top of page

KORPO PRIČE: Inspira grupu i AFA pokreću iste vrednosti

Šef korporativnih komunikacija Inspira grupe Jelena Hajder najavljuje aktivniju 2023. u AFA zajednici. Prethodna godina bila je izazovna, ali i uspešna za našeg korporativnog partnera i Jelenu lično, a ta pozitivna energija preneće se i na zajedničke poduhvate.


Kampanju za roditeljsko odsustvo očeva ostaje prioritet, a Inspira grupa želi aktivnije da se uključi u obrazovanje mladih, ali i devojčica u STEAM oblastima, što su teme koje su obuhvaćene kroz nekoliko AFA projekata i inicijativa u 2023 - Talent Development Forum, Jobs of the Future, MOGIS i Women4Cyber Forum.



- Tokom godina sam imala čudan utisak da su parne manje uspešne, i ako pogledamo godinu za nama teško da ćemo na globalnom planu naći nešto što nas je razveselilo, razgalilo, pružilo nadu da širom meridijana može biti sloge i mira. No, privatno ova godina me je demantovala. U 2022. otvorila sam novo poglavlje u profesionalnom razvoju i posle više od sedam godina rada u PR agenciji, pretežno sa klijentima iz oblasti zdravstva prešla u kompaniju, i još u industriju internet poslovanja. Korak kao tektonska promena u mojoj glavi. No, tu nije bio kraj. Dolazak u tada Infostud grupu pratio je još jedan profesionalni izazov. Potraga za novim imenom i logotipom Grupe, zatim kompletni rebrending i postavka dalje komunikacije - izdvaja Jelena Hajder najjače utiske u 2022.


Iskustvo i dobra saradnja kolektiva, sve ono što krasi i AFA zajednicu, pomoglo je da veliki izazov bude dobro savladan.

- Infostud grupi, pa i meni, je ovo bio prvi put da radimo nešto tako veliko, što zadire ne samo u poslovanje, već i u emocije 300 ljudi koji tu rade, u vrednosti i identitet koji je pažljivo građen 20 godina. Budući da smo imali veliko nasleđe i apsolutnu podršku osnivača i menadžmenta, moj tim je uspeo da uradi sjajnu stvar i u vremeplov upiše 2022. kao godinu kada se rodila Inspira grupa. Godinu je obeležilo dosta analize ko smo i kako nas drugi vide, nebrojeno mnogo internih sastanaka, sektorskih nameštanja, saradnje sa agencijom, dosta kreativnog, ali i mnogo više operativnog, „pešačkog“ posla. Sve to je izbrusilo viziju Inspira grupe, ali i pomoglo da se mi u sektoru korporativnih komunikacija dobro upoznamo i ukrstimo naše talente i energije.


Zbog svega navedenog, Jelena za heroje godine bira svoje kolege, čiji motivacija i zalaganje se poklapaju sa posvećenošću AFA zajednice.

- Ove godine otkrovenje su mi zaposleni Inspira grupe. I ovo kažem nimalo protokolarno. U okviru promocije naše vrednosti – preduzimljivosti, imali smo sijaset dobro osmišljenih i još bolje realizovanih akcija koje su u Subotici gde nam je sedište, pomakli stvari na bolje. Zaposleni su vođeni idejom da nekom olakšaju svakodnevicu ili pruže konkretnu pomoć osmislili dečju pijacu, donaciju garderobe i hrane za najugroženije, humanitarnu fudbalsku kladionicu, akciju brige o sopstvenom zdravlju ili humanitarnu akciju prodaje postera za fudbalsko prvenstvo kako bi pomogli sugrađanki u lečenju. To je bila jedna poveća i dobro organizovana armija radilica koje su van radnog vremena i tokom vikenda sprovodila svoje akcije. To su bili mali koraci koji su nekome bili čitav svet. Ta posvećenost dobru bez ikakvih kalkulacija i na uštrb sopstvene udobnosti je potcenjena u ovom društvu i mi ćemo kao Inspira grupa raditi na njenoj reafirmaciji.


Zbog svih promena u Inspira grupi, zajednički poduhvati sa AFA su trpeli, ali u 2023. saradnja će biti podignuta na viši nivo.

- Zbog usmerenosti na interne procese oko promene imena nismo iskoristili sve kapacitete i prednosti saradnje sa AFA u 2022, ali je izvesno da će ova godina doneti mnogo dobrih saradnji. Dobrih i za društvo i za nas kao partnere. Zajedno sa našim biznisom Infostudom aktivno ćemo se uključiti u kampanju za roditeljsko odsustvo očeva. O tome detaljnije u mesecima koji dolaze. Isto tako, plan nam je da sledeće godine pojačamo ulaganje u obrazovanje mladih koji je pre nekoliko godina započet programom Inspira start stipendija. Mentorstvo je isto veliki poligon na kome devojčice kroz rad sa našim zaposlenima mogu steći nova znanja i trasirati dalji karijerni razvoj. STEAM konferencije koje je organizovala AFA su dobar primer te saradnje. Drago nam je što smo kroz članstvo u ovoj organizaciji u prilici da unapredimo digitalno okruženje u Srbiji, borimo za ravnopravne uslove za sve i podstaknemo žensku afirmaciju u IT-ju.


Reč kojom bi Jelena Hajder opisala 2022. ne iznenađuje, jer zaista je i bila turbulentna, ali je poruka za za 2023. jasna.

- Krenula je 2022. dosta turbulentno, pa bih rekla da su neizvesnost i tenzije obeležile ovu godinu. Mislim da će globalno ostati upamćena i kao godina zvanično proglašene stagflacije i usporavanja globalne privrede. Možda je to i najbolje definisao Collins-ov rečnik nazvavši 2022. godinom permakrize, tj. produženog perioda nestabilnosti. Naravno čim se na horizontu nazre kriza onda se rađaju brojne mogućnosti improvizacije, prilagođavanja i menjanja što je dobra „nuspojava“. Zato, ne sudite kao ja po parnim i neparnim godinama. Neću vam poželeti srećan ulazak u Novu godinu, već da budete srećni na njenom kraju. Srećni po pitanju zdravlja i porodice, uz dobre pouke i slobodu da pričate o svojim greškama. Mi u Inspira grupi ćemo se posvetiti tome da novo ime živi i bude sinonim za dobrog poslodavca i dobrog člana ovog društva, u Subotici i celoj Srbiji - zaključuje Jelena Hajder.

bottom of page