top of page

Tokom krize COVID-19, kineske galerije se prilagođavaju i istraju

Usled krize koja od januara traje u Kini, a izazvana je virusom COVID-19, došlo je do zastoja u svetu umetnosti. Tržište oseća velike pritiske globalne pandemije dok se veliki broj izložbi širom sveta zatvara. Direktan uticaj COVID-19 je prvi doživeo ekosistem galerija u Kini.

Art Basel u Hong Kongu, koji je i najveći događaj u svetu umetnosti u Aziji, trebalo je da bude otvoren za VIP osobe 18. marta. Međutim, otkazivanje ovog velikog događaja je bila samo naznaka da će tržište umetnosti osetiti uticaje nadolazeće krize.

Otkazivanje Art Basela u Hong Kongu


16. januara, 24 galerije - među kojima su i Levi Gorvi, Lisson Gallery i Spruth Magers - su potpisali peticiju u kojoj su podneli molbu Art Basel-u u Hong Kongu. Ekonomija Hong Konga prošle jeseni je zapala u recesiju zbog protesta koji su održani u oktobru 2019., dok je Sajam savremene umetnosti u Aziji otkazao je svoje prolećno izdanje 2020. zbog pada posećenosti i prodaje svog jesenjeg izdanja. 24 galerije želele su da Art Basel napravi ustupak kada je reč o izlagačima koji učestvuju. Otprilike u isto vreme, desetak galerija odlučilo je da se potpuno povuče sa sajma, jer je širenje COVID-19 postalo globalna briga.


Nakon što je virus prvi put identifikovan početkom 2020. godine, izveštaji o slučajevima u Kini, širom Azije, a potom i Evrope i Sjedinjenih Država počeli su da se povećavaju. 23. januara ceo kineski grad Vuhan stavljen je u karantin, a Hong Kong je potvrdio svoj prvi slučaj COVID-19. Masovne protestne aktivnosti u Hong Kongu od tada su obustavljene.


Za mnoge regionalne galerije, ovaj događaj u Hong Kongu je najvažniji sajam u godini, te je samo otkazivanje uticalo pre svega na lokalne galerije koje su ipak pozivale na održavanje sajma. Međutim, kako je broj zaraženih virusom rastao, Art Basel je doneo odluku 6. februara da će ova izložba biti otkazana.


Vei-Vei Vang, azijska predstavnca za galeriju Mai 36 Galerie sa sedištem u Cirihu, razumela je razlog otkazivanja i dodala "Kao galerija koja već 30 godina učestvuje u Art Basel-u u Bazelu, susreli smo se sa sličnom situacijom 90-ih ". „U to vreme izložba je bila napuštena i bilo je veoma malo posetilaca. Na kraju, Art Basel nije imao izbora, i podržavamo njihovu odluku. "


Kakav je bio odgovor na otkazivanje događaja?


Pored Art Basel-a u Hong Kongu, otkazan je ili odložen niz dodatnih velikih događaja tokom glavne umetničke sezone u martu: Art Central, Hong Kong Art Festival, muzejske izložbe i muzički i plesni koncerti na kojima bi bili predstavljani domaći i međunarodni izvođači.

Uprkos tim otkazivanjima, grupa galerija u gradu Wong Chuk Hang, poput galerije Axel Vervoordt, Rossi & Rossi, Pekin Fine Arts i Blindspot Gallery, ujedinile su se u znak solidarnosti: „Tokom teškoća i ovakvih izazova, sjajno je videti solidarnost zajednice ovde“, izjavio je Boris Vervoordt, osnivač i direktor galerije Axel Vervoordt. Štaviše, skoro 70 hongkonških organizacija za umetnost i kulturu - galerije, muzeji, aukcijske kuće i univerziteti - udružili su snage kako bi pokrenuli neprofitnu ART Power HK, internet i onlajn platformu za predstavljanje događaja i izložbi koje su bile planirane za ovaj mesec.

Prava slika COVID-19


Kako je svetski prioritet postao borba protiv virusa, čini se da je nemoguće nastaviti posao na uobičajen način narednih meseci.


