top of page

Pobednice AFA hakatona META GIRLS!

HackITGirls okupio studentkinje i srednjoškolke u Beogradu koje su se takmičile u kreiranju rešenja za popularisanje STEAM oblasti među ženskom populacijomAFA hakaton za studentkinje i srednjoškolke HackITGirls ima svoje pobednice, što su zvanično META GIRLS sa idejom da naprave društvenu mrežu Insteamgirl, ali zapravo je svaki od osam timova zaslužio veliko bravo, jer su učesnice iznetim idejama dokazale ne samo da devojke i devojčice imaju budućnost u STEAM oblastima (nauka i tehnologija, inženjerstvo, umetnost/arhitektura i matematika) nego je ta budućnost – bliska i kvalitetna.


Tema ovogodišnjeg AFA hakatona upravo je bila kako približiti STEAM mladim devojkama, a ponuđena idejna rešenja bila su aplikacije, igrice i personalizovane igrice, platforme... Svi predlozi su bili zanimljivi, detaljno razrađeni i obrazloženi, pa žiri nije imao lak zadatak. Pobednički tim činile su devojke iz Osme beogradske gimnazije, Matematičke gimnazije, Gimnazije „Jan Kolar“ iz Bačkog Petrovca i Mašinskog fakulteta u Beogradu, sa mentorkom Sanjom Žugić iz kompanije Playstudios, koja je bila mentorka na nekoliko AFA hakatona.Rešenje pobedničkog tima je bila aplikacija Insteamgirl, preko koje bi devojke mogle da prate aktuelnosti iz STEAM sveta, podkaste sa STEAM tematikom, da dobijaju informacije o mogućnostima školovanja, informišu se o STEAM karijerama, međusobno povezuju i prate video trendove iz STEAM sveta o eksperimentima i drugim zanimljivostima.


Partner ovogodišnjeg HackITGirls hakatona za studentkinje i srednjoškolke bila je kompanija Huawei.


Događaj su otvorili ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i kanadski ambasador NJ.E. Džajls Norman koji su inspirativnim govorima motivisali takmičarke, ali i poručili da su STEAM oblasti budućnost, a da se poslovi odavno ne dele na muške i ženske i pružili punu podršku devojčicama i devojkama da se bave prirodnim naukama.


Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je tradicionalni pokrovitelj hakatona, Kanadska ambasada je patron MOGIS inicijative već dve godine zaredom, a akademski partner Matematička gimnazija iz Beograda.


Nagrade za pobednice obezbedio je Comtrade, a događaj su pomogli i Muzej nauke i tehnike, Coca-Cola, Grand kafa, Jaffa i Štark.


U okviru inicijative „More Girls in STEAM“, AFA već godinama unazad organizuje hakatone edukativnog karaktera tokom kojih nije neophodno kreirati softver ili kodirati, sa ciljem da osnaži i inspiriše devojčice i devojke da se u što većem broju zainteresuju za STEAM oblasti. U ovome veliku pomoć pružaju naši partneri, članovi AFA zajednice, koji prepoznaju značaj MOGIS inicijative za buduće generacije.


Osim Sanje Žugić (Playstudios), mentorke na ovogodišnjem hakatonu su bile i Žaklina Stojšin (Schneider Electric), Maša Marić (KPMG), Ana Mitorvić i Danica Bogunović (Ubisoft), Milica Stankić (Growit), Marijana Gligorić (BrigIT) i Milica Pajević (Saga).Žiri je ispred Huawei činila Katarina Radović, iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija državni sekretar Milan Dobrijević, kanadsku ambasadu predstavljala je Olgica Marinković, a Ksenija Karić bila je prisutna kao potpredsednica AFA borda i CEO Schneider Electric.


AFA je osnovana 2016. godine i jedinstvena je po tome što u borbu za rodnu ravnopravnost podjednako uključuje i muškarce, jer samo zajednički je moguće postići brze promene i stvoriti ravnopravno društvo u kome će svi imati jednake mogućnosti. AFA zajednica okuplja vodeće kompanija, diplomatska predstavništva, brojne organizacije, institucije, ali i istaknute pojedince. Poseban značaj za okupljanje ove zajednice i kreiranje strategije razvoja ima Let’s Play Together Communication (LPT) i njena 25-godišnja reputacija u kreiranju brendova i organizacija sa svrhom, koje dugoročno i posvećeno doprinose ostvarivanju važnih društvenih ciljeva.Više o AFA projektima, događajima i inicijativama na:

5 Comments


A very nice blog, I like the way you share very honestly and interestingly, through my blog I learned a lot of things. https://fngames.co

Like

barrelfielding
barrelfielding
Nov 06, 2023

Get ready to be mesmerized by the magical transformation brought about by the electric chemistry of Fireboy and Watergirl in the business world fireboy and watergirl

Like

Ericbeatric Mark
Ericbeatric Mark
Nov 01, 2023

At our top-notch spa, I ensured that each and every client was completely delighted with my service. In Ayurveda, massage is still regarded as a potent curative modality. ragdoll archers

Like

iz spa
iz spa
Feb 28, 2023

Hey my self Madhuri i have 3 years of experience in Body to Body Massage services. I gave 100% satisfied service to to our customers through our best spa center. Even today, body massage is considered a powerful healing technique in Ayurveda. A good oil massage releases the accumulated stress and toxins from the body, leaving you feeling energized and rejuvenated. Visit https://www.afa.co.rs/profile/izspa1in/profile

Like

Doze Pharmacy
Doze Pharmacy
Feb 14, 2023

https://www.dozepharmacy.com/product/accutane-10mg-capsule-isotretinoin/

Like
bottom of page