top of page

Sa koliko godina je pravo vreme da započnete svoj biznis?

Ako ste u svojim četrdesetim ili pedesetim godinama, verovatno mislite kako je za vas kasno da započnete svoj biznis. Međutim, istraživanja pokazuju da niste u pravu. Pravo vreme za osnivanje vašeg biznisa je sada!



Ako ste u svojim tridesetim, četrdesetim ili pedesetim godinama verovatno verujete kako je preduzetnički voz prošao pored vas i da je prekasno da započnete sopstveni posao.


Čini se da niste u pravu. Jedna od skorašnjih studija pokazuje da su najuspešniji preduzetnici sredovečni, čak i u tehnološkom sektoru !


Studija koju je sprovela Kancelarija SAD za popis stanovništva u saradnji sa Masačusetskim tehnološkim institutom predstavila je listu od 2,7 miliona osnivača kompanija koji su zaposlili bar jednog zaposlenog od 2007. do 2014. godine. Rezultati su pokazali da je, u proseku, osnivač startapa imao 45 godina kada je osnovao/la uspešnu kompaniju.

  • Istraživanja su pokazala da pedesetogodišnji preduzetnik ima duplo veću šansu da osnuje uspešnu kompaniju od tridesetogodišnjaka.

  • Četrdesetogodišnji preduzetnik ima 2.1 puta veću verovatnoću da osnuje uspešan startap od 25-godišnjeg preduzetnika.

  • Pedesetogodišnji preduzetnik ima 2.8 puta veću verovatnoću da osnuje uspešan startap od 25-godišnjeg kolege.


A evo i nešto zanimljivosti:

Šestdesetogodišnji preduzetnik ima 3 puta veću verovatnoću da osnuje uspešan startap od tridesetogodišnjeg preduzetnika i 1.7 veću verovatnoću da njegova kompanija postane jedna od 0.1 posto najuspešnijih!


Zašto je to tako?


Mnoštvo je razloga, ali je sigurno da je ključni razlog razlika između ideja i izvršenja.


Ideje su važne, ali ne znače ništa bez realizacije. Isto je i sa strategijom: Strategija je važna, ali taktike, one koje diktiraju sitne zadatke koje obavljamo na putu realizacije dugoročnog cilja, je ono što kompanijama omogućava da rastu.


Iskustvo starijih preduzetnika je presudno. Teško je realizovati ideju kada imate malo iskustva. Teško je razviti strategiju sa malo iskustva. A pogotovu je teško taktički pristupiti rešavanju problema kada imate ograničeno iskustvo.


Često čujemo kako je važno da znamo šta ne znamo. Jedini način da postanemo svesni onoga što ne znamo i spoznamo ono u čemu smo dobri, a u čemu kaskamo je sticanjem iskustva.


Zato nikada nije kasno poći svojim putem, ući u preduzetničke vode i realizovati ideje koje su vam se javljale tokom dugog radnog veka. Uspešni preduzetnici ne poseduju nešto nedokučivo svojstveno samo njima. Oni poseduju ideje, talenat, veštine i kreativnost isto koliko ih posedujete i vi.


Ako su naučnici dokazali da su vaše iskustvo, veštine, veze, ekspertiza, a posebno godine na vašoj strani, potrebno je samo da počnete da verujete u sebe. Budite spremni da radite vredno i uporno gradeći svoj put jer su godine vaš najveći saveznik.

bottom of page