz ovih oblasti koje žele da sarađuju i daju svoj doprinos i da kroz mentorske programe, projekte, meetupove i hakatone približimo devojčicama i devojkama zanimanja koja menjaju svet i motivišemo što veći broj njih da se opredele za prirodne nauke i profesije budućnosti.

AFA logo 01.png

More Girls in STEM

U saradnji sa Mercedesom i njihovim brendom She’s Mercedes koji slavi inicijativne, ostvarene i inspirativne žene, želimo da okupimo i udružimo što veći broj žena inženjera i da zajedničkim angažovanjem pružimo primer devojkama za profesionalni i lični razvoj. Želimo da ova platforma raste i razvija se s ženama: iskustva, perspektive i mišljenja su ključna za pomoć u izgradnji zajednice u kojoj razmena, inspiracija i uzajamna podrška mogu uticati na postavljanje novih standarda.

Tokom Nedelje inovacija ( 20-24 maja) će u saradnji sa “She is Mercedes” biti predstavljanje žene inovatori iz ovih oblasti, kao i dodeljena istoimena nagrada.

"Više žena u nauci i tehnologiji" na Beogradskom sajmu automobila

U saradnji sa Mercedesom i njihovim brendom She’s Mercedes koji slavi inicijativne, ostvarene i inspirativne žene, želimo da okupimo i udružimo što veći broj žena inženjera i da zajedničkim angažovanjem pružimo primer devojkama za profesionalni i lični razvoj. Želimo da ova platforma raste i razvija se s ženama: iskustva, perspektive i mišljenja su ključna za pomoć u izgradnji zajednice u kojoj razmena, inspiracija i uzajamna podrška mogu uticati na postavljanje novih standarda.

IVANA GAĐANSKI
  • White LinkedIn Icon
  • White Google+ Icon
  • White Twitter Icon

Biografija

  • White LinkedIn Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon
she is mercedes.png

Brend Mercedes-Benz neumorno radi na jačanju položaja  žena u modernom svetu. Od 2015. godine ova borba je predstavljena u obliku platforme She’s Mercedes – mesta gde se žene mogu povezivati, razmenjivati ideje, iskustva i učiti jedne od drugih. She’s Mercedes je posvećen inspirisanju, povezivanju i osnaživanju žena da pokažu najbolje od sebe. Simbol brenda je Berta Benz. Berta nije bila samo supruga Karla Benza i majka njegove dece, ona je bila i inspiracija i poslovni partner: kao prva osoba koja se vozila na daljinu, Berta je potvrdila koncept automobila,  čime je postavila temelje za celu novu industriju i otvorila put za priču o Mercedes-Benz uspehu. Više o inicijativi možete saznati na zvaničnoj stranici.

AFA logo 01.png

Više devojčica u IKT sektoru!

U proseku na svakih pet muskaraca u jedna žena se opredeli za STEM zanimanja. Uzroci su različiti, počevši od pristupa informacijama, motivaciji ali uticaju stereotipa o muškim i ženskim zanimanjima. U Srbiji postoji oko 26% žena na IT pozicijama, što je nešto više od evropskog proseka. Nažalost, podaci ukazuju i da svaka druga žena u Srbiji nema osnovne digitalne veštine. Osnaživanje žena u digitalniim veštinama, jedan je od uslova za smanjenje digitalnog i rodnog jaza, posebno u uslovima kada je digitalna transformacija cilj svih društava u svetu.

 

Od izuzetne je važnosti da se prilagodimo digitalnom dobu i iskoristimo njegove pune potencijale koje mogu dovesti do velikih promena i doprinosa u zajednici, ekonomiji i uspostavljanju održivog  društva u Srbiji. Sa druge strane, neiskorišćavanje ovih mogućnosti može dovesti do velikih razlika i digitalne diskriminacije, u kojoj su žene u mnogo lošijem položaju. Ova inicijativa je deo šire platforme "Više žena u nauci i tehnologiji", u okviru koje želimo da motivišemo devojčice da se opredele za zanimanja u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike i da zajedno sa njima stvaramo bolje društvo zasnovano na jednakosti.

U narednom periodu AFA će organizovati mentorske programe, AfterSchool radionice i meetupove kako bi približili devojčicama i devojkama zanimanja koja menjaju svet!  

HackTeen beli.png

Hack#Teen za Dan devojčica u IKT

U okviru nedavno pokrenute AFA Inicijative „More Girls in STEM - Više devojčica u nauci i tehnologiji“ organizujemo Hack#Teen, događaj koji ima za cilj da doprinese promociji i većem interesovanju devojčica za prirodne nauke i profesije budućnosti. U saradnji sa kompanijom Telekom Srbija, obeležavamo Međunarodni dan devojčica u IKT i 20. aprila ćemo zajedno sa učenicama osnovnih škola tražiti odgovor na pitanje: Kako približiti STEM profesije devojčicama i motivisati ih za razvoj u polju nauke i tehnologije.
 
Sa učesnicama će zajedno raditi data anlitičarke i programerke iz Telekoma i kroz praktičan rad pokušati da dođu do najinovativnijih rešenja za smanjenje rodnog jaza u nauci i tehnologiji. Na kraju dana, najbolje ideje će biti nagrađene – a pobednički tim će imati priliku da na AFA Nedelji inovacija predstavi svoju ideju u okviru Tinejdž stejdža.

bottom of page