top of page

O(p)stani kod kuće

Kako bismo se osvrnuli na prethodna dva meseca i pandemiju virusa koja je pogodila čitav svet, AFA je organizovala online webinar na kome smo razgovarali sa učesnicima o temama koje su obeležile njihov period izolacije, sa kojim izazovima su se susretali kao i šta nas čeka u budućnosti i “novoj normalnosti”.

Sa Majom Vujašković Đureinović, iz kompanije IKEA, pričali smo o tome kako je dom postao centralno mesto dešavanja prethodnih meseci. Odsustvo socijalne infrastrukture, poput škola i vrtića, uticalo je da se udeo neplaćenog rada poveća. Takođe, pored činjenice da žene rade trostruko više od muškaraca, kuvaju, čiste, brinu o deci i starijima, kriza je dodatno naglasila rodnu neravnopravnost.


“Ova situacija koja nas je svela na kuću, istakla je da je dom, odnosno kuća mesto gde ravnopravnost počinje i mi kao društvo, se zaista ne bavimo ovom temom u dovoljnoj meri.”

Na ovo izlaganje se nadovezala Lidia Vujičić iz organizacije UN Women i dodala kako se u uslovima krize pokazalo da su žene, pored obavljanja svojih uobičajenih poslova nastavile da rade dodatne poslove u kući, da se brinu o deci i starijima, kao i o ugroženim članovima porodice.


“Nadamo se da ćemo nakon ove krize moći da prikažemo na šta treba obratiti pažnju, i koje mere treba preduzeti da bi socijalni i ekonomski sistem mogli zajednički bolje da posmatraju potrebe kako žena tako i muškaraca, i da to stvarno budu potrebe kreirane na bazi rodne ravnopravnosti. Čini se da upravo u tim politikama i merama ideja rodne ravnopravnosti nije bila razmatrana na dobar način, te sada imamo priliku da prikažemo kako neke stvari mogu bolje da se urade.”


Pored ovih izazova, Lidia je predočila i nasilje nad ženama, koje se u trenucima izolacije povećalo i gde žene zapravo nisu imale mogućnosti da takve slučajeve prijave ili da se sklone na sigurnije mesto.


O izazovima sa kojima su se zaposleni susretali, pričala nam je Katarina Šonjić iz kompanije Zuhlke. “Postoje različiti profili ličnosti kao i različiti izazovi sa kojima su se zaposleni suočili. Važno je da u ovakvim situacijama postoji fleksibilsnost poslodavca, jer sam posao u ovakvim kriznim situacijama dobija novu dimenziju.” Takođe, Katarina je naglasila da su mnogi ljudi svojim volonterskim radom želeli da doprinesu i pomognu onima kojima je pomoć neophodna, kako bi svi lakše prebrodili krizu i da je u ovim kriznim vremenima preovladala solidarnost.


Prethodnih meseci bili smo svedoci toga da je veliki broj biznisa bio prinuđen preko noći da obustavi svoje poslovanje, dok su se drugi u rekordnom roku preselili na online prodaju kako bi održali tok rada. Istraživanja su pokazala da su evropske kompanije, uključujući i startape pretrpeli pad od čak 33%. Kako bi nam pružio širu sliku poslovanja, Stevan Končar iz startap kompanije FishingBooker je podelio sa nama strategije i mere koje su kod njih preduzete kako bi se što brže organizovali i nastavili svoj rad od kuće.


Zahvaljujemo se svim učesnicima koji su sa nama podelili iskustvo iz izolacije i praktične i interesantne primere koji olakšavaju rad od kuće, kao i svim slušaocima panela. Ceo panel #o(P)stani kod kuće možete pogledati na zvaničnom AFA Youtube kanalu. 


bottom of page