top of page

Upoznajte Eleni, mladu NASA naučnicu i jednu od najboljih istraživača na svetu

Kao mali ste želeli da postanete lekar, naučnik, padobranac ili astronaut ? Eleni Antoniadou je mlada grčka naučnica koja ima samo 30 godina, a već je ispunila dečije snove mnogih od nas.



Ova Grkinja rođena u Solunu, uspela je da sa samo 27 godina zauzme treće mesto na Forbes-ovoj listi “30 Under 30” zahvaljujući neizmernom doprinosu koji je pružila istraživanjima na polju transplantacije veštačkih organa.


U svojim dvadesetim godinama, postala je dobitnica brojnih nagrada i priznanja poput ESA nagrade za izvanrednog istraživača koji dodeljuje NASA, a proglašena je i “Ženom godine za 2013. godinu” koju dodeljuje britanski FDM.


Nakon što je doktorirala bioinženjerstvo na Univerzitetu u Ilinoisu, NASA je ovu brilijantnu grčku naučnicu izabrala za studenta Ames akademije za istraživanje svemira.


“Kao dete sam molila roditelje da mi kupe smrznutu hranu za astronaute. U osnovnoj školi sam uvek nosila majicu sa natpisom NASA i pročitala sam na stotine knjiga o svemiru”.

Eleni sebe opisuje kao futuristu i hibridnu naučnicu što je rezultat njenog multidisciplinarnog obrazovanja.


Njen rad je posvećen razvoju 3D ćelijske strukture koja se gradi putem tehnike postepenog taloženja. Na taj način, ona pokušava da razvije sloj veštačke ljudske kože koristeći kombinaciju raznovrsnih biomaterijala.


Elenino znanje našlo je primenu i u kreiranju veštačkih organa čime obećava da ćemo u budućnosti moći da vršimo transplantaciju organa, a da ne moramo da tražimo donore.


Sa 22 godine, Eleni Antoniadou je dobila licencu za padobran približivši se svom snu da postane astronaut i vine se u nebo u potrazi za životom van planete Zemlje.

bottom of page