top of page

KORPO-PRIČE: Besplatni časovi u Centru za mlade talente Schneider Electric

Najtraženija zanimanja sadašnjosti i budućnosti, u svetu i kod nas, su zanimanja programera, inženjera i IT stručnjaka. Zato je AFA korporativni partner, kompanija Schneider Electric, pre deset godina pokrenula Fondaciju Centar za mlade talente sa ciljem da doprinese razvoju teorijskih i praktičnih znanja iz matematike i programiranja, a pohađanje kurseva u okviru Centra je u potpunosti besplatno.





Kursevi iz programiranja upoznaju polaznike sa programskim jezicima (Python, C, C# i C++), kao i sa Web programiranjem, dok kursevi iz matematike proširuju znanja polaznika, ali ih i spremaju za polaganje prijemnih ispita za upis kako u srednje škole, tako i na Fakultet tehničkih nauka i Prirodno-matematički fakultet. Program je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije i Republike Srpske - deci uzrasta od petog razreda osnovne škole, pa sve do upisa na studije.


Online kursevi su besplatni, a sve informacije oko gradiva i upisa u sledeću školsku godinu možete pronaći na sajtu: www.cmt.edu.rs. Za punu deceniju postojanja nastavu je pohađalo više od 6.000 polaznika, a realizovano je preko 5.000 sati nastave.


- Kao član AFA zajednice, kompanija Schneider Electric akcijama i inicijativama podržava afirmaciju žena i devojčica u STEM. Cilj Fondacije upravo je obrazovanje što više polaznika širom Srbije u duhu slogana “Da znanje postane zvanje”. Nadamo se da će se sve više devojčica opredeljivati za ove kurseve, a kasnije i za tehničke fakultete i karijeru u tech kompanijama - istakli su iz Schneider Electric.


Kompanija veliki deo društveno odgovornih aktivnosti usmerava na pozicioniranje mladih ljudi u profesionalnom svetu. Fondacija je deo Schneiderove šire društveno odgovorne platforme, koja podrazumeva i tradicionalnu saradnju sa tehničkim fakultetima u Novom Sadu i Beogradu, kroz stipendije i mentorski program za najbolje studente.

bottom of page