top of page

Veliki igrači sve više usvajaju blokčein !

Veliki igrači poput finansijskih institucija i kompanija sve više usvajaju blokčein tehnologiju. Koje su prednosti blokčeina i zašto on postaje sve primamljiviji učesnicima na tržištu?



Prvi razlog sve veće zainteresovanosti za implementaciju blokčeina u poslovanje vezan je za njegovu prirodu. Blokčein omogućava sprovođenje transakcija u realnom vremenu tako da je zabeleženo nemoguće promeniti. Ova tehnologija poseduje i izvrstan bezbednosni aspekt.


Blokčein olakšava poslovanje snižavanjem troškova, povećanjem efikasnosti, skraćivanjem procesa, te njihovom automatizacijom.


Treće, blokčein omogućava prelazak sa interneta kao izvora informacija na internet na kojem se kreira vrednost.


Zbog mogućnosti rešavanja višestrukih problema, blokčein postepeno postaje izuzetno važan deo poslovanja kompanija i finansijskih institucija. Ova tehnologija omogućava rešavanje problema poput skupih posrednika i asimetričnih procesa.


Međutim, blokčein tehnologija se suočava sa nizom ozbiljnih izazova:

1. Zasićenje kriptovalutama (brza smena osećanja prema kriptovalutama, postojanje sumnje, odbijanje promena), sve što ima veze sa blokčeinom može biti shvaćeno kao anarhistiko

2. GDPR saglasnost

3. Blokčein je još uvek u fazi povoja


Prema istraživanju Ernst&Young-a, neophodno je preuzeti nekoliko koraka kako bi se obezbedilo šire prihvatanje blokčein tehnologija. Naime, na prvom mestu je potrebno dostići tehnološke standarde i obezbediti usklađenost sa zakonskim okvirima.



Kriptovalute i blokčein su posebnu pažnju privukli 2017. i 2018. godine. Nasuprot sumornim zaključcima Morgan Stenli izveštaja sa kraja 2018. godine o gašenju 32% startapa nakon prikupljanja 1.3 milijardi dolara 2017. godine i gašenju 64% kompanija nakon samo godinu dana poslovanja (nasuprot standardne statistike od 25 %), postignuti su značajni koraci na razvojnom putu blokčeina.


Uprkos regulatornim problemima, "kripto zimi" i drugim izazovima koje blokčein nameće učesnicima na tržištu, čini se da je ova tehnologija ušla na velika vrata u finansijsku arenu i zakoračila u poslovne procese velikih kompanija. Ako je već uveliko ne koristi, većina banaka danas barem testira blokčein tehnologiju.


U nastavku teksta su veliki igrači koji menjaju svet finansija koji poznajemo upotrebom ove tehnologije. Rešenja na kojima rade su u različitim fazama razvoja i upotrebe.


Credit Suisse – sindicirani krediti (u upotrebi)

Deutsche bank – KYC (Know your customer)

Societe Generale – trgovina poljoprivrednom robom (uspešno testirano)

Fidelity – platform za trgovinu (lansirana)

Citigroup – digitalna plaćanja za privatne hartije od vrednosti (pilot verzija)

Wells Fargo – privatna MBS sekjuritizacija (testira se)

JP Morgan – međunarodna plaćanja

HANA Fin. Group – digitalna mreža lojalnosti

Korejske banke – identifikacija kupaca


Osim banaka, veliki broj kompanija se takođe posvetio razvoju i primeni rešenja koja u osnovi imaju blokčein:

1. Wal-Mart – praćenje hrane (treba da se razvije do kraja 2019. godine)

2. MetLife Asia – automatizovano osiguranje za dijabetičare

3. IBM Maersk – TradeLens DLT platforma za lanac vrednosti (u upotrebi)

4. Pemex – plaćanja na benzinskim stanicama (od novembra 2017.)


Euronet razvija plaćanja koja bi se obavljala kriptovalutom Ripple.

U aprilu i maju ove godine, novosti na polju blokčein tehnologije su uvođenje Stablecoin-a koji je predstavio Facebook.

FedEx, DHL i UPS su se udružili sa preko 500 drugih partnera kako bi uveli blokčein standarde kao deo alijanse vezane za blokčein u transportu.


I pored oštrog neodobravanja kriptovaluta od strane centralnih banaka zemalja, prva kripto transakcija uspešno je sprovedena između Centralne banke Kanade i Singapura.





bottom of page