top of page

Povratak u školske klupe: Šta pomaže u zaštiti dece od COVID-19?

I ovog septembra, deca su se vratila u školske klupe, a pandemija korona virusa i dalje je prisutna. U novoj epizodi nedeljnog podcasta The Conversation Weekly možemo saznati šta zaista pomaže u sprečavanju prenošenja COVID-19 u učionici, ali i čuti nešto više o novim istraživanjima o tome šta se zapravo dešava u našem mozgu dok sanjamo.



Prema podacima UN, pandemija je izazvala najveći poremećaj u obrazovanju dece tokom poslednjeg veka. Nastavnici i učenici sada se vraćaju u škole, na fakultete i univerzitete, a u mnogim zemljama nivo zaraženih Delta sojem prilično je visok.


Brandon Guthrie, vanredni profesor globalne zdravstvene epidemiologije na Univerzitetu u Vašingtonu, pomno je pregledao dokaze o prenošenju tokom pandemije u SAD -u. Uveren je da se, uz pravilan odnos mera, mladi ljudi i njihovi nastavnici mogu bezbedno vratiti podučavanju u obrazovnim ustanovama. Međutim, Guthrie naglašava da je veoma važno dobro razmisliti „koje su koristi i troškovi“ različitih intervencija u borbi protiv COVID-a koje se praktikuju u školama. On prolazi kroz dokaze o svemu, od vakcinacije i maski, do masovnih testiranja i društvenog distanciranja.


U onim delovima sveta gde maske ostaju obavezne u učionicama, iskustvo predavanja će i dalje biti veoma drugačije. Laura Abou Haidar, profesor lingvistike na Univerzitetu Grenoble Alpes u Francuskoj, objašnjava zašto je podučavanje pod maskom teško i za nastavnike i za studente - i daje neke savete kako ga učiniti boljim. Ona savetuje da ono što „maske kriju“, uključujući osmehe ohrabrenja nastavnika, treba pretočiti u reči. (Slušajte od 18:30)


Bez obzira na pravila vezana za korona virus, neka deca bi mogla da osete da im koncentracija opada dok se ne naviknu na povratak na nastavu. Drugi deo podcasta posvećen je nauci koja stoji iza sanjarenja, a koja je naučnicima odavno bila misterija. Thomas Andrillon, istraživač na Pariskom institutu za mozak u Francuskoj i pomoćni istraživač na Univerzitetu Monash u Australiji, objašnjava svoja nova istraživanja o tome šta se dešava u našem mozgu kada naš um luta. To potvrđuje koliko je tanka linija između spavanja i budnosti. (Slušajte od 26:50)


A Heather Kroeker, zdravstvena urednica u The Conversation u Londonu, preporučuje neke novije priče iz zdravstva. (Slušajte sa 39m40)


bottom of page