top of page

Rastko Petaković iz Karanovic & Partners održao radionicu o pravnim poslovima za buduće preduzetnice

Updated: Apr 9, 2020

AFA Mentorski program i u novim okolnostima postiže sjajne uspehe uz pomoć izvrsnih predavača i veoma posvećenih polaznica koje primenjuju nova znanja i veštine i osnažuju se iskustvima mentora i mentorki iz velikih kompanija.

Bilo nam je zadovoljstvo da nam na temu Legal affairs for Entrepreneurs, online predavanje drži Rastko Petaković, Senior Partner u kompaniji Karanovic & Partners. Rastko je specijalizovan za M&A, konkurentsko pravo i poslovnu regulaciju i pored toga ima dugogodišnje iskustvo rada u ovoj kompaniji. Tokom svog inspirativnog predavanja dao nam je širu sliku nastanka i evolucije pravne industrije i advokature, kao i ilustrativne i zanimljive primere i upoznao nas sa inovativnim pristupom startup ekosistemu koji sprovode unutar kompanije.


Rastko je deo radionice posvetio barijerama ulaska na tržište, obzirom da se veliki broj preduzetnika susreće sa različitim preprekama prilikom osnivanja firme. Prilikom pokretanja biznisa, preduzetnici se mogu susresti sa: pravnim preprekama – one prepreke kod kojih država određuje koje dozvole morate imati kako biste se bavili određenim poslom; tehničko-tehnološkim preprekama – one podrazumevaju određenu vrstu znanja ; i ekonomskim preprekama – prepreke u vidu nedostaka kapitala kao i one prepreke koje se prevazilaze uz pomoć novca.


Takođe, Rastkovo iskustvo i primeri iz prakse su pokazali važnost nematerijalne imovine - specifična vrednost, odnosno neopipljiva imovina u smislu vrednosti brenda, zapravo pojam koji se drugačije naziva goodwill. Tom prilikom, dao nam je primer kompanija poput Telenora, Apple-a i Coca-Cola kompanije kod kojih je veoma važan brend koji se vezuje zapravo za kompaniju, dok kod advokatskih firmi postoji goodwill koji pripada firmi i goodwill koji pripada advokatu kao pojedincu. Zahvaljujući Rastkovom prethodnom iskustvu sa startap zajednicom, uspeo je da prenese najznačajnije poruke kao i da pravne poslove stavi u kontekst preduzetništva.


Zahvaljujemo se Rastku na izuzetnom doprinosu AFA Mentorsko programu za buduće preduzetnice i radujemo se budućoj saradnji i na drugim projektima.

bottom of page