top of page

Prof. dr Vesna Bengin dobitnica je nagrade She's Mercedes

AFA i Mercedes su na zatvaranju ovogodišnje Nedelje inovacija dodelili nagradu She’s Mercedes posvećenu inicijativnim, ostvarenim i inspirativnim ženama koje u Srbiji deluju na polju nauke i tehnologije. Zahvaljujući posvećenosti razvoju novih tehnologija koje doprinose održivom razvoju društva i rešavanju društvenih i ekoloških izazova, dobitnica nagrade She’s Mercedes je majka troje dece, doktorka nauka, profesor na fakultetu i aktivan borac protiv odliva mozgova iz Srbije - Vesna Bengin.



AFA i Mercedes su na ovogodišnjem Sajmu automobila predstavili pokretanje društveno odgovorne inicijative koja ima za cilj da promoviše uspešne žene koje u Srbiji deluju na polju nauke i tehnologije. „Više žena u nauci i tehnologiji“ se oslanja na Mercedesov globalni projekat „She’s Mercedes” koji slavi uspešne i inspirativne žene. Inicijatori projekta žele da okupe što veći broj žena inženjera i zajedničkim angažovanjem pruže primer devojkama u Srbiji za uspešan profesionalan i lični razvoj.


Dobitnica nagrade She's Mercedes, prof. dr. Vesna Bengin, suosnivačica je Instituta BioSense - instituta za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija u biosistemima, koji se fokusira na multidisciplinarna istraživanja naprednih IKT tehnologija i njihovih primena u poljoprivredi.


Kroz svoj rad u BioSense Institutu, prof. dr Vesna Bengin doprinela je stvaranju kros-sektorske saradnje između najrazličitijih sektora privrede direktno doprinevši ekonomskom razvoju Srbije.


Koordinatorka je projekta H2020 ANTARES, koji je najbolje ocenjen na najprestižnijem pozivu H2020 Teaming. Cilj ovog projekta je razvoj Instituta BioSense ka savremenom evropskom i tržišno-orijentisanom institutu.


Vesna Bengin je dobitnica brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada, uključujući i posebnu nagradu koju je dodelila Evropska komisija u okviru programa Marija Kiri za inovativnu Evropu - Marie Curie Actions for an Innovative Europe: Excellence, Mobility and Skills for Researchers.


Autorka je brojnih naučno-istraživačkih radova, te radova nacionalnih i internacionalnih projekata. . Deo je grupe za nano i mikroelektroniku koja radi na razvoju najmodernijih senzora koji se primenjuju u poljoprivredi, prehrambenom sektoru i praćenju životne sredine.

Posvećenim istraživačkim radom doprinosi razvoju tehnologija i osnažuje naredne generacije tehnološki obrazovanih profesionalaca.


Prof. dr Vesna Bengin aktivno učestvuje u stvaranju kvalitetnijeg društva, kvalitetnijih radnih mesta u Srbiji, te kroz svoj akademski rad doprinosi kvalitetnijem obrazovanju budućih generacija.

bottom of page