top of page

Schneider Electric - fokus poslovanja na održivosti i automatizaciji

AFA korporativni partner, kompanija Schneider Electric, postavlja standarde u održivom razvoju zasnovanom na automatizaciji. Kompanija Schneider Electric Srbija nedavno je predstavila fokus i planove poslovanja za predstojeću godinu. Ksenija Karić, direktor Schneider Electric-a za Srbiju i Crnu Goru, i Dragoljub Damljanović, direktor Razvojnog centra Schneider Electric-a u Srbiji, obratili su se na online konferenciji za novinare i istakli doprinos koji kompanija Schneider Electric zajedno sa partnerima već dugi niz godina daje lokalnoj ekonomiji i preduzetništvu. Kompanija uz pomoć novih tehnologija i najnovijih rešenja u oblasti automatizacije omogućava domaćim kompanijama da posluju po istim principima i sa jednakim uspehom koji imaju svetski poznate kompanije u razvijenim zemljama.

Ksenija Karić je na konferenciji navela značajne projekte koje je kompanija realizovala tokom prethodne godine pri čemu je medicinski sektor bio u fokusu. Istakla je značaj primene IoT rešenja u bolnicama i navela da je Schneider Electric razvio kompletno rešenje za bolnice pomoću koga se obezbeđuje konzistentna energija bolničkoj opremi.

Takođe je istakla da će se Schneider Electric u predstojećem periodu fokusirati na održivost i procese automatizacije i digitalizacije, radi dostizanja punog potencijala industrije 4.0 - industrije budućnosti. Kako navodi, kompanija je tokom poslednjih 15 godina uštedela 120 miliona tona emisije CO2 i obezbedila pristup energiji za 30 miliona ljudi širom sveta. Osvrnula se i na saradnju koju Schneider Electric ima sa fakultetima tehničkih nauka i podsetila da kompanija, kroz različite programe usavršavanja i stipendiranja, tradicinalno pruža podršku mladim talentovanim ljudima, najavljujući takmičenje za studente Elektrotehničkog fakulteta čija je realizacija planirana za maj ove godine.

Dragoljub Damljanović, direktor Razvojnog centra Schneider Electric-a u Srbiji, istakao je jedinstvenost Razvojnog centra koji sa više od 900 stručnjaka iz oblasti energetike i računarstva ima višegodišnju saradnju sa univerzitetima, elektrodistributivnim kompanijama, proizvođačima električne energije i IT integratorima širom sveta. Sa vodećim proizvodom, softverom ADMS – Advance Distribution Management System, Schneider Electric nudi najnaprednije rešenje u svetu koje omogućava upravljanje sistemima za distribuciju električne energije. Softver je u upotrebi u više od 80 elektroprivreda širom sveta i 170 kontrolnih centara sa ukupno 400 miliona električnih potrošača.

Direktor Schneider Electric Razvojnog centra u Srbiji najavio je da je ovogodišnji fokus kompanije dobijanje projekata na svim kontinentima, obezbeđenje transformacije znanja i veština, dalje postavljanje trendova u industriji, kao i neprestano usavršavanje mogućnosti za razvoj karijere zaposlenih i njihovih uslova za rad.

Jedan od značajnih fokusa Schneider Electric-a predstavlja strateška usmerenost ponašanja i poslovanja kompanije na održivost i smanjenje negativnih posledica globalnog zagrevanja. Corporate Knights je proglasio Schneider Electric najodrživijom kompanijom na svetu, što predstavlja stručnu eksternu potvrdu dugoročne posvećenosti kompanije pitanjima životne sredine, društva i korporativnog upravljanja. Damljanović je istakao da se poslovanje kompanije oslanja na odluku da do 2025. postane neutralna prema ugljeniku, do 2030. prestane da emitujuje ugljen-dioksid, a da do 2050. godine dostigne net-zero lanac snabdevanja.

bottom of page