top of page

Tehnologija bi mogla da podstakne novo doba slobode - ili da uništi civilizaciju

Ideja da se čovečanstvo suočava sa velikom prekretnicom nije novost. Predviđa se da će “četvrta industrijska revolucija” koju donose tehnologije poput AI, robotike i 3D štampanja izazvati dramatične socijalne, političke i ekonomske preokrete u narednim decenijama.

Ali prema izveštaju objavljenom prošle nedelje pod nazivom Rethinking Humanity, predstojeća tranzicija nije samo još jedna u nizu industrijskih revolucija. Autori tvrde da će se naš svet uskoro promeniti iz korena, kao kada su se lovci-sakupljači okupili da bi izgradili prvu civilizaciju.

Osnov za svoje argumente su našli u činjenici da je, od kada su se pojavila prva ljudska naselja pre 10 000 godina, civilizacija izgrađena na osnovu mogućnosti da koristimo resurse iz prirode, bilo da je to hrana, energija ili materijali. To bi se sada moglo promeniti zahvaljujući novonastalim tehnologijama koje će suštinski promeniti pet utemeljenih osnova na kojima počiva društvo: informacije, energija, hrana, transport i materijali.


Ova transformacija se već dogodila u deljenju informacija, gde je internet dramatično smanjio prepreke u komunikaciji i obrazovanju. Izveštaj takođe predviđa da će smanjenje cena skladištenja i korišćenja solarne energije dovesti do pada troškova energije, a da će električna vozila transformisati auto-industriju, gde više neće postojati vlasništvo, te će nastati princip deljenja vozila.


Kada je budućnost prehrambene industrije u pitanju, tradicionalna poljoprivreda će uskoro biti zamenjena industrijskim uzgojem genetski modifikovanih organizama koje bi proizvodile namirnice sa svim hranljivim materijama koje su nam potrebne. U kombinaciji sa proizvodnjom aditiva i nano-tehnologijama moći ćemo da stvorimo sve neophodne namirnice, a da ih pri tome ne eksploatišemo iz sve oskudnijih prirodnih resursa.


Postojeći hijerarhijski, centralizovani sistem zasnovan na nacionalnim državama neprikladan je za novi sistem proizvodnje koji se razvija. Problemi se uočavaju u svim temeljnim sektorima. Ali samo ako promenimo ono što autori nazivaju naš „organizacioni sistem“, sistem preovlađujućeg modela mišljenja, sistema verovanja, mitova, vrednosti, apstrakcija i konceptualnih okvira koji pomažu da se objasni kako svet funkcioniše i naš odnos prema njemu, rešenje bi bila svesna promena ka novom načinu organizacije sveta.


Kako tehnologija u nastajanju omogućava zajednicama da postanu samoodržive, tokovi fizičkih resursa biće zamenjeni tokovima informacija, a nama će biti potreban decentralizovani ali dobro umreženi sistem.


Uprkos tehno-utopiji koju ovaj izveštaj zastupa, ipak, mnoge ideje obećavaju izgradnju društava koja su bolje prilagođena za novo doba u kojem ćemo uskoro da se nađemo.


bottom of page