top of page

Prvi Women4Cyber Forum okupio domaću sajber zajednicu i pokrenuo temu rodne ravnopravnosti

Updated: Jun 17, 2022

Prošle nedelje smo u Beogradu organizovali prvi Women4Cyber Forum, a centralna tema je bila „Budućnost sajber bezbednosti – izazovi i trendovi“. Događaj je okupio preko 50 stručnjaka iz sajber bezbednosti, a glavni govornici su bili domaći i inostrani stručnjaci za sajber bezbednost.


Forum su otvorili predsednica AFA Corporate Boarda i članica Saveza za eUpravu Diana Gligorijević, predsednica Women4Cyber Europe Anett Madi-Nator, predsednica Women4Cyber Serbia Sanja Kekić i ambasador Izraela Yahel Vilan.


Yahel Vilam, ambasador Izraela

Nedostatak kadrova – najveći izazov

Glavni zaključak Foruma je da je najveći izazov s kojim se sektor sajber bezbednosti suočava nedostatak kadrova. S obzirom da je u pitanju jedan relativno mlad sektor za koji ne postoji formalno obrazovanje, a koji ubrzano raste, nedostatak kadrova je izazov koji ne jenjava, štaviše. S druge strane, učesnici Foruma su se složili da prilika za smanjenje ovog izazova leži upravo u činjenici da u sektoru nema dovoljno žena, te da je potrebno promovisati sektor među ženama koje su već u IT sektoru, ali i onima koje se bave pravom, ekonomijom i drugim srodnim delatnostima. Među razlozima za nedostatak žana u sektoru sajber bezbednosti, tri su se izdvojila kao najbitnija: najpre, stereotip da je u pitanju “muško” i isključivo tehničko zanimanje, drugo - nedostatak ženskih uzora u struci, i najzad - činjenica da žene i dalje obavljaju najveći deo neplaćenih poslova oko kuće i porodice, pa im je teže da se opredele za jedan posao koji neretko zahteva pripravnost 24/7.


Dell Technologies o značaju rodne ravnopravnosti

“Rodni balans je važan u svakom sektooru i svakom pojedinačnom timu, jer dovodi do boljeg sagledavanje situacije, veće kreativnosti pristupa i veće efikasnosti u radu. Iz ovog razloga, Dell Technologies globalno polaže mnogo resursa u promovisanje što veće integracije žena u sve poslovne pore, kako u IT, tako i van IT sektora. Posebno smo ponosi što u Adriatic regionu imamo najveći udeo žena u poređenju sa celim EMEA regionom”, izjavio je nakon Foruma keynote govornik Miroslav Vraneš, senior menadžer Dell technologies za SEE, koji je na Forumu održao predavanje o načinima zaštite od sajber kriminala.


Miroslav Vraneš, senior menadžer za SEE, Dell Technologies

Sajber bezbednost kao ključni faktor digitalnog poverenja

Važan zaključak Foruma je i da do potpune sigurnosti u sajber prostoru verovatno nećemo nikad stići (bar ne u ovom veku), ali da je prostor za napredak značajan i da svako inkrementalno povećanje sigurnosti pravi veliku razliku u digitalnom poverenju. Sanja Kekić, predsednica Women4Cyber Serbia, naglasila je kako je ključni izazov na kom treba raditi u budućnosti kreiranje digitalnog poverenja.


“Znamo šta su postulati poverenja u realnom svetu, ali mi i dalje ne znamo koje su to ključne komponente poverenja u digitalnom svetu, jer nam se digitalni svet prosto “desio” i to se odigralo veoma brzo”, izjavila je Sanja.


Regluativa u Srbiji dobra, ali ima prostora za napredak

Kako je sajber bezbednost najvažniji faktor pomenutog digitalnog poverenja, veliki deo Foruma je posvećen regulativi i načinima osiguravanja što veće sajber bezbednosti. Marko Krstić, rukovodilac službe za informacionu bezbednost i poslove Nacionalnog CERT-a, istakao je kako je regulative u Srbiji u poptunosti usaglašena sa regulativom EU i kako se Srbija za samo dve godine (od 2018. do 2020) pomerila sa 58. na 39. mesto prema globalnom indeksu sajber bezbednosti. Govorilo se i o regulativi sa aspekta privatnog sektora, tj. kako se nakon svakog uspešnog sajber napada sagledavaju potencijalne izmene u regulativi i beleže “naučene lekcije”, jer svaki napad rasvetljava novi prostor za poboljšanje i rizike koji nisu bili optimalno adresirani.


Ilija Kočev (Oblak tehnologije), Marko Krstić (RATEL), Dunja Majstorović (Siemens Energy), Sanja Kekić (Women4Cyber Serbia), Vesna Kolarević (EY), Luka Milinković (eSigurnost)

Izrael kao jedan od najrazvijenijih centara sajber bezbednosti

Ambasador Izraela, Yahel Vilan, istakao je kako je sektor sajber bezbednosti u Izraelu jedan od najrazvijenijih na svetu, zbog velikog broja sajber napada koje je ta zemlja doživljavala od svog osnivanja, ali i činjence da ne raspolaže velikim prirodnim resursima, te je razvoj prirodno išao ka razvoju IT sektora. Ipak, uprkos dugoj tradiciji i razvijenosti sektora sajber bezbednosti u Izraelu, žene čine svega 25% radne snage, što je svega za par procentnih poena više od svetskog proseka koji iznosi 20%. Zbog čega je to tako i kako možemo privući više žena u sektor sajber bezbednosti, govorila je izraelska ekspertkinja za sajber bezbednost i TedX govornica May Brooks-Kempler. Njena glavna poruka je: “Rešenje za ogroman talent jaz s kojim se sektor sajber bezbednosti suočava leži u DEI (Diversity, Equity & Inclusion) i to moraju da razumeju kako ženski, tako i muški lideri u sektoru”.


May Brooks-Kempler, CS ekspertkinja I TedX govornica iz Izraela

Knjiga o uspešnim ženama iz sajber bezbednosti

Kako bi se žene dodatno motivisale za karijeru u sektoru sajber bezbednosti, ženama koje su bile najhrabrije da postave pitanja u okviru “otvoreni mikrofon” sesije, poklonjene su knjige "Hacking gender barriers: Europe's top cyber women" sa inspirativnim pričama 100 uspešnih žena u sajber bezbednosti, koje je izdala evropska Women4Cyber fondacija. Ukoliko ste zainteresovani za knjigu, možete je poručiti ovde. Na kraju događaja je organizovan i koktel, s obzirom da je najbolji način za promovisanje struke upravo osnaživanje i umrežavanje zajednice koja se tom strukom već bavi.


Networking koktel

Hvala partnerima događaja!

Women4Cyber Forum je organizovan od strane AFA, zajedno sa Women4Cyber Chapter Serbia koji je AFA osnovala prošle godine kao deo evropske Women4Cyber mreže. Prepoznavši značaj rodne ravnopravnosti u sektoru sajber bezbednosti, partneri prvog Women4Cyber Foruma su bili Dell Technologies, Oblak tehnologije i ambasada Izraela, a prijatelji događaja Google i NALED.

bottom of page