top of page

Microsoft ulaže milijardu dolara u misiju OpenAI za izgradnju opšte veštačke inteligencije

Od kako je osnovan 2015. godine, OpenAI sledi svoj cilj da razvije opštu veštačku inteligenciju koja bi služila u korist svima. Međutim, iako su mašine napredovale u velikoj meri, još uvek nisu sposobne da savladaju više izazova u isto vreme ili da prenose svoje znanje na različite poslove.



Kada je projekat lansiran od strane Ilona Maska i Sema Altmana za cilj je imao da se ovakva vrsta veštačke inteligencije uvede u svet na bezbedan i odgovoran način i bez profitnog cilja što deluje kao težak zadatak kada je reč o suočavanju sa oštrom konkurencijom poput Google-a, IBM-a i Amazona koji izdvajaju milijarde za ovakva istraživanja. Suočeni sa ovim problemom, OpenAI je prošao kroz mnoge promene prethodnih godina.


Iako je Mask prošle godine odustao od projekta sa objašnjenjem da predstavlja sukob interesa sa njegovom kompanijom – Tesla, OpenAI sklapa ugovor sa Microsoft - om. Pravna struktura vezuje kompaniju za prvobitnu neprofitnu misiju što znači da su povraćaji investitora ograničeni i svaka dodatna vrednost priprada neprofitnoj organizaciji.


Novi ugovor sa Microsoft - om osigurava da kompanija ima sve dodatne računarske resurse koji su neophodni za postizanje željenih rezultata, a za investiciju koju im obezbeđuju postaju ekskluzivni pružalac usluga računarskog cloud-a kompaniji OpenAI. Ova vrsta saradnje ima podjednake beneficije za obe kompanije, posebno nakon zaostajanja Microsoft-a za konkurentima kada je u pitanju veštačka inteligencija koja je važna komponenta usluga na cloud-u, a koje Amazon i Google već pružaju.


Iako su trenutno glavna briga kompanije troškovi održavanja, ekskluzivno partnerstvo sa Microsoft – om im pruža priliku da usmeravaju razvoj hardvera za veštačku inteligenciju upravo jednom ovakvom tehnološkom gigantu.


Ono što može delovati zbunjujuće su dva načina na koje kompanije vide ovaj sporazum. Dok je OpenAI fokusiran na dugoročni cilj dostizanja opšte veštačke inteligencije, Microsoft sugeriše kako će poboljšati ponudu cloud-a Azure veštačkom inteligencijom.


Obzirom da vodeći stručnjaci tvrde da je opšta veštačka inteligencija decenijama daleko, čini se da će Microsoft-ova vizija prva biti realizovana.

bottom of page