top of page

Pet muzeja koje morate posetiti ukoliko planirate odmor na afričkom kontinentu

Updated: Nov 30, 2022

Muzeji se često ne pojavljuju na listi planova za odmor, verovatno zbog toga što ih veliki broj ljudi smatra dosadnim prostorima u kojima se čuvaju antikviteti. Muzeji su mnogo više od toga - oni arhiviraju, čuvaju i izlažu predmete od velike vrednosti omogućavajući vam da zaronite duboko u prošlost uz privlačne prikaze artefakata, drevnog tekstila, visokokvalitetnih slika i kratkih filmova. Međutim, za one koji iz bilo kog razloga ne žele ili ne mogu da izdvoje vreme za posetu muzeju, postoji nekoliko alternativnih načina.


Poslednjih godina je virtuelna stvarnost dala novu dimenziju svetu muzeja. Tokom pandemije COVID-19, mnogi muzeji su uveli potpuno virtuelne ture tako da daljina više ne predstavlja prepreku.


Ako virtuelne ture nisu dostupne za muzej po vašem izboru, potražite njihove formalne ili društvene medijske platforme (web stranice, Instagram, YouTube, Twitter). Mnogi muzeji koriste ove platforme za deljenje detaljnih informacija, fotografija visoke rezolucije, video zapisa i audio datoteka. Druga alternativa je aplikacija Google Arts and Culture: ona pruža fenomenalne slike izložbi, ograničene virtuelne obilaske (slično Google Maps Street view-u) muzeja i druge interaktivne aktivnosti koje mogu biti predmet vašeg interesovanja.


Ukoliko planirate odmor na afričkom kontinentu, naredna lista prikazuje muzeje koje bi bilo zadovoljstvo posetiti. Neki nude alternativne digitalne i virtuelne posete, dok je za druge neophodna fizička poseta.


Tiskiwin Museum (Marakeš, Maroko)

Ovaj muzej je jedan od najstarijih u Marakešu. Fokusira se na istoriju i kulturu naroda Amazigha i Tuarega, autohtonih nomadskih grupa u Severnoj Africi. Sadrži kolekciju predmeta koje je nabavio osnivač muzeja, holandski antropolog Bert Flint. Flint je ove predmete sakupljao tokom decenija severnoafričkih ekspedicija. Eksponati predstavljaju različite regione, rekonstruišući nekadašnji put karavana od Marakeša do Timbuktua. Svaki eksponat je detaljno ispunjen umećem, umetničkim delima, tradicionalnom odećom i zamršeno dizajniranim tepisima.


Nairobi National Museum (Najrobi, Kenija)

Predivna arhitektura ovog muzeja, kao i moderan dizajn enterijera predstavljaju ambijent za bogato istraživanje, fokusirajući se na četiri aspekta: kulturu, istoriju, savremenu umetnost i prirodu. Takođe, među kolekcijama se nalaze statue i druga umetnička dela. Posetioci mogu da istražuju sopstvenim tempom, pomoću opcije za samostalni obilazak.


Museum of Black Civilisations (Dakar, Senegal)


Mnogo pre nego što su evropski doseljenici stigli na kontinent, afričke civilizacije su već imale napredno nasleđe i sisteme znanja. Ovaj muzej upravo evocira tu istoriju pri čemu obrazuje posetioce o raznolikosti i raznovrsnosti afričkih civilizacija. Predivne maske, statue, umetnička dela i vredni predmeti su prikazani svuda - svaki sa svojom pričom. Takođe, postavka muzeja ne krije mračne teme ispitujući kako su zajednice bile demoralisane, podeljene i umanjene tokom kolonijalizma.


National Museum of Anthropology (Luanda, Angola)

Nacionalni muzej antropologije je posebno značajan s obzirom na to da je otvoren 1976. godine, ubrzo nakon što je Angola stekla nezavisnost od Portugala. Muzej verno beleži nasleđe Angole; pronaći ćete razne maske, muzičke instrumente, skulpture, umetnička dela, tradicionalne dodatke i izložbenu odeću. Neki od eksponata datiraju još iz ranih dana Kraljevine Kongo (1390-1914), koja je predstavljala ono što je danas severna Angola.


Maropeng: Official Visitor Centre for the Cradle of Humankind World Heritage site (Krugersdorp, Južna Afrika)


Centar za posetioce Maropeng predstavlja izložbu svetske klase u Kolevci čovečanstva, mestu svetske baštine. Muzej je usredsređen na razvoj ljudskih predaka tokom miliona godina.


Izložbe su organizovane hronološki od nastanka naše planete do skorašnjeg modernog razvoja pokrivajući širok spektar tema koje možete razgledati sopstvenim tempom. Aspekti avanture i intrige uvode se interaktivnim igrama i zabavnim aktivnostima koje doprinose nezaboravnom iskustvu. Na kraju, možete istražiti i nekoliko arheoloških nalazišta tokom šetnje stazama ispred Tumulusa (glavnog muzeja).


Comments


bottom of page