top of page

Women4Cyber regionalni forum za veće učešće žena u sajber bezbednosti



Women4Cyber regionalni forum u organizaciji AFA (All for All) zakazan je za četvrtak, 14. septembar 2023. u Privrednoj komori Srbije u Beogradu (Resavksa 15, Sala 1). Učešće je besplatno, broj mesta ograničen, a prijavljivanje putem sledećeg linka je u toku.


Tema događaja je Veće učešće žena u sajber bezbednosti - Izazovi i mogućnosti”, a okupiće se eksperti i ekspertkinje iz sajber bezbednosti iz zemlje i regiona, dok će u centralnom panelu fokus biti na novom Zakonu o informacionoj bezbednosti u Srbiji, a jedna od sesija rezervisana je i za sajber bezbednost u biznisu.


Žene nisu podjednako uključene u kreiranje digitalne budućnosti i na svetskom nivou devojke čine samo 35% studenata na STEM fakultetima, a žene samo 20% svih zaposlenih u tehnološkom sektoru. Dodatno, u Srbiji je samo 17% žena na rukovodećim pozicijama u tehnološkim kompanijama i one imaju 20% niže plate od muških kolega. Rodni disbalans je očigledan i kada je u pitanju osnivanje startapova gde su žene vlasnice samo 3% njih. Žene su manje uključene i u poslove sajber bezbednosti gde je globalno samo 20% njih zaposleno u ovoj oblasti.


Zato je AFA (All for All) organizacija 2021. postala deo globalne mreže žena u sajber bezbednosti osnivanjem Women4Cyber poglavlja Srbija, kroz čije se delovanje bavi osnaživanjem žena da se uključe, i podjednako učestvuju, u kreiranju digitalne budućnosti. Women4Cyber Srbija je deo Evropske Women4Cyber fondacije koju je osnovala Evropska sajbersekjuriti organizacija (ECSO). Na forumu će učestvovati i predstavnica centrale, kao i Women4Cyber poglavlja Zapadnog Balkana.


Forum je moguće pratiti i online, a okupljanje je jedan od načina da se kroz razmenu ideja i praksi postigne cilj za više žena u sajber bezbednosti.


bottom of page