top of page

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanija Huawei glavni partneri Hack#teen-a

AFA organizacija, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanija Huawei Technologies i ove godine organizuju hakaton za devojčice - Hack#teen koji će se održati 17. maja u hotelu Prag u Beogradu gde će se okupiti devojčice iz osnovnih škola iz Kruševca, Vranja, Ivanjice, Ljubovije, Zaječara i drugih gradova širom Srbije kako bi razvijale tehnološki potkovana rešenja za zadati izazov.


Hack#teen je deo AFA inicijative “More girls in STEAM – Više devojčica u nauci, tehnologiji, inženjerstvu, umetnosti i matematici” koja ima za cilj da osnaži i inspiriše devojčice i devojke u ovim oblastima kako bi bile podjednako zastupljene u tehnološkim poslovima budućnosti i učestvovale u kreiranju nove, digitalne civilizacije.


Program ovogodišnjeg Hack#teen-a obuhvata celodnevno druženje, učenje i razmenu iskustava. Kao i prethodnih godina devojčice će dobiti zadatak da kreiraju rešenje koje će podrazumevati neku tehnologiju koja može rešiti zadati izazov. Ovogodišnja tema hakatona je “Smart City” gde će devojčice razmenom mišljenja morati da se opredele za jedan problem koji uviđaju da se dešava ljudima koji žive u gradu ili neki nedostatak u gradovima koji može biti unapređen uz pomoć tehnologije i koji će dovesti do boljitka za čitavo društvo. Na taj način će devojčice imati priliku da, zajedno sa drugaricama, a uz pomoć mentorki zakorače u svet tehnologije, robotike i veštačke inteligencije na njima razumljiv i kreativan način i istovremenim razvijanjem njihovih kognitivnih veština.


Ove godine mentorke nam dolaze iz različitih velikih domaćih i stranih kompanija kao što su: Levi9, NCR, Mad Head Games, Schneider Electric, Nova Vector, EM Analytic Solution, AIK Banka, Telegroup i verujemo da će svojim iskustvom pomoći devojčicama da što profesionalnije pristupe kreiranju tehnoloških rešenja.

Hack#teen je podržan od strane kompanije Huawei koja je i prošle godine prepoznala značaj ove inicijative i doprinela boljoj organizaciji hakatona kako bi zajedno sa nama omogućili devojčicama što kvalitetnije provedeno vreme u Beogradu. Takođe, verni pokrovitelj hakatona za najmlađe je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija na čelu sa ministarkom Tatjanom Matić koja je jedna od glavnih patronki ideje za uključivanje više devojčica u STEAM oblasti.


Devojčice će pored prilike da iskažu svoje potencijale i upoznaju vršnjakinje iz drugih škola, dobiti i vredne nagrade! Kompanija Laguna kao jedan od sponzora nagrada, devojčicama koje osvoje prva tri mesta dodeliće vredne knjige vezane za STEAM oblasti, a dok će ih Krojačeva škola nagraditi edukativnim kursevima po izboru učesnica. I to nije sve – članice pobedničkog tima će AFA dodatno nagraditi vrednim uređajima iz oblasti tehnologije!




bottom of page