top of page

One su hrabre, snažne, pametne, talentovane, nesebične. Istinski inovatori!

Updated: Mar 8, 2019

Magazin "Blic žena" 12 godina dodeljuje nagrade Naj ženama iz različitih oblasti. Dosad je nagrađeno čak 120 takvih žena, a večeras su im se one pridružile, 10 veličanstvenih. One su se usudile da slede svoje snove, da se izbore za svoj život i da menju stvari oko sebe. One su Naj žene Blic žene i juče su im u Zvezdara teatru u Beogradu uručene nagrade za izuzetne uspehe i podvige. Tekst prenosimo u celosti.

Svečanost u čast naših dobitnica otvorio je dramski pisac i akademik Dušan Kovačević. Kako je istakao, bilo je u Zvezdara teatru brojnih događaja, ali se među njima ova dodela izdvaja jer su naše pobednice učinile mnogo za dobrobit života u našoj zemlji. "Želim im svu sreću u budućem životu i radu", poručio je Kovačević.




Dr Danica Grujičić: „Pobeđuje samo onaj ko oko sebe ima pravi tim!“

Prva nagrađena bila je prof. dr Danica Grujičić (59), neurohirurg, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije. Ona pomera granice na polju neurohirurgije, ali se time ne zadovoljava već želi da se izbori za bolja i šira prava žena u svim društvenim oblastima. Zato je i nagrađena. Priznanje joj je uručio Sreten Radović, direktor izdavaštva kompanije "Ringier Axel Springer".

"Njeni rezultati u medicini su vredni poštovanja, a ono što ona mimo svog profesionalnog zadatka ostavlja nama je ozbiljan sociološki fenomen", izjavio je Radović.

Doktorka nije propustila priliku da se zahvali medicinskim sestrama sa kojima radi, a koje su je večeras podržale. "Bez tima, bez svojih kolega koji sa mnom rade svakog dana, ja ne bih bila ovo što sada jesam. Samo čovek koji ima dobar tim može da u današnjem društvu bude uspešan pojedinac. U suprotnom, on može da bude jedna zvezdica i ništa više od toga", poručila je Danica koja je i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Tamara Ognjević: „Porodica je kičma svega!“

Nagradili smo večeras i posebno znanje i posebno zalaganje u oblasti gastroheritologije, naučne discipline koju je osmislila Tamara Ognjević (53), a koja u najširem smislu otkriva odnos čoveka prema hrani- kroz vreme.


Svojih zasluženih pet minuta na sceni teatra Tamara je iskoristila da kaže sledeće:

"Da odgovorim na pitanje ko bolje kuva- žene ili muškarci. Gastronomija ne poznaje ni pol ni rod, ona poznaje samo našu iskrenu želju da nekog nahranimo. Najbolje kuvaju oni koji žele da nekog nahrane". Jedna od 10 Naj žena poručila je da je nagradu za nju više od časti. Tražeći pravu reč da bi opisala svoje emocije, rekla je da se oseća "blagoslovena" .


"Mene je večeras dopratio najznačajniji član mog profesionalnog i privatnog tima, moj suprug. Iako živimo u uzbudljivom i dinamičnom vremenu, koje pokušava da prekroji tradicionalne vrednosti, porodica je ključ svega. Kad imate porodicu, imate kičmu", istakla je, a njen govor je ispraćen velikim aplauzom. Priznaje joj je uručio poznati kulinar Nenad Gladić, Lepi Brka, koji nije krio zadovoljstvo što je upoznao Tamaru, a ni želju da sa njom u budućnosti sarađuje.


Ksenija Mirković: „Što više dajemo, više dobijamo!“

Ima među našim dobitnicima i žene koja za decu sa posebnim potrebama kreira posebne mjuzikle kako bi podstakla njihov razvoj. Ksenija Mirković (40) veruje u decu, a mi verujemo u njenu posvećenost i snagu da za njih uradi ono najbolje.


