top of page

Objavljena knjiga o bezbednosti dece na internetu

Ako se dobro i pravilno koristi internet može da donese veliki broj koristi detetu – razvijanje komunikacionih veština, učenje i usavršavanje stranih jezika, čitanje e-knjiga, razvoj IT pismenosti, spisak mogućnosti nema kraja. Ali, u isto vreme, svaki roditelj mora da zna da postoji veliki broj opasnosti koje vrebaju na internetu a koje targetiraju upravo najmlađe.

Nisu svi roditelji podjednako upućeni kako da adekvatno usmere svoju decu kada su bezbednost, privatnost i prisutnost u virtuelnom svetu u pitanju. Zato knjiga ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’ treba da posluži roditeljima čija deca rastu i razvijaju se u digitalnom dobu i pruži im odgovore na nedoumice i pruži smernice kako da njihova deca ostanu bezbedna.


Šta se podrazumeva pod rizičnim ponašanjem na internetu; ko je žrtva, a ko nasilnik u virtuelnom prostoru; kao i ko su internet predatori su samo neka od pitanja na koje knjiga ,,Bezbednost dece na internetu i na društvenim mrežama – vodič za roditelje’’ treba da pruži odgovore ljudima čija se deca rađaju, rastu, obrazuju, razvijaju i žive u digitalnom svetu.


Autorka knjige je Katarina Jonev Ćiraković koja se od 2016. godine aktivno bavi edukacijom dece, mladih i roditelja o opasnostima na internetu i društvenim mrežama, a 2017. godine je pokrenula sopstveni projekat pod nazivom “Cyber Atis” sa ciljem podizanja svesti kod dece i mladih o opasnostima na internetu kao i širenju kulture ponašanja na društvenim mrežama. Do sada je održala više od 200 samostalnih predavanja u više od 19 gradova u Srbiji.


Cilj knjige je promovisanje sigurne upotrebe interneta i društvenih mreža među decom i mladima kao i pružanje smernica roditeljima da lakše razumeju i ukažu da potencijalne opasnosti koje vrebaju iz virtuelnog prostora. Vodič pruža odgovore na najčešće nedoumice koje roditelji imaju kada je u pitanju virtuelni prostor. Roditelji treba da se upoznaju sa digitalnim rizicima, nasiljem na internetu, zavisnosti od video igara, da znaju kome da se obrate za pomoć u slučaju da se nešto nepredviđeno dogodi.


Knjiga je dostupna za naručivanje na sajtu katarinajonev.com kao i na instagram profilu autorke gde se mogu pronaći informativni i edukativni tekstovi o bezbednosti na internetu.


Izvor: pcpress.rs

bottom of page