top of page

Radionica o analizi otvorenih podataka u AFA organizacijiUdruženje SisterAnalyst održalo je Open Data Challenge radionicu u saradnji sa Open Heroines, internet platformom posvećenoj povezivanju žena i razmene njihovih iskustava, ideja i izazova sa kojima se mogu suočiti u poslovnom životu.

Radionica je održana u prostorijama AFA organizacije u Beogradu, u želji da se pruži uvid u demokratizaciju pristupa podacima. Učesnici radionice su upoznati sa različitim načinima pristupa otvorenim podacima, kao i neophodnim koracima u pripremi podataka za analizu. Razgovaralo se o tome kako se korite tipični alati za analize podataka. Čitavo predavanje je bilo ilustrovano primerom rada sa podacima o kvalitetu vazduha, kao temi koja je bila veoma aktuelna prethodnih meseci.


SisterAnalyst je neprofitna društvena organizacija koja ima za cilj povećanje broja žena u oblast nauke o podacima, dok takođe pomaže oko pitanja rodne neravnoteže u tehnološkoj industriji i omogućava ženama da prepoznaju svoj potencijal bez obzira na prethodna iskustva i znanja.

„Smatramo da portali ne treba da pružaju samo pristup podacima, već i da služe kao platforme za razmenu znanja i edukaciju o dostupnosti podataka”, izjavila je Tatjana Kecojević iz SisterAnalyst-a, “Da bismo bili osposobljeni da tumačimo podatke, potrebno je da razumemo postupke potrebne za njihovu analizu. Korišćenjem besplatnih softverskih paketa za analizu podataka otvorenog koda, poput R i GitHub-a, moguće je razumeti sistem koji učestvuje u analizi podataka i ta znanja kasnije upotrebiti”.

Tatjana je doktorirala statistiku na Univerzitetu u Mančesteru. Radila je na univerzitetu u Velikoj Britaniji, kao predavač, sa velikim brojem radova u oblasti kvantilne regresije. Osnovala je i ko-organizatorka je R-Ladies Manchester i Beogradskog poglavlja, a takođe vodi R-Forwards tim i ambasadorka je WiDS-a. SisterAnalyst organizaciju je osnovala u želji da podstakne žene u njihovim profesijama, kroz data literacy. Tatjana je pokrenula brojne inicijative sa ciljem da osnaži učešće ne samo žena, već mladih, i drugih nezastupljenih grupa u okviru R i DS zajednice.

Na radionici je bilo reči i o tome kako da se rezultati prikažu na najbolji i najprivlačniji način, kreirajući dinamične dokumente i infografike. Pored toga, svi učesnici su upoznati sa Open Data Challenge platformom, gde se mogu pronaći materijali i naučiti kako se pokreće besplatan websajt.

“Zahvaljujemo se Open Heroines i AFA organizaciji što su omogućili ovaj događaj. Verujemo da svima onima koji imaju sposobnost i odlučnost treba pomoći da napreduju u svetu koji je sve komercijalniji i sve tehnološki zahtevniji”, zahvalila se Tatjana u ime svoje organizacije.

“Mi iz AFA organizacije smo počastvovani što smo ugostili i imali priliku da naučimo iz inspirativnih priča i korisnih saveta od žena i devojaka koje su se ostvarile u sferi informacionih tehnologija i preduzetništva.” rekla je Jelisaveta Lazarević, project leader u AFA organizaciji. “Naši ciljevi i težnje su isti, podrška ženama u njihovom usavršavanju. S tim u vezi, bilo nam je drago što smo mogli da održimo ovakvu inovativnu radionicu, i uvek smo spremni za slične inicijative”.

Comments


bottom of page