top of page

Veliki dan za budućnost devojčica u nauci i tehnologiji-Hack#teen počinje u sredu u Legatu Čolaković

U sredu će se u Legatu Čolaković održati prvi hakaton za devojčice koji AFA sprovodi u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija sa ciljem da doprinese promociji i većem interesovanju devojčica za prirodne nauke i profesije budućnosti.

Hack#teen je deo inicijative More girls in STEM koja radi na osnaživanju i inspirisanju narednih generacija devojčica i devojaka u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike kako bi bile podjednako zastupljene u tehnološkim poslovima budućnosti i učestvovale u kreiranju nove, digitalne civilizacije. Inicijativa je posvećena promovisanju važnosti znanja i obrazovanja kao ključnih za uspeh i napredovanje u životu.


Od izuzetne je važnosti da se prilagodimo digitalnom dobu i iskoristimo njegove pune potencijale koje mogu dovesti do velikih promena i doprinosa u zajednici, ekonomiji i uspostavljanju održivog društva u Srbiji. Sa druge strane, neiskorišćavanje ovih mogućnosti može dovesti do velikih razlika i digitalne diskriminacije, jer će 50% poslova koje danas obavljaju žene u narednih pet godina preuzeti veštačka inteligencija, prema prognozama sa prošlogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma.


Sa učesnicama će zajedno raditi mentorke iz različitih kompanija i kroz praktičan rad će pokušati da dođu do najinovativnijih rešenja za smanjenje rodnog jaza u nauci i tehnologiji. Proglašenje pobedničkog tima od strane žirija koji čine Vesna Bengin, BioSense i She's Mercedes, Jovana Milutinović iz kompanije Nordeus, Dane Atanasovski ispred Inovacionog Fonda, prestavnik AFA, predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Milica Begenišić iz Telenora, biće narednog dana u bašti hotela Metropol.

bottom of page