top of page
Key-visual-W4C.png

OTVARANJE Women4Cyber CHAPTERA U SRBIJI I LUXEMBURGU I ZAJEDNIČKO OBELEŽAVANJE 8.MARTA 

8.mart

“ Važnosti podjednakog uključivanja žena u sajber bezbednost i prilika za razvoj karijere u poslovima budućnosti” na zajedničkom online događaju Women4Cyber Chapters Srbija i Luksemburg

AFA organizacija za ekonomsko osnaživanje žena kroz inovacije i tehnologije je postala deo globalne mreže žena u sajber bezbednosti osnivanjem Women4Cyber Chapter-a čije će se delovanje u ovoj oblasti baviti osnaživanjem žena da se uključe, i podjednako učestvuju u kreiranju digitalne budućnosti. Povodom međunarodnog dana žena, 8.marta će se organizovati zajednički online događaj povodom osnivanjA Women4Cyber Srbija i Women4Cyber Luksemburg Chapter-a, a događaj će otvoriti visoki predstavnici države oba zemlje.
 
Žene nisu podjednako uključene u kreiranje digitalne budućnosti i na svetskom nivou devojke čine samo 35% studenata na STEM fakultetima, a žene samo 20% svih tech zaposlenih. Dodatno, u Srbiji je samo 17% žena na rukovodećim pozicijama u tehnološkim kompanijama i one imaju 20% niže plate od svojih muških kolega. Rodni disbalans je očigledan i kada je u pitanju osnivanje startapova gde su žene vlasnice samo 3% njih. Žene su manje uključene i u poslove sajber bezbednosti gde je globalno samo 20% njih zaposleno u ovoj oblasti. Budući da u 21.veku podaci predstavljaju novu naftu a da je povezanost važnija nego ikada, oblast sajber bezbednosti je od suštinske važnosti za etičan i održiv razvoj savremenog društva. Uzimajući u obzir značaj sajber bezbednosti za ekonomski razvoj, sa jedne strane, kao i nedostatak veština u ovoj profesiji sa druge strane, od izuzetne je važnosti osnažiti žene da se podjednako uključe i zadovolje rastuću tražnju današnjih izazova na ovom polju.
 
Women4Cyber Srbija i Women4Cyber Luksemburg Chapter, su osnovani kao deo Womn4Cyber Fondacije koju je pokrenula Evropske organizacije za sajber bezbednost, a zajednički događaj kojim se lansiraju obe organizacije ime za cilj da promoviše aktivnosti i pozicionira važnost ove teme na internacionalnom i nacionalnom nivou uključivanjem svih važnih zainteresovanih strana iz obe zemlje: predstavnike države, privatnog sektora, institucija, organizacija i šire javnosti.
 
Okupljeni lideri iz ove oblasti će adresirati temu koja je posvećena Važnosti podjednakog uključivanja žena u sajber bezbednost i prilika za razvoj karijere u poslovima budućnosti.
Pored panel sesije, na kojoj će učestvovati predstavnici oba Chapter-a i privatnog sektora iz obe zemlje, događaj će otvoriti ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i François Thill, Direktor Sajber bezbednosti, Ministarstvo privrede Luksemburg. 
 
Na događaju će se takođe najaviti i zajedničko organizovanje Women4Cyber Hakatona za studentkinje iz obe države koji će se takođe realizovati u saradnji sa privatnim sektorom, državom i univerzitetima sa ciljem osnaživanje podjednakog uključivanja budućih generacija mladih tech liderki u oblast sajber bezbednosti.
 
Webinaru se možete priključiti putem linka: https://us02web.zoom.us/j/87058394740


Agendu možete pogledati na ovom linku.


Pozivamo takođe sve pojedince i kompanije koje su zainteresovane da se pridruže ovim i narednim aktivnostima da nam pišu na: womenforcyberserbia@afa.co.rs

W4C-Chapter-logos2.png
bottom of page