"Sve (Naj žene) imamo dar koji nismo tražile, Bogom nam je dan i mi moramo da ga vratimo. Ako bismo ga zadržale za sebe, on bi propao. Što više dajemo, više dobijamo. ... Stvarno ste nas pošteno zeznuli sa ovom nagradom jer kada budemo ustajali svakog jutra, moraćemo da se preispitujemo da li dajemo sve od sebe". Nagradu joj je predala žena koja poput nje poznaje moć muzike, naša istaknuta pevačica etno muzike Biljana Krstić.

"Ona nije doktor, ali je doktor u onome što radi. Danas sam ovde da bih joj čestitala na nagradi jer posebnim mjuziklima zadivljuje, raduje i leči". Biljana je Ksenijin rad nazvala ljubavnim činom visokog reda.




Dr Dragana Zgonjanin Bosić: „Radimo svoj posao najbolje što umemo!“

Na sceni Zvezdara teatra videli smo i srpsku doktorku Bouns, Draganu Zgonjanin Bosić čije je znanje svet prepoznao pa je svrstana među devet najboljih forenzičara na planeti. Već u prvim minutima njenog govora naglasila je da svakog dana u policiji i pravosuđu sreće naj žene. Dr Dragani Zgonjanin Bosić svakodnevnica je ono što mi gledamo u kriminalističkim serijama.


"Sve smo mi obične žene, a svaka žena zaslužuje ovo priznanje. Mislim da smo mi samo u nekom momentu prepoznate kao žene koje menjaju društvo nabolje, radeći svoje poslove najbolje što znaju i kao žene koje su iz određene životne situacije izašle kao pobednice".

Priznanje joj je uručila Daliborka Vojvodić Tomović, počastvovana što dr Draganu poznaje godinama, što je njen prijatelj i saradnik. Kako je rekla, srpska forenzičarka svetskog ranga je obična žena sa neobičnom energijom.


Nada Stošić: „Bez porodice ne bih uspela!“

Nesvakidašnja obična žena je i babica Nada Stošić (57) iz Vranja. Na listi najboljih žena završila je jer je na svet donela 22 hiljade beba. Kada se to prolomilo salom, mogao je da se čuje uzdah u publici. Uzdah čuđenja i divljenja. I nije greška u pitanju, Nada je zaista porodila toliko žena. Videli smo i suze u publici.


"Naj žene smo sve mi, ne samo u Srbiji nego i širom sveta. Jako sam uzbuđena. Treba sve to izdržati i zahvaliti se porodici jer bez nje ne bih uspela. Nakon dežurstva i 12, 14 porođaja meni je bio potreban mir i odmor i oni su mi to obezbedili", rekla je Nada i zaplakala.

Divljenje izuzetnoj karijeri koju je ostvarila babica sa juga Srbije izrazila je i Jovana Milovanović, predstavnica "Rosa" vode, kompanije koja podržava mame i bebe. "Nada zaista zaslužuje da stoji ovde i velika mi je čast da joj uručim nagradu", izjavila je Jovana.


Danijela Petrović: „Od uspeha se ne odustaje!“

Dok su tekle priče o našim naj ženama, gotovo da nije bilo komentara u sali. Publika je pažljivo slušala detalje o njima. A kada je došlo vreme da nagradimo Danijelu Petrović (44), prvu slepu pijanistkinju u Srbiji u 60 godina, u sali se čuo smeh. Zbog Danijelinog šarma i komentara da se oseća kao da je pobedila na izboru za mis.


"Drage dame, kada sam počela da se bavim muzikom, nisam znala da ću da stojim ovde među 10 naj žena. Navikla sam da dobijam aplauze, manje ili veće, ali ne i ovakav. Sve mi imamo vrline i mane, nijedna nije savršena, a svaka je savršena na svoj način", ispričala je Danijela, prva slepa osoba koja je u našoj zemlji poslednjih šest decenija diplomirala na Muzičkoj akademiji.


"Da nisam bila uporna, ne bih bila ovde. Poruka je da svima da budemo uporni jer ko odustane od svog cilja i onoga što zamisli, sigurno doživljava poraz. A uspeh je sve što uradite, i veliki i mali. Evo, ja sam uspela da ispričam i ono što nisam planirala".

Danijelu je na sceni najavila Jelena Isaković, urednica Medija centra za ženski sadržaj kompanije "Ringier Axel Springer".


