top of page

Pet razloga zbog kojih je Švajcarska vodeća zemlja u inovacijama

Inovacije su mnogo više od traženja rešenja koji zadovoljavaju savremene potrebe. One su ujedno i način razmišljanja koji vodi ka pametnijoj budućnosti koja rešava probleme globalne neizvesnosti unapređujući živote sadašnjih i budućih generacija. Švajcarska je, čini se, prilično uspešna u potrazi za odgovorima na ove izazove i upravo se nalazi u samom vrhu po Globalnom indeksu inovacija već osam uzastopnih godina.


Indeks posebno ocenjuje institucije, ljudski kapital i istraživanja, infrastrukturu, znanje, tehnologiju i patente, te sofisticiranost poslovanja uokviru koje Švajcarska pokazuje najveću snagu. Počevši od dronova i robota, pa sve do osiguranja i tekstila, švajcarski startapovi, mala i srednja preduzeća poseduju širok spektar inovativnih ideja.


Zbog čega je Švajcarska zaslužila reputaciju najinovativnije zemlje?


1. Nacija investitora

Švajcarska je posebno visoko rangirana u kategoriji “znanje i tehnološki rezultati”. Jedan od glavnih kriterijuma jeste broj prijavljenih patenata, a Švajcarska se nalazi u evropskom vrhu po broju patentnih prijava po glavi stanovnika.


2. Prvoklasni univerziteti i instituti

Visoko obrazovanje igra važnu ulogu u stvaranju stimulativnog okruženja za inovacije. Na primer, Federalni institut za tehnologije iz Ciriha (ETHZ) i EPFL iz Lozane su u top 20 svetskih univerziteta. Ove dve institucije sprovode istraživačke projekte i sarađuju sa privatnim i javnim sektorom u stvaranju inovacija sa tržišnim potencijalom putem razmene znanja i tehnologija.


3. Investicije multinacionalnih kompanija

Kroz investicije multinacionalnih kompanija Švajcarska decenijama privlači sredstva za finansiranje istraživačkih projekata.

Farmaceutski giganti poput Roche-a i Novartisa u top 20 su kompanija sa najvećim budžetima namenjenih istraživanjima. Partnerstva multinacionalnih kompanija sa malim i srednjim preduzećima, a posebno istraživačkim i obrazovnim ustanovama glavni su promoteri uspešnih inovativnih rešenja ove alpske zemlje. Ovakva partnerstva su posebno važna zbog toga što se 60% godišnjih troškova za istraživanje i razvoj potiče iz privatnog sektora.


4. Projekti “zelenih” inovacija

Švajcarski avion na solarnu energiju Solar Impulse privukao je svetsku pažnju kao jedinstveno rešenje koje bi smanjilo negativne uticaje zagađenja koje izaziva avio saobraćaj. Švajcarska se prepoznaje i po velikom broju građevinskih kompanija koje primenjuju ekološki održiva rešenja u gradnji zgrada. Prva energetski održiva stambena zgrada na svetu izgrađena je u Cirihu obezbeđujući grejanje i električnu energiju putem sunčeve energije.


5. Visoko kvalifikovan kadar

Osim vrhunskih fakulteta koji oblikuju stručnjake, Švajcarska je uvek bila dom za visokoobrazovane radnike iz celog sveta obezbeđujući dobru osnovu kompanijama u stvaranju i primeni inovativnih rešenja.

bottom of page