top of page

Upoznajte 10 najmlađih milijardera na svetu

Od 2095 milijardera na svetu, samo 10 milijardera ima manje od 30 godina, i njihova zajednička vrednost iznosi 15,9 milijardi dolara. Ima ih u čitavom svetu, od Amerike preko Brazila, Nemačke, Hong Konga do Irske i Norveške.

Pedro de Godoy Bueno koji ima 29 godina, nasledio je bogatstvo od svog oca milijardera Edson de Godoy Bueno koji je preminuo 2017. godine. Pedrovo bogatstvo poraslo je u prethodnoj godini na iznos od 1,1 milijardu dolara. Sledeća na listi je Lisa Draexlmaier sa svojih 29 godina koja je vlasnik i co-CEO holding kompanije nemačkog proizvođača auto delova Fritz Draexlmaier Co & KG u kojoj radi zajedno sa ocem Fritzom. Elizabeth Furtwaenger ima 28 godina i trenutna vrednost njenog bogatstva je 1.2 milijarde dolara nakon što joj je otac Hubert Burda dao udeo od 37.4 % u porodičnom medijskom carstvu.


Samo troje od ovih mladih milijardera su se obogatili samostalno i to su izvršni direktor Snap-a Evan Spiegel, zatim John Collison iz startapa Stripe i Kylie Jenner "makeup mogul". U novembru je zaključila ugovor o prodaji 51% udela u Kylie Cosmetics kozmetičkom gigantu Coty za 600 miliona dolara. Nedavno je donirala million dolara bolnici u kojoj je rodila ćerku Stormi 2018. godine, za kupovinu zaštitne opreme poput maski i zaštitnih vizira.


Collison je rođen u Irskoj dok se kasnije preselio u San Francisko i smatra se najbogatijim milijarderom koji ima manje od 30 godina dok njegovo bogatsvo iznosi 3,2 milijarde dolara. Vrednost njegovog udela u privatnom vlasništvu Stripe-a gotovo se utrostručila u poslednje 3 godine. Najnovije procene kompanije Stripe iznose 35 milijardi dolara.


Ostatak milijardera ispod 30 godina, nasledili su svoje bogatstvo. Jonathan Kwok (28) je postao milijarder nakon što je njegov otac Walter Kwok preminuo 2018. godine. Alexandra Andresen (23) je milijarderka od svoje 19. godine zahvaljujući svom udelu u Ferd-u, Norveškoj investicionoj kompaniji koju njen otac i dalje vodi.


Ovo su 10 najmlađih članova na listi milijardera, počevši od najmlađih


#1 Kylie Jenner

Godine: 22

Neto vrednost: 1 milijarda $

Izvor bogatstva: Kozmetika


Kylie je najmlađa milijarderka koja je svoje bogatstvo zaradila sopstvenom zaslugom zaključivanjem ugovora o prodaji 51% Kylie Cosmetics kompaniji i kozmetičkom gigantu Coty.


#2 Alexandra Andersen

Godine: 23

Neto vrednost: 1,1 milijarda $

Izvor bogatstva: Investiciona kompanija


#3 Katharina Andersen

Godine: 24

Neto vrednost: 1.1 milijarda $

Izvor bogatstva: Investiciona kompanija


Obe sestre iz Norveške su nasledile 42% porodnične investicione kompanije Ferd. Njihov otac Johan još uvek upravlja Ferdom i kontroliše 70% glasačkih prava preko strukture dvostruke klase.


#4 Gustav Magnar Witzoe

Godine: 26

Neto vrednost: 2,3 milijarde $

Izvor bogatstva: Uzgajanje riba


Witzoe je vlasnik polovine kompanije Salmar ASA, jednog od najvećih svetskih proizvođača lososa, kojim i dalje upravlja njegov otac. Norveški naslednik bavio se manekenstvom, investiranjem u tehnologije i nekretnine.


#5 Elizabeth Furtwaegner

Godine: 28

Neto vrednost: 1,2 milijarde $

Izvor bogatstva: Izdavaštvo


Furtwaenger i njen stariji brat Jacob dobili su po 37,4% udela u porodičnoj nemačkoj medijskoj kompaniji od svog oca Huberta Burde, koji više nije milijarder. Burda Media uključuje nemačka izdanja Elle i Playboy. Furtwaenger i njen brat Jacob su u upravnom odboru.


#6 Jonathan Kwok

Godine: 28

Neto vrednost: 2 milijarde $

Izvor bogatstva: Nekretnine


Kwok je zajedno sa svojim starijim bratom naslijedio udele svog pokojnog oca Waltera Kwok-a u Sun Hung Kai Properties 2018. godine.


#7 John Collison

Godine: 29

Neto vrednost: 3,2 milijarde $

Izvor bogatstva: Stripe


Stripe, kompanija za plaćanje koju su osnovali John i njegov stariji brat Patrick, prikupila je 250 miliona dolara od investitora u iznosu od 35 milijardi USD u septembru 2019.


#8 Evan Spiegel

Godine:29

Neto vrednost: 1,9 milijardi $

Izvor bogatstva: Snap


Suosnivač Snapchat-a jedan je od najmlađih izvršnih direktora javno-trgovačke kompanije na svetu.


#9 Pedro de Godoy Bueno

Godine: 29

Neto vrednost: 1,1 milijarda $

Izvor bogatstva: Dijagnostičke usluge


Pedro je sin nekada najbogatijeg milijardera u zdravstvu u Brazilu. Bueno je generalni direktor i najveći akcionar kompanije za laboratorijske usluge Diagnosticos da America SA, koja je u protekloj godini skoro udvostručila svoje akcije.


#10 Lisa Draexlmaier

Godine: 29

Neto vrednost: 1 milijarda $

Izvor bogatstva: Auto delovi


Draexlmaier i njen otac Fritz su supredsednici kompanije Fritz Draeklmaier Holdings GmbH, holding kompanije istoimenog proizvođača automobila. Lisa, koja je sada jedina vlasnica, pridružila se listi milijardera po prvi put.


bottom of page