top of page

Top 5 knjiga za žene koje menjaju svet


Leto je idealno doba za dobru literaturu, bilo da ste na plaži ili u hladovini nekog drugog ambijenta. Zato smo izabrali top 5 knjiga koje se bave položajem žena, menjaju perspektivu, inspirišu na neprestanu i jaču borbu za jednakost polova, osvešćuju, i predočavaju konkretne korake neophodne za postizanje rodnog balansa u svetu.

 

Nevidljive: Kako podaci kroje svet po meri muškaraca - Kerolajn Krijado Peres

Žene skupo plaćaju diskriminaciju - vremenom, novcem, a neretko i životima. Statistika zanemaruje rod, jer muškarci su standard, a žene izuzetak. Kako savremeni svet počiva na podacima ekonomski razvoj, zdravstvo, obrazovanje i politika, raspodela sredstava i donošenje važnih odluka oslanjaju se na brojke u kojima žena praktično nema.

“Nevidljive” istražuje uzroke rodne nejednakosti, ispitujući život žena kod kuće, na radnom mestu, u javnom prostoru, lekarskoj ordinaciji i drugim okruženjima. Zasnovana na stotinama studija sprovedenih širom sveta, napisana sa žarom, duhom i vrcavom inteligencijom, ovo je revolucionarna, nezaboravna knjiga koja će promeniti pogled na svet. 

Neukroćena - Glenon Dojl

Žene su uvek pod lupom. Makoliko bile uspešne, njihov uspeh meriće se mnogo preciznije od podjednako moćnih muškaraca, što produbljuje nesigurnost koju ni sebi ne priznajemo. Buđenje je međutim moguće, i upravo o tome iz ličnog iskustva piše Glenon Dojl koja je odlučila da zanemari očekivanja okoline.

“Neukroćena” je delo koje oslikava mehanizme koji u patrijarhalnom društvu podrivaju žensku nesigurnost na svim životnim poljima, skrećući posebnu pažnju na one teme o kojima u javnosti i dalje ne pričamo dovoljno. Jedini način da pobegnemo iz sistema opresije koji nas okružuje jeste da se osvestimo po pitanju štete koju nam nanosi, a rešenje leži upravo u pažljivom slušanju onih pojedinaca koji se protiv njega bore sopstvenim snagama.

 

Obrazovana – Tara Vestover

Ono što je nekima normalnost, za druge je san, pa čak i u savremenom svetu. Sloboda izbora je osnovno ljudsko pravo, a obrazovanje je ključ svega. Nažalost, i pored velikog napretka postignutog na ovom polju, veliki broj žena čak i u najprogresivnijim društvima i dalje nema priliku da se školuje.

Zbog religioznog fanatizma oca, Tara Vestover odrasla je u izolovanoj zajednici koja nije verovala u državne ustanove, medicinu i opismenjavanje. Uprkos svim preprekama ova žena se nije zaustavila u potrazi za znanjem. Samouka i prepuštena na milost i nemilost svetu, a daleko od porodice koju je napustila, uspela je da dođe do Harvarda i Kembridža gde je magistrirala istoriju. Godine 2018. o tome je konačno napisala i knjigu.

 

Fine devojke ne postaju šefovi - Lois P. Frenkel

Međunarodni bestseler prodat u više od milion primeraka o 101 nesvesnoj grešci kojom žene sabotiraju karijeru. Radite bez prestanka, brinete da se ne ogrešite o druge, stalno se pravdate, prezate da iskažete mišljenje, tražite pomoć prijatelja pre donošenja važne odluke, nikada ne rizikujete? Ogroman broj žena poniznim ponašanjem ne samo da sputavaju već i uništavaju sopstvene karijere.

Dr Lois P. Frenkel, međunarodno priznati trener poslovnih veština, jasno izlaže najočiglednije primere nametnutog ponašanja koje žene stiču vaspitanjem, što predstavlja kamen spoticanja da budu uspešne u poslovnom i privatnom životu i ukazuje na to kako da eliminišemo nesvesne greške koje nas sputavaju u razvoju.

 

Žene koje trče s vukovima - Klarisa Pinkola Estes

Knjiga neverovatnog naslova iza koga se krije isto toliko neverovatan sadržaj, za koju kažu da je pravi leksikon ženske psihologije. Vredan i detaljan uvid u žensku esenciju, otkriveno blago ženske psihe i intuicije. Ona je “Divlja žena”, otelotvorenje ženske instinktivn

e prirode. Ali ona je i ugrožena vrsta.

Dr Estes u ovoj knjizi otkriva bogatstvo mitova iz različitih kultura, folklora i predanja, čak i iz sopstvenog porodičnog nasleđa, u cilju da pomogne ženama da ponovo uspostave kontakt sa ovim snažnim, zdravim, vizionarskim atributima sopstvene instinktivne prirode i nudi pomoć u izbegavanju grešaka koje u sazrevanju svi pravimo. Knjiga predstavlja zanimljiv vodič za najuzbudljivije putovanje u sopstvenu unutrašnjost.2 Σχόλια


Ücretsiz Çevrimiçi Sohbet Odaları

Sohbet etmeyi hayatımızda olan en basit şeylerden biri olarak görebiliriz.Basit görünüyor.Ancak, karmaşık olanlar arasındadır Oysa sohbet yoluyla kazanılan deneyim oldukça ilginç ve hatırlanmaya değer.İnsan konuştuğu dile odaklanmıyor.


Bununla pek uğraşmaz ve önemini ve saf aksanını fark etmeden basitçe kullanır.Diline iyi hakim olanın onu en iyi şekilde kullanabileceği söylenir.Böyle bir durum sohbet esnasında da meydana gelir.Zihnimizde belirli bir şeyi tasvir ettiğimiz zamanlar vardır.


Aynı zamanda, dil üzerinde iyi bir kontrole sahip olmadığımız için detaylandıramıyoruz.Daha az aşina olduğumuz için dil hakkında pek bir şey anlamıyoruz ve ifadeler ifade edilmiyor.Ancak, sohbet durumunda.Olaylar çok farklı.


İnsanlar sadece cümlenin anlamını daha kolay bir şekilde detaylandırmak için kısa kelimeler kullanmaya odaklanırlar.Aynı zamanda kişi o dili kullanmakta kendini rahat hisseder…

Μου αρέσει

barrelfielding
barrelfielding
24 Αυγ 2023

Let it seize your senses and unlock a realm of endless possibilities. Discover the exhilarating journey that promises to captivate and delight you for an extensive duration. free games

Μου αρέσει
bottom of page