top of page

Muzeji, kustosi i umetnici pronalaze inovativna rešenja usled pandemije

Usled krize izazvane COVID-19, većina umetničkih institucija širom sveta razmatra zatvaranje ili su već zatvorene. Pošto vlade širom sveta postavljaju određene mere za suzbijanje pandemije, među kojima je i zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, galerije bivaju zatvorene dok umetnici ne mogu prodavati svoja dela, a muzeji ostaju bez mogućnosti da organizuju događaje ili prodaju karte.

Mnoge institucije se okreću velikom potencijalu koji nudi internet, te je jedan od prvih muzeja sa onlajn izložbom bio upravo X Muzej koji je odložio svoje otvaranje dok je istovremeno zadužio umetnika Pete Jiadong Qiang da kreira onlajn izložbu.


Tom prilikom, umetnik je izjavio da će onlajn izložbe tek zaživeti u svetu, ali je pandemija ubrzala taj proces. Međutim, trend onlajn izložbi nije nastao tek sada, uz Google Arts & Culture možete obići preko 500 izložbi širom sveta, poput Guggenheim-a, London’s National Gallery, Musée d’Orsay u Parizu, Rijksmuseum u Amsterdamu i mnoge druge.


Društvena distanca i društveni mediji


Deluje da su onlajn ture u poslednje vreme dostigle veliku popularnost, a hešteg #MuseumFromHome se pojavio u društvenim medijima od kako lokalne vlasti savetuju samoizolaciju i karantin.


Novost u virtuelnoj ponudi Google Arts & Culture je galerija Galleria Degli Uffizi u Firenci koja je početkom marta morala da se zatvori obzirom na ozbiljnost situacije i pandemiju. U jednom od prvih virtuelnih obilazaka muzeja, galerija je podelila video snimak na kojem direktor Eike Schmidt provodi gledaoce kroz galeriju i izjavljuje: “Iako su muzeji morali da zatvore svoje izložbe, umetnost i kultura ne prestaju”.


Schmidt naziva program “Uffizi Decameron,” i dodaje: “Svakodnevno ćemo vam pričati o pričama, delima i likovima u našem prelepom muzeju kako bismo ujedinili sve za dobrobit umetnosti i kulture. Blago u Uffizi-ju, Palazzo Pitti i Giardino di Boboli biće sa vama u vašoj kući, tako da zajedno možemo prebroditi ovo teško vreme. "


U Italiji, Giada Pellicari je lansirala #ArtistsInQuarantine, inicijativu koja je proizašla, kako sama kaže, iz anksioznosti, neizvesnosti i straha kada je pročitala Dekret koji je objavilo ministarstvo i u kome su izdvojena zabranjena područja u Italiji. Za internet izložbu, radovi 12 umetnika koji žive u ovim oblastima, prodaju se na Instagram nalogu @artsinquarantine.


Pellicari dodaje da je mnogim umetnicima to jedina šansa obzirom da je mnoštvo projekata, izložbi, putovanja iznenadno otkazano. Takođe, usled strahovanja da će se globalno tržište umetnosti usporiti, očekuje se još mnogo prodaja putem društvenih mreža.


U Njujorku, gde su ograničena okupljanja više od 50 ljudi i gde je većina galerija zatvorena, ili otvorena samo po dogovoru, slična izložba je zaustavljena. Izložbe sprovode Barbara Pollack i Anne Verhallen. Zajedno su priredile onlajn izložbu sa 20 umetnika koje su uspele da okupe samo 48 sati pre nego što je napravljen sajt.


„Lepota ovih internet izložbi je što je to globalna izložba i dostupna svima“, izjavila je Pollack. „Nadam se da će se svi ovi veb sajtovi i Instagram nalozi povezati jedni sa drugima, tako da zaista možemo započeti globalni dijalog. Osigurati da imamo raznoliku grupu glasova za mene je u ovom trenutku neverovatno važno. “


bottom of page