top of page

Telenor Fondacija i ove godine partner Hack#teen-a za devojčice

Updated: Apr 21, 2021

AFA zajednica koja je posvećena osnaživanju žena kroz inovacije i tehnologije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Telenor Fondacija i ove godine organizuju hakaton za devojčice - Hack#teen koji će se održati 22. aprila u Beogradu gde će biti i zvanično proglašenje pobednica i dodela nagrada.Hack#teen je deo AFA inicijative “More girls in STEAM – Više devojčica u nauci, tehnologiji, inženjerstvu, umetnosti i matematici”  koja se organizuje sa ciljem da osnaži i inspiriše naredne generacije devojčica i devojaka u ovim oblastima kako bi bile podjednako zastupljene u tehnološkim poslovima budućnosti i učestvovale u kreiranju nove, digitalne civilizacije.


Iako po podacima Svetskog ekonomskog furuma i organizacije UNESCO, žene u razvijenim ekonomijama diplomiraju po stopama jednakim ili čak višim od muškaraca, zabrinjavajuće je što se ne opredeljuju za STEAM oblasti koje su neophodne za visoko plaćene poslove u budućnosti koje nam donosi digitalna transformacija – naime žene čine samo 35% studenata STEM fakulteta širom sveta. 


Nedavno istraživanje koje je kompanija Microsoft sprovela u 12 evropskih zemalja, pokazalo je da sve veći broj devojčica uzrasta 11,5 godina izražava interesovanje za oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, ali već do njihove 15. godine taj entuzijazam opada. Najčešći uzroci za to se odnose na nedostatak ženskih uzora, uverenje da STEAM zanimanja nisu dovoljno kreativna, nedostatak praktičnog iskustva, kao i predrasude da su ta zanimanja “više za dečake”. Upravo zbog toga, cilj je ohrabriti i nadahnuti devojčice da se više zainteresuju i uključe u STEAM zanimanja, podići svest o važnosti učešća žena i devojaka u kreiranju budućnosti koja je digitalna, kao i podstaći kompanije da se pridruže ovoj inicijativi kako bi se obezbedio kvalitetan kadar mentora koji će zajedno sa devojčicama raditi na kreiranju rešenja i promovisanju STEAM oblasti i zanimanja budućnosti. 


Program ovogodišnjeg Hack#teen  obuhvata  celodnevno druženje, učenje i razmenu iskustava. Kao i prethodnih godina devojčice će dobiti zadatak da kreiraju rešenje koje će na interesantan i efikasan način promovisati znanje, podstaći veću zainteresovanost za učenje i obrazovanje učiniti kvalitetnijim i uzbudljivijim. Znanje se može promovisati iz bilo koje oblasti, prilagođeno bilo kojoj ciljnoj grupi koja će imati dobrobit od korišćenja tog rešenja. Na taj način će devojčice imati priliku da, zajedno sa drugaricama, a uz pomoć mentora iz velikih domaćih i stranih kompanija koje će im omogućiti da što profesionalnije pristupe svom zadatku, zakorače u svet kodiranja, robotike i veštačke inteligencije na njima razumljiv i kreativan način i istovremenim razvijanjem njihovih kognitivnih veština.


Hack#teen je podržan od strane kompanije Huawei i brojnih drugih korporativnih partnera koji će učestvovati u programu i doprineti mentorskim aktivnostima hakatona.


Comments


bottom of page