top of page

KORPO-PRIČE: Schneider Electric sa AFA za više devojaka u STEAM

Updated: Feb 15, 2023


Direktorka Schneider Electric i potpredsednica Korporativnog borda AFA Ksenija Karić 2022. opisuje kao godinu transformacije, ali pre svega uspešnu. Put AFA zajednice ka uspostavljanju neophodnog balansa među polovima u poslovnom svetu je dobar i treba zadržati isti kurs, posebno kroz Hakatone za devojčice i devojke.


Po čemu ćete pamtiti 2022. godinu?

- Godinu ću pamtiti po velikim promenama koje je donela. Bila je to godina velike transformacije društva u poslovanju i razmišljanju ljudi, na globalnom nivou. Koliko god strepnje da nam je donela, imala je ulogu i ubrzanog „vaspitno - obrazovnog kursa“ imajući u vidu da nas je nastala energetska kriza naterala da još više razmišljamo o održivosti i onome što možemo da uradimo, i kao pojedinci i kao društvo.


Šta su bili najveći izazovi u 2022?

- Najveći izazov ostaje to da da je neophodno da se sve modernija tehnologija, u što kraćem roku, prilagođava lokalnim tržištima i da se učini dostupnom što široj populaciji. Promene se dešavaju ubrzano pa će i potreba za ubrzanim prilagođavanjem ostajati kao izazov i u budućnosti.


Šta biste izdvojili iz saradnje sa AFA u 2022. godini i šta očekujete u 2023?

- Kao potpredsednica Korporativnog borda AFA pokušavam da dam doprinos i podržim afirmaciju ženskog preduzetništva. Za mene je podrška AFA veoma značajna jer iskreno verujem u to da žene moraju da budu podjednako uključene u poslove budućnosti. Godina za nama je u ovoj oblasti donela niz pozitivnih dešavanja. Ovogodišnji „All for All Leadership Summit“ ostavio je na mene snažan utisak. U kratkom vremenskom roku, ovo „žensko“ okupljanje preraslo je u „Samit za sve“ i na taj način dodatno naglasilo značaj ravnopravne uloge među polovima, u kreiranju sutrašnjice.


Koje AFA projekte biste još izdvojili?

- Verujem i da je Hack IT Girls takmičenje za učenice srednjih škola širom Srbije, pravi način da se osnaže naredne generacije devojčica u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike kako bi u budućnosti imale jednaku, ako ne i značajniju ulogu, u kreiranju nove, digitalne civilizacije. Na kraju, činjenica da su kandidati za SAM menadžera 2022. godine, bile sve žene pokazuje da smo na dobrom putu da u našem društvu uspostavimo taj priželjkivani, ali i neophodni balans među polovima, u poslovnom svetu.


Kada biste jednom rečju opisivali prošlu godinu, koja bi to reč bila? Šta vam je prva asocijacija na 2022?

- To bi bila reč USPEH. 2022. je za nas bila godina uspeha. Na čelu sam kompanije koja je prošle godine proslavila značajan jubilej, 20 godina poslovanja Schneider Electric u Srbiji i Crnoj Gori. Uspeli smo na tržištu da učvrstimo fokus na softvere i energetsku efikasnost i digitalizaciju, što je za mene kao nekog ko je upravljao ovom transformacijom, izuzetno značajno jer verujem da je za postizanje uspeha na tržištu potrebno da digitalna transformacija bude integrisana u biznis strategiju svake kompanije, brenda, malog, srednjeg preduzeća, zanatlija, industrije, samih ljudi.


Koja osoba/osobe su vas oduševile ili vam otkrile nešto novo što je od velikog značaja za vas lično, vašu kompaniju ili zajednicu?

- To su sve mlade osobe koje pokreću svoje biznise u IT industriji ili prave značajne iskorake u tom polju i na taj način pomažu pozicioniranju Srbije na svetskoj IT mapi.


Koja je vaša poruka za 2023?

- Živimo u turbulentnom vremenu brzih promena, neverovatnih naučnih otkrića i možemo samo da naslutimo šta nas novo čeka već sutra, u 2023. godini. Sigurna sam da će ovo naše putovanje u svet sutrašnjice biti uzbudljivo, ali i manje neizvesno ako pojačamo sveukupne aktivnosti u cilju stvaranja održive budućnosti. Verujem da će nas, sve zajedno, ODRŽIVOST održati i u budućnosti!

bottom of page