"Razmišljala sam o jednoj rečenici naše sagovornice Mare Čabrić, koja je jedna od od najinteligentnijih žena u Srbiji, članica je Mense, ima 74 godine, a u 60. je počela da vesla. Fenomenalna je žena i rekla je da je danas u našem društvu najvažnije imati što veći auto, što deblje usne, što veće grudi. Meni je drago što mi danas ovde takvu gospođu ko što je Mara demantujemo", istakla je Jelena koja je pozdravila i prošlogodišnje pobednice izbora "Naj žena".


Publika je zatim uživala u Danijelinom izvođenju Šopena. Ti minuti su bili potvrda da je ovim izborom prednost data pravim vrednostima, baš kao što je u navedeno u Jeleninom govoru.


Nevena Vrtulek: „Ne želim da ijedno dete strada od droge!“

Bilo je večeras i priča od kojih je zastajala knedla u grlu. Naša Naj žena je i Nevena Vrtulek (58) iz Novog Sada čiji je sin Aleksandar pre tri i po godine izvršio samoubistvo, pred njenim očima. Nagradu hrabroj majci uručio je hrabar otac Igor Jurić, predsednik Fondacije "Tijana Jurić" koji je poput Nevene ostao bez svog deteta. Scena kako njih dvoje stoje na sceni sa željom da pomognu drugima jeste scena koja ostavlja bez reči. Igor je imao šta da kaže. Prisetio se kako su mu u najtežim momentima najjača podrška bile supruga i ćerka.


"Nevena je isto tako jedna mnogo hrabra osoba koja nesebično želi da ovo društvo bude bolje i da se nikome u ovoj zemlji ne desi ni Saša, ni Tijana, ni Aleksa ni Ivana ni Milica. Nažalost, mogao bih satima ovde da nabrajam imena".


"Bila sam šokirana kao i ostale žene što sam izabrana. To je bila moja borba, ali moram da kažem da sam ja htela da skočim. Moja sestra koja sedi u publici upravo je to sada saznala. Moram da se zahvalim njoj, sestrični Tamari, mojim prijateljima koji su me izvukli iz takvog stanja. Pokazali su mi da im je stalo do mene i da su voleli mog Sašu.


Bilo je večeras i priča od kojih je zastajala knedla u grlu. Naša Naj žena je i Nevena Vrtulek (58) iz Novog Sada čiji je sin Aleksandar pre tri i po godine izvršio samoubistvo, pred njenim očima. Nagradu hrabroj majci uručio je hrabar otac Igor Jurić, predsednik Fondacije "Tijana Jurić" koji je poput Nevene ostao bez svog deteta.Scena kako njih dvoje stoje na sceni sa željom da pomognu drugima jeste scena koja ostavlja bez reči. Igor je imao šta da kaže. Prisetio se kako su mu u najtežim momentima najjača podrška bile supruga i ćerka.


"Moja borba se nastavlja. Ne želim da ijedno dete strada od novih droga koje su veoma opasne. To su droge za koje nema testova, a opasne su jer se većina njih priprema u kućnoj verziji", dodala je Nevena koja je saznala da su njenom sinu, žrtvi vršnjačkog nasilja, zlostavljači u sok sipali mefedron, "heroin za siromašne", koji izaziva sumanute postupke.

Simptome takvog ponašanje Saša je ispoljavao neposredno pre tragedije.

Nevena se zahvalila našoj novinarki Angelini Čakširan koja je uradila intervju sa njom i doprinela da njena priča dospe u javnost, kao i redakciji "Blic žene" koja ju je uvrstila na listu pobednica.


Marija Bastić: „Ovo je nagrada za đake, roditelje i moje kolege!“

Zasluženo je na listi i Marija Bastić (37), učiteljica primer. Za čistu peticu. Ona je pronašla fantastičan način da đacima prenese znanje, lutkarskim predstavama. "Nagradu želim da posvetim porodici, suprugu, ćerkama, ali i svojim đacima i svim prosvetnim radnicima koji se dostojanstveno bave ovim poslom". Šta to znači dostojanstveno raditi u prosveti, odlično je objasnio glumac Zoran Pajić koji je Mariji predao nagradu. "Gluma je igra i plemenit posao koji nas uči da budemo bolji ljudi, kako da pročistimo dušu. A to je upravo ono što Marija radi, uči našu decu da budu dobri i plemeniti ljudi".


