top of page

Naočare - kompjuter koje ćemo svi nositi na očima za 10 godina

Snepove naočare sa kamerom, Spectacles 3, važan su korak u razvoju proširene stvarnosti (AR – augmented reality) koje u budućnosti mogu zameniti čak i mobilne telefone!

Nove Snepove naočare, Spectacles 3, ne izgledaju bitno drugačije od prethodnih modela. Dizajnirane su kao obične naočare sa ugrađenim kamerama u metalnom okviru. Osim što biste imali osećaj da vas svaki prolaznik posmatra, ove naočare nude mogućnost snimanja 3D videa, tako da nije neophodno da koristite ruke kako biste pokrenuli snimanje, a zatim da ga okačite na Snapchat i upotrebite poznate efekte i filtere. Međutim, to je jedina mogućnost koju ove naočare trenutno pružaju jer ne biste mogli da pregledate video pošto nemaju ugrađen ekran.



Nove Spectacles naočare mogu biti prva verzija uređaja koje ćemo nositi na očima za 10 godina. Buduće naočare će imati nove mogućnosti poput naočara mešovite stvarnosti koje mogu zameniti digitalni sadržaj unutar slojeva stvarnog sveta ispred nas. Spectacles koristi dubinsko mapiranje za snimanje 3D video zapisa, na sličan način na koji to radi ljudsko oko, koristeći dve HD kamere.


Smatra se da će buduće AR naočare izgledati manje upadljivo od Spectacles naočara, biće lagane i udobne i moći će da se nose ceo dan. Kompanije priželjkuju da naočare budu novi modni dodatak, kao i da se kombinuju sa različitim stilovima i kombinacijama boja. Neke naočare će sadržati sočiva, dok druge mogu da ispravljaju vid korisnika kroz obradu slike u sočivima. Imaće dve kamere na prednjoj strani, a mogu imati i dodatnu namensku kameru za dubinu, poput kamere koju poseduju iPhone uređaji, što bi trebalo da pruži preciznije mapiranje.


Takođe, navigacija kod ove vrste računara biće korišćena na drugačiji način u odnosu na navigaciju koja se koristi kod pametnih telefona. Korisnik će moći da upravlja interfejsom koji će videti ispred sebe tako što će govoriti na mikrofon ugrađen u naočare. One mogu imati i virtualnog asistenta poput Aleksa ili Siri. Međutim, tehnologija se ne zaustavlja tu. Facebook sarađuje sa UCSF (University of California San Francisco) na razvoju tehnologije interfejsa između mozga i računara, gde bi korisnik mogao da konroliše računar koristeći svoj um.

Ako aplikacije opstanu u svetu AR, programeri će nastojati da stvore nova iskustva sa aplikacijama koje mogu koristiti jedinstvene aspekte naočara (zamislite da vam se tokom vožnje automobila pojavljuju strelice do vaše rute; obilazak muzeja može biti potpuno novo iskustvo dopunjeno zvučnom naracijom i grafikom o umetničkim delima).


NOV UREĐAJ, NOVO ISKUSTVO


Iskustvo gledanja i upravljanja sadržajem na ekranu koji će se nalaziti na vašoj glavi, verovatno će biti mnogo drugačije što će zahtevati novi interfejs i novi operativni sistem. Kompanije poput Facebook-a i Apple-a još uvek odlažu puštanje AR naočara u prodaju zbog ograničenosti hardvera. Snep je odlučio da, iako imaju mali ili ograničen broj funkcija, počnu sa izradom ovih zanimljivih gedžeta.


Tehnološka industrija mora proći kroz još nekoliko koraka, pre nego što krene u proizvodnju AR naočara. Jedan od privremenih koraka mogu biti „pametne naočare“ koje se mogu povezati sa smart telefonom. Kako komponente za pravljenje ovih naočara postaju jeftinije, pojaviće se sve veći broj firmi poput Apple-a, Facebook-a i Samsung-a koje će ove proizvode plasirati na tržište. Iako su pametni telefoni nešto bez čega ne možemo u današnjem svetu koji se menja vrtoglavom brzinom, smatra se da će ista vrsta „zavisnosti“ postojati i od pametnih naočara.

bottom of page