top of page

Održan prvi International Female Students Hackathon u oblasti sajber bezbednosti


AFA – all for all, organizacija koja je posvećena osnaživanju žena kroz inovacije i tehnologije, u partnerstvu sa Women4Cyber chapter Srbija i AFA Švajcarska, odražala je prvi po redu International Female Students Hackathon uz podršku kompanija TeleGroup Ltd i Microsoft Švajcarska na kome su učestvovale studentkinje sa tehničkih, tehnoloških i biznis fakulteta u Srbiji i Švajcarskoj.

Hakaton je realizovan u virtuelnom 3D okruženju 12. i 13. maja kada su devojke radile na rešenju za izazov Deep Fake u oblasti sajber bezbednosti. Svaki tim studentkinja imao je podršku iskusnih mentora iz velikih tehnoloških kompanija poput Levi9, TeleGroup, Cetin, Roche Diagnostics, Microsoft Switzerland, Netlight i Palantir.

Prvi dan, pre početka hakatona, studentkinjama su se obratile i inspirativnim govorima motivisale: Tatjana Matić - ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je otvorila Hakaton, Sanja Kekić - potpredsednica Women4Cyber Chapter Srbija, Natalie Mombelli – Enterprise Security Executive u Microsoft Švajcarska i Diana Gligorijević – suosnivačica kompanije Tele Group.

Članovi žirija, koji su činili Sanja Kekić, Saša Vidanović (Customer Success Account Management Lead u Microsoft Švajcarska) i Ivana Ružičić (CEO u Smart New Frontier Group), imali su težak zadatak da izaberu adekvatno predstavljeno, najrelevantnije i najkreativnije rešenje izuzetnih timova.

Tim koji je osvojio prvo mesto je predstavio rešenje za kreiranje aplikacije koja omogućava otkrivanje falsifikata u sajber bezbednosti kao i zaštitu ličnih podataka korisnika. Aplikacija, pod nazivom BlockFake App se zasniva na Cloud Computing-u uz upotrebu Blockchain tehnologije, a uglavnom je namenjena velikim kompanijama čiji je glavni fokus sajber bezbednost i deepfake izazov.

Pobedničkom timu, koji su činile Vanja Božić, Dragana Ninković, Nina Krstović i Nina Cojić i sa kojima su radile mentorke Kristina Knežević iz kompanije TeleGroup i Sofia Martinez Gomez iz Rosche Diagnostic Europe, dodeljeni su Huawei MatePad T8 tableti.

Tim koji je osvojio drugo mesto je bio mentorisan od strane Karl Ots iz kompanije Microsoft Švajcarska a Ümmünur Armagan, Milica Andrić, Tijana Aleksić, Tijana Kolović i Nikolina Tomić su zajedničkim radom došle do veoma kreativnog rešenja za deepfake pod nazivom Smarter Way.

International Female Students Hackathon je organizovan sa ciljem da okupi perspektivne ženske talente sa STEAM i biznis fakulteta, uključi ih u mrežu stručnjaka i podstakne ih da se uključe u oblast sajber bezbednosti u okviru koje, od svih zaposlenih, žene čine samo 20%.

Cyber security poslovi su trenutno među najbrže rastućim poslovima na svetu a ipak zemljama širom sveta nedostaju kandidati koji poseduju barem 50% veština neophodnih za ovu oblast.

bottom of page