„Mnogi od nas u lokalnom umetničkom krugu Vuhan naporno rade na stvarima poput prevoza zaliha do bolnica ili prikupljanja donacija putem dobrotvornih aukcija“, izjavio je Liu Ming, osnivač i direktor Centra za likovnu umetnost. „Tokom teškoća i ovakvih izazova, sjajno je videti solidarnost zajednice.“


Kako se mogu osetiti veliki gubici kada je reč o tržištu umetnosti, za galerije direktan gubitak predstavlja nedostatak veze sa klijentima. David Tung, direktor Lisson Gallery, rekao je da je u ovom trenutku prioritet obezbediti "sigurnost našeg osoblja i umetnika, kao i naših kupaca i publike", i "slediti zadate protokole. Nacionalna i lokalna vlada i rade na tome da pobede ovaj virus. "U isto vreme, svoje klijente informiše o ažuriranjima galerije putem interneta.

Prednosti i komplikacije prelaska na onlajn tržište


Epidemija je povećala pritisak na galerije koje su osetile efekte usporavajuće ekonomije. Bez obzira da li je to deo njihove aktivne strategije, galerije sada moraju mnogo više energije da posvete svojim digitalnim platformama.


Uprkos privremenom zatvaranju svog prostora u Hong Kongu, Gagosian je povećao promociju kupovine i prodaje onlajn putem čestih ažuriranja na svom WeChat nalogu i drugim platformama društvenih medija.


11. februara Hauser & Wirth na svom WeChat kanalu objavili su da će galerija u Hong Kongu odložiti martovsku izložbu, dok će otvoriti potpuno novu onlajn “izložbu”. Na ovaj način, putem interneta, predstavile bi se prošle izložbe. Kako bi se ispratile brze promene na tržištu, galerije više ne mogu zavisiti samo od izložbenih prostora i sajmovima umetnosti kako bi prodale svoj proizvod.


Iako se Art Basel u Hong Kongu neće fizički održati ove godine, sajam i umetničke galerije koje su želele da učestvuju, su se preselile onlajn. Art Basel je najavio galerije koje će izlagati radove kroz novu digitalnu inicijativu, uključujući lokalne dilere poput 10 Chancery Lane-a. Art Central takođe pruža mogućnosti prodaje putem interneta za svoje galerije koje učestvuju.


Obzirom da postoji potreba za naglim tržišnim promenama, kupovina umetničkih dela onlajn predstavlja novo rešenje, gde kupovina sama po sebi više nije vezana geografski, dok je takođe moguće realizovati kupovinu u 24 sata. Sa druge strane, virtuelno iskustvo ne može zameniti ono od ranije. Mnogi u industriji pokušavaju da uspostave ravnotežu između ovih vrsta kupovine. "Kupovina i prodaja putem interneta je definitivno trend, ali fizičku galeriju ne možete zameniti, jer sama umetnost zahteva određenu intimnost i gledanje izbliza", rekao je Ming Liu. Chao Lu je dodao „Kombinovanje onlajn i oflajn prodaje može biti najpraktičniji pristup poslu. Većina klijenata i dalje radije pogleda radove, čak i ako su već upoznati sa istorijom umetnika.


Kakvi su izgledi za kinesko tržište?


Iako niko nema odgovor, ostaje ključno pitanje u svetu umetnosti: Kada će se tržište oporaviti od efekata COVID-19?


Sve zavisi od toga kojom brzinom će se pandemija obuzdati, kao i koliko će vremena trebati tržištu da se oporavi. "Uveren sam da će kineska vlada i globalni napori ugasiti bolest, ali posledice toga trajaće barem do jeseni", rekao je Mathieu Borysevicz, osnivač i direktor galerije Bank sa sedištem u Šangaju. „Kinesko tržište umetnosti je već sporo u poslednje dve godine. Ova epidemija samo će negativno uticati na one koji posluju u Kini ili sa njom, a kasnije i na tržište umetnosti. Tržište umetnosti cveta tek kada privreda uopšte deluje. Mislim da će trebati najmanje pola godine da se oporavi. "


„Ne samo umetnička industrija, već se i celokupno naše društvo suočava sa ogromnim izazovom. Globalna ekonomija će snositi najviše posledica “, rekao je Wang. „Suočeni sa pitanjem života i smrti, mnogi umetnici takođe dublje razmišljaju o pitanju postojanja. Ovo su nevidljivi, ali pozitivni aspekti onoga što se trenutno događa. "


„Iako događaji velikih razmera privlače pažnju i veliku publiku, fokus na njih u poslednjih nekoliko godina odveo nas je dalje od suštine umetnosti“, rekao je David Tung. "U tom smislu, ne doživljavam usporavanje velikih događaja negativano. To je zapravo prilika da mirno razmišljamo o budućem razvoju industrije umetnosti u Kini."


bottom of page