Podsetili smo zatim i jedne plemenite akcije našeg portala "Žena" koji je ocenjen kao podvig godine. U sjajnoj akciji "Do pasa zbog pasa" koju smo pokrenuli kako bismo psima iz azila širom zemlje pružili dom, a u kojoj su učestvovali Pajić i brojni drugi poznati muškarci, uspeli smo u svojoj nameri i udomili smo mnogo ljubimaca. Moramo da istaknemo da nas je naš drag saradnik Zoran Pajić pohvalio kao izuzetnu redakciju.


Sandra Živković: „Donirajte organe, život je važan!“

A borba Sandre Živković (26) iz Knjaževca je za svako divljenje. Ona se od rođenja bori sa retkom bolešću, cističnom fibrozom, zbog koje je pre šest godina bila životno ugrožena. Spas je bila transplantacija pluća koja je urađena u poslednjem momentu.


"Nagradu posvećujem svojim roditeljima koji je sa ovom bolešću bore 27 godina. Njima su lekari odmah po mom rođenju rekli da neću živeti duže od 20 dana. Oni su pre šest godina bili spremni da daju deo sebe da bih ja preživela", zahvalila se Sandra majci i ocu koji su hteli da ćerki doniraju deo svojih pluća. Neustrašiva studentkinja skrenula je pažnju na važnost doniranja organa što treba da postane obaveza svih nas.


Čast da joj preda nagradu pripala je prof. dr Dušanu Šćepanoviću, nekadašnjem direktoru Klinike u Tiršovoj. Kada je profesor izašao na binu, saznalo se zbog čega joj baš on predaje zasluženo priznanje. "Danas je 12 godina i četvrt kako živim sa novim srcem", rekao je doktor kojem je transplantacija spasla život.


Milica Knežević: „Kolica nisu prepreka, ona me vode u život!“

U ovogodišnjem izboru glas su dali i čitaoci "Blic žene" koji su za svoju pobednicu odabrali Milicu Knežević (25) iz Zrenjanina. Ona je sa 15 godina nakon saobraćane nesreće ostala paralizovana od vrata nadole. Ali ona... skače sa padobranom, roni, studira, živi.


"Nagradu želim da posvetim ženama koje su oblikovale moj život i sve ono što sam ja danas. One su sa mnom prošle sve najbolje i najgore, podržale su me fizički i na sve način kad god je to bilo potrebno. To su moja mama, sestra i baka", rekla je Milica koja je pobedila prognoze lekara da su šanse da pomera bilo koji deo tela samo jedan odsto.


O njenoj hrabrosti pričala je i urednica "Blic žene" Sandra Subotin Čobanin. Ona je zaista žena od koje svi možemo da učimo, koja svima treba da bude inspiracija. Ona je dokaz da hendikep to ne mora da bude i da je sreća bukvalno samo stvar odluke". Našu manifestaciju podržali su i nama dragi gosti. Glumac i reditelj Radoš Bajić ponosan na činjenicu da je u braku dugom 43 godine, podelio je sa nama pesme koje je sam napisao, dok je kao vojnik čuvao stražu i dok je u Studentskom gradu upoznavao ljubav.


A tek njegova imitacija Arsena Dedića... Bila je vredna velikog aplauza. Uživali smo i u akustičnoj izvedbi pesme "Bez sna" Sare Jo, u zavodljivom tangu naših državnih prvaka u sportskom plesu, u zvucima ansambla "Mistik čelo" i u pesmama Lene Kovačević. Pevačica nas je pozdavila svetskim hitom simboličnog imena "Preživeću" i svojom numerom "Kafe, kafe". U Kafeu iz pesme okupljaju se "tužni i razočarani u ljubav". A svako ko je večera napustio Zvezdara teatar, otišao je kući nošen ogromnim emocijama. I tužan i srećan. Inspirisan našim Naj ženama.


Izvor: Blic Žena



bottom of page