top of page

Prilike za investitore da promene svet

Nikada nije povoljan trenutak za tržišnu nestabilnost. Trenutna kriza, izazvana pandemijom COVID-19 je neočekivano promenila našu svakodnevicu, a verovatno će izmeniti i našu budućnost. Za investitore koji su spremni dugoročno da sagledaju situaciju, čak i u ovakvim okolnostima postoji puno prilika za ulaganje.


Toni DeSpirito, direktor za investicije kompanije Fundamental U.S. Active Equities navodi top pet mogućnosti za investiranje u ovom trenutku:


Razvoj tehnologija – u novom društvu sa ograničenim kontaktima, rad od kuće, online obrazovanje, telemedicina i striming su u porastu. Dakle, potreba za razvojem softvera i infrastrukture će se takođe povećati.


Globlano vs. lokalno – trend globalizacije koji je forsiran prethodnih nekoliko decenija, prebacio se na lokalizaciju od kako su države počele da razmišljaju o svojim građanima i sopstvenoj ekonomiji. Rezultat je oporavak domaće proizvodnje koja ima pozitivan uticaj i na građevinarsku industriju i na inflaciju.


Balans u raspodeli kapitala – sve više će se obraćati pažnja na finansijski izveštaj o imovini, obavezama i kapitalu kompanija.


ESG(enviromental, social and governance investing) - Jačanje investicija u oblasti životne sredine, društvenog i državnog upravljanja - ljudi će se sećati kako su se kompanije ponašale prema svojim zaposlenima, korisnicima i biće nagrađene u skladu sa tim.


Više slobodnog vremena – sada smo uvideli da video konferencije mogu poslužiti kompanijama, a pri tom štede vreme i novac. Sve govori da se obim poslovnih putovanja neće vratiti kao pre pandemije međutim, broj putovanja za odmor i uživanje će se povećati, kada prilike budu to dozvoljavale.


Suština je da trenuci promena mogu biti odlična prilika za pronicljive investitore sa dugoročnom vizijom. Kvalitetno upravljanje odlikuje sposobnost sagledavanja izvan postojećeg trenutka, promišljanje kako se svet može dalje razvijati i ulaganje u budući potencijal.


Ovde možete pogledati video:


Izvor: BlackRock

bottom of page