top of page

Šta je zajedničko zemljama koje imaju najbolje odgovore na COVID-19?

Updated: May 4, 2020

Od Islanda do Tajvana, preko Nemačke do Novog Zelanda, žene pokazuju celom svetu kako se uspešno vodi država. Tu su i Finska, Island i Danska, a ova pandemija otkriva da žene znaju šta nam je svima potrebno kada dođe do krize u našim domovima. Ove liderke nam daruju alternativni način upravljanja. Šta sve možemo naučiti od njih?



Istina


Angela Merkel, kancelarka Nemačke, stala je pred svoje sunarodnike i iskreno saopštila da je u pitanju ozbiljan problem koji će zaraziti 70% stanovništva. I ona je to ozbiljno shvatila. Testiranje je počelo od samog početka. Nemačka je preskočila faze poricanja, ljutnje i nepoštenosti koje smo videli kod drugih. Statistike Nemačke daleko su ispod njenih evropskih suseda, te postoje znaci da bi mogli relativno brzo započeti sa popuštanjem ograničenja.


Odlučnost


Još u januaru, sa prvom naznakom nove bolesti, Tsai Ing-ven, predsednica Tajvana, uvela je 124 mere za sprečavanje širenja zaraze, a da nije pribegavala blokadama, koje su postale uobičajene u drugim državama. Sada šalje pomoć, 10 miliona maski za lice u SAD i Evropu. Tsai je uspelo ono što CNN naziva "jednim od najboljih reagovanja na svetu", držeći epidemiju pod kontrolom, i dalje sa zabeleženih samo šest smrtnih slučajeva.


Jacinda Ardern je nametnula samoizolaciju ljudima koji su stizali na Novi Zeland neverovatno rano, kada je bilo samo 6 potvrđenih slučajeva u celoj državi, i zabranila ulaz strancima ubrzo nakon toga. Jasnost i odlučnost spašavaju Novi Zeland od nesreće. Sredinom aprila pretrpeli su samo četiri smrtna slučaja, i dok bi drugi državnici govorili o ukidanju ograničenja, Ardern povećeva restrikcije, nalažući svim Novozelanđanima koji se vraćaju u zemlju karantin od 14 dana.


Tehnologija


Island, pod vođstvom premijerke Katrin Jakobsdottir, nudi besplatno testiranje na koronavirus svim svojim građanima. Većina zemalja ima ograničeno testiranje samo na ljude sa aktivnim simptomima. Srazmerno sa svojim stanovništvom, država je već pregledala pet puta veći broj ljudi nego Južna Koreja i uspostavila sistem temeljnog praćenja što znači da nisu morali da uvode karantin ili da zatvore škole.


Sanna Marin postala je najmlađa predsednica na svetu prošlog decembra, na izborima u Finskoj. Mlada državnica koristi infuensere sa društvenih mreža kao ključne agente u borbi protiv koronavirusne krize. Shvatajući da svi ne čitaju štampu, ona poziva influensere da pomognu u širenju informacije koje su zasnovane na činjenicama o borbi sa pandemijom.

Ljubav


Norveška premijerka, Erna Solberg, imala je inovativnu ideju da televiziju iskoristi za direktan razgovor sa decom u svojoj državi. Ideja je nastala nakon kratke, trominutne konferencije za štampu koju je danski premijer Mette Frederiksen održao nekoliko dana ranije. Solberg je održala konferenciju kojoj odrasli nisu mogli da prisustvuju. Odgovarala je na pitanja dece iz cele zemlje, objačnjavajući zašto je u redu da se plašimo.


Koliko drugih jednostavnih, humanih inovacija će se otkriti sa više žena na rukovodećim pozicijama?


Nekoliko godina unazad postoje istraživanja koja su ukazivala da bi stilovi žena na rukovodećim pozicijama mogli biti drugačiji od onih na koje smo do sad navikli. Međutim, i dalje veliki broj političkih organizacija i kompanija pokušava da ubedi žene da se ponašaju više poput muškaraca ako žele da budu vođe. Ove državne liderke pokazuju osobine koje muškarci možda žele da nauče od žena.


bottom of page