top of page

Mislite da je pravo vreme da promenite posao? Niste jedini

Nedavno je jedno istraživanje sprovedeno u Americi otkrilo da se samo 35% zaposlenih oseća "angažovano" na poslu koji rade. U isto vreme, ti podaci pokazuju da 65% ili nije angažovano ili se aktivno ne uključuje.


Sada je povoljan trenutak za pronalaženje novih zanimanja, prelazak u drugačiju profesiju, započinjanje novog biznisa ili potraga za odgovarajućom organizacijom.

Promena životnog kursa može biti uzbudljiva, ali u isto vreme i naporna. Evo nekoliko konkretnih koraka koje treba uzeti u obzir:


OSTVARITE SVOJE SNOVE


Sve više ljudi se odlučuje za poslove zbog kojih se oni sami osećaju pozitivno. Na primer, investicioni bankar je sada predavač u državnoj školi u ​​Njujorku, marketinški profesionalac se pridružio Mirovnom korpusu sa 63 godine, bivši NBA sudija postao je katolički đakon, a serviser telefona sada dizajnira i proizvodi žensku obuću. Najuspešnije promene uključuju pronalazak smisla u profesiji koji direktno utiče na nalaženje smisla u životu.


BUDITE SVESNI SVOJIH SPOSOBNOSTI


Da biste napravili promenu u karijeri, morate dobro da poznajete svoje veštine. Možda imate puno vrlina, ali potrebna vam je svest kako biste ih najbolje prikazali i maksimalno dali svoj doprinos. Postavite sebi pitanje u čemu ste strastveni i gde najviše možete da pomognete.


Zatražite pomoć od kolega, direktora ili prijatelja, šta oni smatraju vašim najboljim veštinama. Često ne prepoznajemo sopstvene talente ili iskustva. Verovatno ćete se iznenaditi kolekcijom veština koje ste izgradili tokom godina.


Sagledajte svoje veštine i iskustva iz drugačije perspektive, kako biste utvrdili koliko ste danas relevantni. Možda ćete morati da steknete nove veštine. Bez obzira koje veštine posedujete, ako na tržištu nema interesovanja, onda vam one nisu od koristi. Proučite tržište i saznajte koji novi trendovi i mogućnosti postoje.


ZAŠTO BAŠ TI?


Ako razmišljate o promeni, morate sebe zapitati ovo pitanje. Ako sami ne znate odgovor na ovo pitanje, neće ni drugima biti jasno. Morate biti u stanju da drugima prikažete svoje kvalitete, objasnite zašto nešto radite i na koji način to radite drugačije i bolje od ostalih.


Pronađite zajedničku nit ili veštine koje se nadopunjuju. Neki od najuspešnijih puteva ka napretku događaju se kada posedujete veštine koje kombinuju vaše talente na način koji vas odvaja od drugih.

BUDITE PRIPREMLJENI NA POTEŠKOĆE


Put ka uspehu podrazumeva brojne probleme i izazove. Ali uspešni pojednici su fleksibilni i kreativni u prevazilaženju svih barijera.


Na primer, već pomenuti serviser telefona napustio je posao koji je radio dvadeset godina, kako bi ostvario svoj životni san, dizajniranje ženskih cipela. Na tom putu je naišao na puno prepreka i na kraju se preselio iz Masačusetsa u Firencu da bi se upisao na master program iz modnog dizajna. Njegova nova linija cipela puštena je u prodaju ove godine.


INFORMIŠITE SE


Istražite novo polje interesovanja kroz kurseve i seminare. Razgovarajte sa ljudima koji su već uspešni u toj oblasti. Potražite mogućnosti za volontiranje ili stažiranje. Proučite onlajn resurse koji su sada široko dostupni. Sve su to prilike za koje povećavaju uspeh u novoj karijeri.


U vremenu karantina bili smo prisiljeni da ostanemo u zatvorenom i imali smo vremena za samopreispitivanje. Mnogi su se zapitali da li rade pravi posao i da li grade karijeru u dobrom pravcu i razmišljali koji im je sledeći potez. Čak 48% zaposlenih razmatra korenitu promenu karijere, nakon što se kriza COVID-19 smiri. Dok se svet prilagođava novoj normalnosti, pravo je vreme da pojedinci pronađu posao koji bi im zadovoljavao potrebu za svrhom.




bottom of page