Uz podršku Kanadske ambasade AFA organizuje hakaton za srednjoškolke

Hack IT Girl takmičenje okupiće 100 devojčica iz srednjih škola širom Srbije koje će zajedno sa mentorkama iz poznatih tehnoloških kompanija, 1. i 2. decembra, raditi na razvijanju tehnoloških rešenja za ekološki izazov po izboru.AFA poziva srednjoškolke iz cele Srbije da se prijave za učešće na virtuelnom hakatonu Hack IT Girl koji se održava 1. i 2. decembra 2021. U pitanju je dvodnevni događaj na kom će se timovi srednjoškolki takmičiti u kreranju najboljeg idejnog rešenja za ekološki izazov po izboru. Na taj način će devojčice imati priliku da, zajedno sa svojim vršnjakinjama, a uz pomoć mentorki iz velikih domaćih i stranih kompanija, zakorače u svet tehnologije, nauke i veštačke inteligencije na njima razumljiv i kreativan način.


Predstavljanje rešenja će biti organizovano drugog dana, u okviru virtuelnog događaja koji će biti otvoren za javnost. Program će otvoriti Tatjana Matić, ministrka trgovine, turizma i telekomunikacija, i Gajls Norman, ambasador Kanade u Srbiji, a potom će uslediti panel diskusija na temu značaja uključivanja više devojčica i devojaka u STEAM. Nakon toga, timovi devojčica će predstaviti svoja rešenja, a pobednički tim će dobiti vrednu nagradu.


Hack IT Girl se organizuje pod pokroviteljstvom Kanadske ambasade u Beogradu i uz strateško partnerstvo sa Matematičkom gimnazijom i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija. Ovaj hakaton je deo šire AFA inicijative “More girls in STEAMViše devojčica u nauci, tehnologiji, inženjerstvu, umetnosti i matematici koja ima za cilj da osnaži i inspiriše devojčice i devojke u ovim oblastima kako bi bile podjednako zastupljene u tehnološkim poslovima budućnosti i učestvovale u kreiranju nove digitalne civilizacije. Zanimljiv podatak govori da od 30% devojaka koje diplomiraju na STEAM fakultetima, samo 7% se zapravo zaposli u STEAM sektoru, a to je samo jedan od razloga zbog kog je AFA organizacija fokusirana na pružanje podrške i osnaživanje devojčica i devojaka da se bave STEAM oblastima.


U okviru ove inicijative, AFA razvija i onlajn platformu pod nazivom MOGIS (More Girls in STEAM), koja će objediniti devojčice i devojke zainteresovane za STEAM oblasti, s jedne strane, i mentorke i kompanije koje su lideri u ovim oblastima, s druge strane. Platforma će pružiti dugoročnu podršku devojkama i devojčicama koje se zaintersuju za STEAM, kroz pružanje relevatnih informacija o tehnološkim novitetima, aktuelnim dešavanjima u STEAM oblastima, kao i pozivima za radionice, hakatone, prakse ili prilike za zapošljavanje.


Sve zainteresovane srednjoškolke se mogu prijaviti za učešće na hakatonu slanjem mejla na adresu ema.lukic@afa.co.rs a prijave su otvorene do 29. novembra.


AFA je globalna zajednica eksperata, biznis lidera iz različitih oblasti, i predstavnika akademske zajednice, vlade, kompanija i organizacija, koja je posvećena ekonomskom osnaživanja žena kroz inovacije i tehnologije koji su glavni pokretači ekonomskog i društvenog razvoja. Omogućavanjem podjednakog uključivanja žena u kreiranje nove digitalne civilizacije, AFA osnažuje novu generaciju inovatora i inovatorki koji doprinose stvaranju inkluzivnog i prosperitetnog društva.


AFA All for All - Odnosi sa javnošću:

Vukoman Stranjančević

Email: stranjancevic@gmail.com

Tel: +381 64 2402 227