top of page

Pretvorite svoje nezadovoljstvo u umetnost

Bivša kustoskinja Sara Urist Grin objavila je knjigu „You are an artist“ u kojoj prikazuje mnogo primera iz prakse sa namerom da pokaže da nije potrebno da budete školovani umetnik da biste razvijali sopstvenu kreativnost.


U nastavku prikazujemo odlomak iz knjige koji opisuje rad umetničkog aktivističkog kolektiva Guerrilla Girls.

“Gerila devojke” pretvaraju nezadovoljstvo u umetnost vrlo efikasno od 1985. godine kada su se prvi put organizovale i počele da lepe plakate i nalepnice po Njujorku. Grupa umetničkih feminističkih aktivistkinja Guerrilla Girls postajala je sve svesnija da umetnost koju viđamo po galerijama i muzejima Njujorka nije nužno i najbolja. I posle neuspešnih demonstracija 1984. godine ispred Muzeja moderne umetnosti, protestujući zbog izložbe na kojoj je učestvovalo samo 13 umetnica od ukupno 150 umetnika, odlučile su da probaju drugačiji pristup problemu.


Od tada njihovi posteri koriste imena, informacije, statistiku i humor za otkrivanje rodne pristrasnosti, rasizma i korupcije u svetu umetnosti, ali i izvan nje. Jedan od njihovih prvih postera jasno navodi imena galerija u kojima je prikazano ne više od 10 procenata umetnica. Bilbord iz 1989. postavlja pitanje: „Da li žene moraju da budu gole kako bi se se našle u muzeju Met? Manje od 5 procenata umetnika u postavci moderne umetnosti su žene, ali na 85 procenata aktova su žene." One su ažurirale podatke 2005. i 2012. godine, primećujući malo ili nikakvo poboljšanje. Guerrilla Girls, koristeći jezik oglašavanja, ne žele samo da ukazuju na probleme već žele i da promene stavove, neustrašivim i ponekad nečuvenim prikazivanjem činjenica. Nazivajući sebe "savešću sveta umetnosti", grupa je proizvela stotine plakata, bilborda, knjiga, nalepnica, animacija i akcija, ne samo o umetnosti, već i o politici, filmu, ratu i još mnogo čemu.


Iako je njihov rad sada deo muzejskih zbirki širom sveta, Gerila devojke i dalje bacaju kritički pogled na nejednakosti koje vide oko nas. One daju savete i svima nama kako da iskoristimo trenutnu situaciju u kulturi kako bismo pronašli svoj način da se kreativno žalimo na svet:


Provedite neko vreme misleći o tome šta želite da kažete i kome želite da kažete.


Razmišljajte o tome danima, nedeljama ili mesecima. Pravite beleške, fotografišite i nađite vremena za izradu svoje strategije.


Veliki problemi mogu biti teško rešivi, ali manji aspekti problema mogu biti izvodljiviji. Šta je to što vi lično primećujete a drugi možda ne bi?


Testirajte. Pronađite test publiku koja će vam dati iskreno mišljenje.


Bude duhoviti. Ako nekoga ko se ne slaže sa vama možete nasmejati, to bi mogla biti vaša prilika da prodrete u njihovu svest.


Nezadovoljstvo je dobra početna pozicija, ali to nije dovoljno. Posmatrajte to kao početak koji će vas voditi ka drugim aktivnostima, kojima ćete menjati svet postepeno i polako.


Članovi grupe su anonimni, nose maske gorile u javnosti i kao pseudonime koriste imena poznatih umetnica. Ova odluka je doneta da bi se pažnja zadržala na njihovom radu, uz dodatnu prednost, koju je jedna od osnivačica „Frida Kalo“ objasnila: „Ako ste u situaciji u kojoj se plašite da pričate, stavite masku. Nećete verovati šta ćete sve izgovoriti."


Izvor: artsy.net

bottom of page