top of page

Nastavak saradnje sa Kanadskom ambasadom na inicijativi "More Girls in STEAM"

U okviru inicijative “More Girls In STEAM”, koja je i ove godine podržana od strane Kanadske ambasade, AFA nastavlja sa aktivnostima čiji je cilj osnaživanje i inspirisanje devojčica i devojaka da se bave naukom, tehnologijom, inženjerstvom, umetnošću i matematikom, kako bi žene u budućnosti bile podjednako zastupljene u poslovima visoke dodate vrednosti i ravnopravno učestvovale u kreiranju nove digitalne civilizacije.



AFA u okviru inicijative nastavlja razvijanje onlajn platforme pod nazivom MOGIS (More Girls in STEAM), koja će okupljati devojčice i devojke zainteresovane za STEAM oblasti, mentorke i kompanije koje su lideri u ovim oblastima, kao i relevantne organizacije i obrazovne ustanove sa ciljem da ih međusobno poveže. Devojčice i devojke zainteresovane za STEAM dobijaće kontinuiranu podršku kroz pružanje relevatnih informacija o tehnološkim novitetima, aktuelnim dešavanjima u STEAM oblastima, kao i pozivima za radionice, hakatone, prakse ili prilike za zapošljavanje.


Nastavljamo i sa organizacijom sada već tradicionalnih hakatona za učenice osnovnih, srednjih škola i studentkinje, a jedna od prvih planiranih jesenjih aktivnosti je dvodnevni virtuelni HackIT Girl 2022 hakaton za srednjoškolke. Hakaton će, pored podrške Kanadske ambasade, i ove godine nastaviti saradnju sa Matematičkom gimnazijom u Beogradu i imati pokroviteljstvo Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija.


Pored hakatona, u okviru MOGIS inicijative, AFA će ove jeseni organizovati i “Road Shows” – gostovanja u pet srednjih škola u Srbiji - u Kruševcu, Gornjem Milanovcu, Šapcu, Užicu i Valjevu. Na gostovanjima ćemo kroz interaktivne prezentacije, razgovore i radionice, a uz gostovanje mentorki iz tehnoloških kompanija i startapa, sa učenicima povesti dijalog o poslovima budućnosti i o važnosti digitalnog opismenjavanja, ali i o važnosti budjenja svesti o tome da su poslovi u domenu nauke, tehnike inženjerstva, matematike i umetnosti koja već uveliko koristi savremene alate, mnogo kretaivniji nego što se misli i da pružaju velike mogućnosti u današnjem svetu koji je zasnovan na nauci i tehnici.


Cilj gostovanja je takođe razbijanje predrasuda o tome da su tehnološki poslovi prevashodno interesantni i primereni muškarcima i ukazivanje na to da su ženski uzori za sve devojčice koje se zanimaju za STEAM već sada itekako prisutni i da žele da podele svoje priče i savete novim generacijama devojaka koje bi želele da nastave da razvijaju svoje iteresovanje ili odaberu obrazovanje u nekoj od STEAM oblasti.

bottom of page