top of page

Potpredsednica Women4Cyber Srbija o važnosti podjednakog uključivanja žena u sajber bezbednost

AFA, u čijem okviru je osnivan Women4Cyber Srbija, je 8. marta ove godine, zajedno sa Women4Cyber Luksemburg, organizovala događaj pod nazivom "Važnosti podjednakog uključivanja žena u sajber bezbednost i prilika za razvoj karijere u poslovima budućnosti” . Ovaj događaj je imao za cilj da promoviše aktivnosti i pozicionira važnost ove teme na internacionalnom i nacionalnom nivou uključivanjem svih važnih zainteresovanih strana iz obe zemlje: predstavnike države, privatnog sektora, institucija, organizacija i šire javnosti.



Potpredsednica Women4Cyber Srbija, Sanja Kekić, jedna od vodećih ekspertkinja iz ove oblasti, u svom intervjuu za PC Press, naglašava važnost digitalne bezbednosti, posebno u vreme kada mnogobrojna istraživanja ukazuju na nedostatak stručnjaka u ovoj oblasti. Ono što je zabrinjavajuće, jeste podatak koji govori da je zastupljenost žena u sajber bezbednosti na globalnom nivou svega 11%, dok taj procenat u Evropi iznosi 7%.

Kako navodi, upravo je ovo bio jedan od razloga zbog kojih je AFA, koja je posvećena ekonomskom osnaživanju žena kroz inovacije i tehnologije, postala deo globalne mreže žena u digitalnoj bezbednosti osnivanjem Women4Cyber Chapter-a čije će se delovanje u ovoj oblasti baviti osnaživanjem žena da se uključe i podjednako učestvuju u kreiranju digitalne budućnosti, kako u Republici Srbiji , tako i van granica naše zemlje.


Sanja Kekić je 2019. godine uvrštena na listu 50 najuticajnijih žena u Evropi, u oblasti sajber bezbednosti, prema jednom od vodećih magazina u Velikoj Britaniji i Evropi - SC Media UK. Preko 20 godina radi u IKT okruženju Srbije. Vodila je veliki broj IKT i poslovnih projekata u Srbiji i regionu koji su se odnosili na procese upravljanja, rizika i usklađenosti poslovanja, pokrivajući oblasti bezbednosti, odnosno privatnosti podataka. Bila je jedan od lidera tima koji je 2001. godine dobio nagradu JISA Discobolos u kategoriji finansija za inovativne bankarske aplikacije. Sanja je iskustvo stekla radeći za Big 4, nekoliko velikih banaka i finansijskih institucija u Srbiji i za najvećeg mobilnog operatora na Balkanu.

Potpredsednica Women4Cyber Srbija aktivno radi na podizanju svesti u oblasti upravljanja rizicima koji proizilaze iz digitalizacije i digitalne transformacije poslovanja, kao što su, na primer, rizici u oblasti upravljanja sajber bezbednošću i upravljanja tajnosti i privatnosti podataka. Međutim, kako navodi u jednom od svojih intervjua, postoji mnogo razloga za zabrinutost: "Sajber pretnje postaju sve sofisticiranije, posebno nastale spajanjem različitih vrsta napada u štetnije oblike, ozbiljnije. Raznolikost i količina napada se povećava, pri čemu su poverljivi i lični podaci najčešći predmet napada. Isto tako, razne industrije podložne su napadima: finansijska, energetska, vazduhoplovna, zdravstvena i druge. Uticaji mogu biti dugoročni i kratkoročni, s manjim i većim posledicama".

Sanja Kekić najavljuje veliki broj projekata kojima će Women4Cyber Chapter podizati svest o važnosti sajber bezbednosti, a prvi među njima će biti organizovanje Women4Cyber Hakatona za studentkinje, koji će se realizovati zajedno sa Women4Cyber Luksemburg i Women4Cyber Švajcarska, a u saradnji sa privatnim sektorom, državom i univerzitetima sa ciljem osnaživanja i podjednakog uključivanja budućih generacija mladih liderki u oblast digitalne bezbednosti.

bottom of page