top of page

Žene mogu da brinu o sajber-bezbednosti

Na događaju #EmbraceEquity in Cybersecurity, održanog povodom 8. marta, razgovaralo se o primarnim razlozima male zastupljenosti žena u ovoj oblasti, ali i o njihovim prednostima za uspešno bavljenje poslovima u sajber-bezbednosti


Međunarodni dan žena ove godine posvetili smo damama koje su u manjini u jednoj rastućoj i vrlo traženoj profesiji danas. U partnerstvu sa EBRD, u okviru Women4Cyber Chapter Serbia, organizovali smo panel #EmbraceEquity in Cybersecurity kako bismo im približili mnogobrojne mogućnosti za razvoj karijere, ali i izazove koje treba da prevaziđu.


Žene mogu i treba da preuzmu važnu ulogu u izgradnji veće digitalne bezbednosti ekonomija, glavna je poruka učesnica diskusije, ekspertkinja iz oblasti informacione bezbednosti, privatnosti i zaštite podataka - Sanje Kekić, predsednice Women4Cyber Serbia, Jelene Bratić iz Majkrosofta i Nevene Ružić, koja je i predavač na Fakultetu za bezbednost Univerziteta u Beogradu.


Skup su otvorile predsednica AFA korporativnog borda i suosnivačica Telegrupa Diana Gligorijević i Aleksandra Miladinović, menadžerka EBRD savetodavnog programa u Srbiji.


„Informaciona bezbednost je jedna od aktuelnih tema kojoj EBRD posvećuje dosta pažnje. Podržavamo biznise koji žele da usvoje bezbednost kao ključni princip u poslovanju i kroz saradnju sa našim klijentima i partnerima primećujemo da je značajno manja zastupljenost žena u IT sektoru generalno. Postoji veliki prostor da se ta statistika promeni u korist većeg učešća žena, posebno u sajber-bezbednosti – zahvaljujući stručnosti, kvalitetu i iskustvu koji odlikuju žene sa ekspertizom u ovoj oblasti, poput današnjih panelistkinja. EBRD se tu prepoznaje kao partner AFA-e i otvoreni smo za saradnju sa svima koji su zainteresovani da ovu temu dalje razvijaju“ istakla je Aleksandra Miladinović.


Osvrćući se na svoju dosadašnju karijeru, Diana Gligorijević je podelila svoje početke u avio industriji u kojoj je provela dve decenije uspešnog rada:


„Tada, na polovini karijere napravila sam značajan zaokret - iz tog sveta sam ušla u IT. Ova promena me je inspirisala da se osećam kao da imam 20 godina manje, da se posvetim novoj formi obrazovanja i napravim uspešnu karijeru u IT osnivajući porodičnu firmu sa suprugom, TeleGroup, koja danas zapošljava preko 600 mladih ljudi u celom regionu Zapadnog Balkana, uključujući i neke zemlje Evrope.


Sa životnim i poslovnim iskustvom od preko 40 godina, podstičem vas da učite kontinualno, da se posvetite, angažujete i motivišete, da vam svaki dan bude izazov da naučite nešto novo i možda zaokrenete svoje poslovne karijere. Učite i ono što predstavlja deo budućnosti, kao što su danas sajber izazovi i rešenja za zaštitu od napada. Samo oni koji iskreno veruju da mogu sve, biće sutra uspešni u svom poslu, a to može biti i u sajber-bezbednosti, bez obzira na prethodno formalno obrazovanje.“


Tokom panela razgovaralo se o primarnim razlozima male zastupljenosti žena u sajber-bezbednosti, i najvećim preprekama za njihovo uključivanje.


Prema izveštaju ISC Cybersecurity Study 2022. koji obuhvata i analizira radnu snagu u sajber-bezbednosti na svetskom nivou, trenutno u ovoj oblasti radi 4.7 miliona ljudi. Procenjeno je da nedostaje 3.4 milionaprofesionalaca kako bi se zadovoljila postojeća tražnja.

„Najveći izazovi nedostatka radne snage su to što sajber-bezbednost unutar organizacije nije prioritet, osoblje nije dovoljno obučeno, ne pruža se mogućnost za rast i unapređenje. Nemogućnost pronalaženja kvalitetnog kadra je zapravo najmanji problem,“ istakla je Sanja Kekić, predsednica Women4Cyber Serbia.


Kada je u pitanju starosna struktura žena zaposlenih u sajber-bezbednosti, izveštaj pokazuje da je čak 30% žena mlađe od 30 godina, svega 14% žena ima 60 i više, dok je 12% žena između 50 i 59 godina. Sve više žena, posebno mlađih, radi na rukovodećim pozicijama - 35% svih rukovodilaca čine žene u 30-im godinama. 10% žena na pozicijama rukovodilaca najvišeg nivoa ima 50 i više godina.

„Zabrinjavajuće je to što 30% žena širom sveta kaže da se oseća diskriminisano na poslu.“ zaključuje Sanja Kekić prezentaciju istraživanja.


Kada govorimo o barijerama sa kojima se žene suočavaju, Sanja je predstavila 5 najznačajnijih, prema rezultatima ISACA istraživanja iz 2017. godine:


1. Nedostatak mentora (48% ispitanika istaklo kao osnovnu barijeru)

2. Nedostatak uzora (42% ispitanika)

3. Usvojene socijalne norme

4. Nejednake mogućnosti za napredovanje i razvoj, u poređenju sa muškarcima

5. Nejednake plate žena i muškaraca


„Glavni kočničar uključivanja žena su predrasude“, smatra Nevena Ružić, dodajući da je bitan i holistički pristup za svaku oblast, a posebno za sveprožimajuću kao što su tehnologije.

Govoreći o prednostima i kvalitetima žena za bavljenje ovom profesijom, Jelena Bratić iz Microsofta je istakla: „Primarna prednost žena je analitičnost, sistematičnost, empatija, mogućnost da sagledaju širu sliku i veština multitaskinga. Microsoftovo istraživanje je pokazalo da su timovi u kojima ima žena kreativniji, bolji i produktivniji.“


Na pitanje kako možemo da doprinesemo većoj rodnoj ravnopravnosti u sajber-bezbednosti, Jelena naglašava značaj mentorskih programa i uzora iz industrije, koji u početku najviše utiču na povezivanje i jačanje zajednice, kroz koju se dobija bolje razumevanje domena i mogućnost podizanja nivoa specifičnih znanja.


Jedan od koraka na putu da sajber-bezbednost bude pristupačnija ženama je i Women4Cyber Forum,planiran za jun, pod okriljem Women4Cyber Serbia, poglavlja evropske Women4Cyber fondacije koji je AFA pokrenula.


Women4Cyber Serbia osnovan je 8. marta 2021. U protekle 2 godine organizovano je 2 vebinara, 1 hakaton za studentkinje i prvi Women4Cyber Forum. Pokrenut je mentorski program 2022. u kome trenutno učestvuje 6 mentija i 6 mentora. Ove godine je startovao Youth Ambassador Program u kome su, za sada, angažovane 2 ambasadorke koje nastoje da se približe mladim devojkama i studentkinjama, da ih zainteresuju i osnaže da zakorače u oblast sajber-bezbednosti.


Ceo događaj #EmbraceEquity in Cybersecurity možete pogledati u nastavku:



Pratite naše kanale za sve informacije o predstojećem Women4Cyber Forumu.

bottom of page