top of page

Uz podršku Kanadske ambasade AFA organizuje hakaton za srednjoškolke

Hack IT Girl takmičenje okupiće 100 devojčica iz srednjih škola širom Srbije koje će zajedno sa mentorkama iz poznatih tehnoloških kompanija, 1. i 2. decembra, raditi na razvijanju tehnoloških rešenja za ekološki izazov po izboru.



AFA poziva srednjoškolke iz cele Srbije da se prijave za učešće na virtuelnom hakatonu Hack IT Girl koji se održava 1. i 2. decembra 2021. U pitanju je dvodnevni događaj na kom će se timovi srednjoškolki takmičiti u kreranju najboljeg idejnog rešenja za ekološki izazov po izboru. Na taj način će devojčice imati priliku da, zajedno sa svojim vršnjakinjama, a uz pomoć mentorki iz velikih domaćih i stranih kompanija, zakorače u svet tehnologije, nauke i veštačke inteligencije na njima razumljiv i kreativan način.


Predstavljanje rešenja će biti organizovano drugog dana, u okviru virtuelnog događaja koji će biti otvoren za javnost. Program će otvoriti Tatjana Matić, ministrka trgovine, turizma i telekomunikacija, i Gajls Norman, ambasador Kanade u Srbiji, a potom će uslediti panel diskusija na temu značaja uključivanja više devojčica i devojaka u STEAM. Nakon toga, timovi devojčica će predstaviti svoja rešenja, a pobednički tim će dobiti vrednu nagradu.


Hack IT Girl se organizuje pod pokroviteljstvom Kanadske ambasade u Beogradu i uz strateško partnerstvo sa Matematičkom gimnazijom i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija. Ovaj hakaton je deo šire AFA inicijative “More girls in STEAMViše devojčica u nauci, tehnologiji, inženjerstvu, umetnosti i matematici koja ima za cilj da osnaži i inspiriše devojčice i devojke u ovim oblastima kako bi bile podjednako zastupljene u tehnološkim poslovima budućnosti i učestvovale u kreiranju nove digitalne civilizacije. Zanimljiv podatak govori da od 30% devojaka koje diplomiraju na STEAM fakultetima, samo 7% se zapravo zaposli u STEAM sektoru, a to je samo jedan od razloga zbog kog je AFA organizacija fokusirana na pružanje podrške i osnaživanje devojčica i devojaka da se bave STEAM oblastima.


U okviru ove inicijative, AFA razvija i onlajn platformu pod nazivom MOGIS (More Girls in STEAM), koja će objediniti devojčice i devojke zainteresovane za STEAM oblasti, s jedne strane, i mentorke i kompanije koje su lideri u ovim oblastima, s druge strane. Platforma će pružiti dugoročnu podršku devojkama i devojčicama koje se zaintersuju za STEAM, kroz pružanje relevatnih informacija o tehnološkim novitetima, aktuelnim dešavanjima u STEAM oblastima, kao i pozivima za radionice, hakatone, prakse ili prilike za zapošljavanje.


Sve zainteresovane srednjoškolke se mogu prijaviti za učešće na hakatonu slanjem mejla na adresu ema.lukic@afa.co.rs a prijave su otvorene do 29. novembra.


AFA je globalna zajednica eksperata, biznis lidera iz različitih oblasti, i predstavnika akademske zajednice, vlade, kompanija i organizacija, koja je posvećena ekonomskom osnaživanja žena kroz inovacije i tehnologije koji su glavni pokretači ekonomskog i društvenog razvoja. Omogućavanjem podjednakog uključivanja žena u kreiranje nove digitalne civilizacije, AFA osnažuje novu generaciju inovatora i inovatorki koji doprinose stvaranju inkluzivnog i prosperitetnog društva.


AFA All for All - Odnosi sa javnošću:

Vukoman Stranjančević

Tel: +381 64 2402 227

bottom of page