top of page

Nedelja klimatskih promena u Njujorku

Updated: Sep 25, 2019

Nedelja klimatski promena se ove godine održava od 23. do 29. septembra u Njujorku, i organizovana je od strane Ujedinjenih Nacija i grada Njujork. Ona je vođena Klimatskom grupom, internacionalnom neprofitnom organizacijom koja se fokusira na unapređenje akcija protiv klimatskih promena.



Podržavanje samita akcija protiv klimatskih promena Generalnog sekretara


Tokom nedelje klimatskih promena u Njujorku, Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je u ponedeljak održao samit "Akcija za zaštitu životne sredine". Nedelja klimatskih promena će podržati ovaj samit tako što će obezbediti prostor organizacijama iz celog sveta da bi proširili svoja delovanja tokom cele nedelje.


Nedelja klimatskih promena, septembar 23-29, 2019, Njujork


Preduzeća, vlade, akademske institucije, umetničke organizacije, fizička lica i neprofitne organizacije su bile pozvane da prisustvuju u jednonedeljnim događajima koji sačinjavaju panel diskusije, izložbe i seminari.


Nedelja klimatskih promena je kategorizovana po sledećim programima:

• Mladi i klimatski aktivizam

• Transformacija energije

• Industrijska tranzicija

• Čist transport, zgrade i infrastruktura

• Rešenja zasnovana na hrani, zemlji i prirodi

• Klimatske finansije, investicije i cene ugljenika

• Politika i posvećenost nacionalne vlade

• Državna, gradska i lokalna akcija

• Zdravlje, jednakost i pravda

• Program održivog putovanja i turizma

• Otpornost i prilagođavanje klimatskim promenama


Ceremonija otvaranja, ponedeljak 23. septembar


Klimatska grupa je održala ceremoniju otvaranja Nedelje klimatskih promena u ponedeljak 23. septembra pre samita Generalnog sekretara UN. Događaju su prisustvovali generalni direktori, ministri vlada, guverneri, gradonačelnici i investitori iz celog sveta koji pomažu da se oblikuje tržište i napravi politika koja podržava akcije protiv klimatskih promena.


Govornici 2018. godine bili su svetski lideri poput premijera Novog Zelanda, Jacinda Ardern i predsednika Perua, Martín Vizcarra, kao i guverner Brown iz Kalifornije, Generalni direktor Ricoh-a, Jake Yamashita, Generalni Direktor ENEL-a, Francesco Starace i predsednik Microsoft-a, Brad Smith. Svi su predavali o dramatičnim i uzbudljivim promenama koje se dešavaju u njihovim industrijama.


Program održivog putovanja i turizma rezervisan je za petak, 27. septembar


Glavni događaj za Program održivog putovanja i turizma je “Zajedničko stvaranje održivog turizma”, koju će voditi “NYC & Company” u Javits centru. Na događaju će biti održana tri panela o najnovijim predlozima za ovu industriju, prvenstveno u ugostiteljstvu. Takođe, ovaj događaj će se dešavati uporedno sa još četiri konferencije, koje će se na kraju spojiti za vreme glavne sesije i tokom pauze za stimulativno umrežavanje i konverzaciju.

bottom of page