top of page

Predstavljena platforma za edukaciju prosvetnih radnika u suzbijanju rodnih stereotipa



Nastavnici u osnovnim školama i vaspitači u vrtićima mogu učiniti mnogo u borbi protiv rodnih stereotipa i promovisanju rodne ravnopravnosti među decom. Naime, deca već od vrtića počinju da dele poslove na muške i ženske, a prihvatanje takvih stereotipa utiče na nastavak njihovog obrazovanja, odabir zanimanja i zapošljavanje.


Kako bismo to promenili, u okviru projekta Pobudimo jednakost, čiji je nosilac Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, a partneri su Grad Zagreb i AFA, prošle nedelje smo predstavili obrazovanu platformu projekta Jednakost IN - stereotipi OUT, razvijenoj za nastavnike i nastavnice osnovnih škola i vaspitače i vaspitačice u vrtićima.


Adresa platforme je www.kindle-equality.com. Tamo će nastavnici moći pronaći primere rodnih stereotipa, informacije o njihovom razvoju i savete kako ih ukinuti.


Na konferenciji su govorili:

  • Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba

  • Kristijan Kevešević, zamenik ombudsmana za ravnopravnost polova Republike Hrvatske,

  • Anamarija Viček, državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije,

  • mr.sc. Diana Kobas Dešković, predsednica Instituta za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama,

  • Valentina Mihajlović, projektni lider u AFA iz Beograda.


„Projektom želimo podići nivo svesti prosvetnih stručnjaka kada su u pitanju rodni stereotipi i nesvesna pristrasnost. Stoga ćemo im ciljanom edukacijom pružiti alate i znanje za borbu protiv rodnih stereotipa koje oni i sami imaju. Ovo će ohrabriti učenike i učenice da izaberu svoje obrazovanje i zanimanje prema vlastitim afinitetima i talentima. Konkretno, devojčice koje to žele biće podstaknute da izaberu STEAM zanimanja, a dečaci pomoćna zanimanja poput zanimanja nastavnika, učitelja i drugih. Nadamo se da ćemo uticati na jačanje rodne ravnopravnosti u učionici“, rekla je Diana Kobas Dešković, predsednica Instituta za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama.


Dr.sc. Ivana Pikić Jugović, viša stručna saradnica u Centru za istraživanje i razvoj obrazovanja pri Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, održala je stručno predavanje o temi Kako savladati rodne stereotipe u učionici.


U panelu su učestvovali:

  • Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu,

  • Nikola Dmitrović, direktor XV. gimnazije u Zagrebu,

  • Josip Šipić, savetnik ombudsmana za ravnopravnost polova Republike Hrvatske,

  • Nataša Ritan, gradska kancelarka za obrazovanje Grada Zagreba.


„U društvu još uvek dominira koncept da su muškarci predodređeni za glavne uloge, iako su polovi biološki puno sličniji nego što je to tradicionalno prihvaćeno u društvu. Određene podele koje nalazimo u obrazovanju su očigledan primer promovisanja rodnih stereotipa. Prisutnost takvih stereotipa u obrazovanju ima svoju refleksiju na područje tržišta rada gde se uočava horizontalna segregacija koju obeležava dominantna orijentisanost žena na područje usluga, te tri puta veća prisutnost muškaraca u području industrije. Ovaj projekat vidimo upravo kao jedan instrument kojim se interveniše problem tradicionalnih shvatanja uloga žena i muškaraca koje su prisutne u obrazovnom sistemu, a koje kasnije imaju uticaj na izbor zanimanja“, istakao je Kristijan Kevešević, zamenik ombudsmana za ravnopravnost polova Republike Hrvatske.


U projektu „Jednakost IN – stereotipi OUT – Nastavnici za buduće generacije“ biće uključeno 600 obrazovnih radnika iz Hrvatske – Zagreba, Osijeka, Pule, Rijeke i Splita, i 70 nastavnika iz osnovnih škola u Beogradu. Svrha projekta je smanjenje rodnih stereotipa u obrazovanju jer ti stereotipi utiču na životne odluke dece, mogućnosti njihovog obrazovanja, odabir zanimanja i zapošljavanje.


Implementaciju projekta sufinansira European Commission programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, jednakost i građanstvo).

bottom of page