top of page

Tinejdžerke pokreću borbu protiv klimatskih promena!

Updated: Dec 1, 2022

Studenti i učenici iz Evrope štrajkuju i protestuju na skupovima koji ukazuju na opasnost od klimatskih promena. Ono što ove proteste čini posebnima jeste činjenica da su njihovi predvodnici tinejdžerke.


Do nedavno je na ulice Belgije i Holandije izašlo preko 12 000 učenika srednjih škola koji su glasno izneli svoje zahteve u vezi sa rešavanjem problema klimatskih promena. Njih je predvodila šesnaestogodišnja devojčica kojoj je inspiracija za ove proteste potekla od sličnih koji su održani u Parklandu na Floridi, a koje su tamošnji tinejdžeri organizovali nakon pucnjave u školi sa 17 mrtvih đaka.


Prošlog vikenda se dogodio prvi veliki skup sa preko 100 000 učesnika na ulicama Brisela, nakon kog je ministarka za zaštitu životne sredina podnela ostavku, jer je lažno tvrdila da su joj obaveštajne službe rekle da je protest usmeren protiv nje. Štrajkove su organizovali i tinejdžeri u Australiji, a Američki organizatori planiraju da učestvuju u međunarodnom danu akcije koji će se održati 15. marta.


Džejmi Margolim, sedamnaestogodišnjakinja i jedna od organizatorki protesta u Americi, rekla je da je klimatski aktivizam dao priliku mladim ženama da se čuju. Izveštaji Svetske zdravstvene organizacije navode da će klimatskim promenama žene biti pogođene više od muškaraca, jer nose veću odgovornost za pristup vodi, energiji u domaćinstvima.


Kada su Belgijanke, sedamnaestogodišnje Anuna de Vever i njena drugarica Kira Gantoa objavile video u kome pozivaju da se svakog četvrtka da protestuje, nisu očekivale da će već prvog dana okupiti preko 3000 pristalica. Danas se četvrtkom okuplja preko 30 000 ljudi na protestima, a vikendom ih bude mnogo više.

Anuni je inspiracija bila Greta Tunberg, petnaestogodišnja Šveđanka sa Aspergerovim sindromom, koja je bojkotovala školu i svakog petka protestvovala ispred švedskog parlamenta kako bi vlada ispunila obaveze prema Pariskim klimatskim sporazumima.

Gretino izlaganje u okviru Konferencije UN-a – KOP24




bottom of page